Els crítics amb Comín s'uneixen per disputar-li la presidència del Consell de la República
Jordi Domingo fa el pas amb el suport de bona part de l'anterior cúpula
BarcelonaToni Comín no serà l'únic que aspirarà a presidir el Consell de la República. L'advocat i excònsol de mar Jordi Domingo anunciarà demà dijous que fa el pas per liderar l'entitat que presidia fins fa poques setmanes Carles Puigdemont amb l'objectiu de refer-la després de temps convulsos. Compta amb el suport de bona part de l'antiga cúpula, segons indiquen les fonts consultades, i espera guanyar l'exconseller a l'exili. Ell mateix farà una roda de premsa per anunciar que concorrerà a les eleccions del 8 al 12 de febrer, en què no s'espera que Puigdemont es mulli, almenys públicament.
El Consell de la República s'ha vist immers en una crisi per la gestió econòmica dels recursos que arribaven a l'entitat. Comín, fins ara vicepresident, va ser acusat per CatGlobal –l'entitat encarregada d'administrar els diners– d'irregularitats. Sota el punt de mira hi havia pagaments que Comín va passar com a despeses del Consell i que els administradors consideraven que no eren pròpies de l'entitat, sinó personals. Es tractava d'una multa de trànsit de 363 euros; el lloguer d'un vehicle durant quinze dies per 1.997 euros; un apartament quinze dies més per 2.562 euros; el pagament d'un impost relacionat amb un apartament a Lovaina de 4.608 euros, i retirades en efectiu per valor de 6.000 euros. Finalment, la cúpula del Consell va validar les despeses emeses per Comín com a pròpies, però va fer un canvi d'organització perquè l'exconseller no prengués sol les decisions econòmiques. Seguidament, també va dimitir tota la direcció per obrir un procés electoral i elegir un nou consell de govern.
Domingo exposarà aquest dimecres les línies mestres del seu projecte. L'advocat, que fa cinc dècades que exerceix, ja ha estat implicat anteriorment en el moviment independentista. Més enllà de la seva trajectòria professional –té un bufet d'advocats i és membre del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona des del 1975–, ja va ser portaveu de la plataforma Constituïm, que promovia el debat sobre els pilars que havia de tenir la futura Constitució catalana, i també ha estat vinculat a l'ANC.
Toni Comín ja va desgranar les seves línies d'actuació la setmana passada en un comunicat. L'exconseller considera que l'entitat fundada a l'exili és "imprescindible" per "culminar el camí cap a la independència" i mantenir "viu" l'1 d'Octubre. I, per fer-ho, creu que ha de seguir vinculada a l'exili, també amb la seva presidència, perquè això també és una "font de legitimació" de l'entitat. Alhora, pensa que la "internacionalització de la causa catalana" ha de ser una prioritat.