Cristina obeeix fil per randa la Zarzuela
La infanta va demanar suport al rei Joan Carles i al príncep Felip, amb qui té una relació complicada
Madrid / PalmaEn la línia de les últimes setmanes, la casa reial fa pinya al voltant de la infanta Cristina de Borbó després de la seva declaració d'ahir davant el jutge José Castro com a imputada per un delicte de blanqueig de capitals i un altre de frau fiscal en el cas Nóos. Amb la seva declaració meticulosa i estudiada, des del Palau de la Zarzuela han volgut demostrar que no hi ha cap controvèrsia entre els familiars directes del cap de l'Estat, que en aquesta ocasió tot estava controlat, a diferència de les dues declaracions judicials que al seu dia va fer Iñaki Urdangarin. El gendre del rei s'atenia sols a l'opinió del seu advocat, Mario Pascual Vives, i va triar no seguir les consignes de la casa reial, que se n'ha distanciat de manera evident.
Cristina sí que ha guardat obediència màxima, i des del primer minut, a tot el que s'ha proposat i suggerit des del palau que governa (i així seguirà sent mentre pugui) el seu pare. Des de la seva entrada en cotxe als jutjats, sol·licitada des de la casa reial, fins a la seva estudiada i taxativa declaració davant Castro, sabent que la Fiscalia Anticorrupció no seria bel·ligerant. La mateixa elecció del seu advocat i portaveu, el pare de la Constitució i exdirigent de CiU Miquel Roca i Junyent, va ser una decisió particular del rei Joan Carles atesa la seva gran amistat.
Sofia i Elena, sempre amb ella
La mateixa infanta va demanar, abans de la seva declaració ajuda i comprensió al seu pare i al seu germà, el príncep Felip. En els dies anteriors Cristina de Borbó va sol·licitar a l'hereu el màxim suport davant un moment de debilitat de la casa reial que pot afectar de ple el seu futur com a monarca. La infanta ja comptava amb el suport sense fissures de la reina Sofia i de la seva germana Elena, que, des que va començar aquest cas judicial de corrupció contra Iñaki Urdangarin, sempre han estat amb ella, fins i tot visitant-la en el seu anterior i llunyà exili a Washington. En aquesta ocasió Cristina ha demanat a Felip el màxim silenci mediàtic i ajuda. En els últims anys ha mantingut una relació complicada amb l'hereu arran d'unes dures crítiques i comentaris que ella i Iñaki Urdangarin van fer sobre Letizia Ortiz per la seva manera de comportar-se en els actes oficials i en la seva vida personal.
Aquesta setmana la Zarzuela ha intentat tenir-ho tot molt lligat i controlat. Dilluns el seu gabinet de premsa convocava els mitjans que habitualment informen sobre la casa reial a un dels esmorzars informals que se solen celebrar quinzenalment. Una trobada que, segons els assistents, la Zarzuela assegurava que no tenia "res fora del comú" i que era "per tractar assumptes pressupostaris". Però de fons hi havia l'intent d'aconseguir el suport dels mitjans afins a la monarquia amb vista a la declaració d'ahir. Per això, a l'esmorzar només s'hi va convidar premsa escrita i no pas la digital, menys controlada. Aquests dies s'ha intentat posar el focus en la transparència de la casa reial, traient a la llum el salari de la reina i la princesa, així com els 165.000 euros que van costar les tres operacions del rei.
No hi ha dubte que el director de comunicació, Javier Ayuso, volia desviar l'atenció, ja que està desbordat amb les crítiques a Letícia, que omplen fòrums i premsa rosa, així com els rumors de crisi entre ella i Felip de Borbó. Uns rumors que ja són alguna cosa més després que la Zarzuela hagi reconegut els alts i baixos en la seva relació. Fins i tot ja s'ha especulat amb les capitulacions matrimonials que s'estipularien en cas de divorci.
La declaració de la infanta Cristina al jutjat ha tornat a treure a la llum la conveniència o no de la seva renúncia al seu rang monàrquic i al seu tractament d'infanta d'Espanya, que molts no entenen que no s'hagi produït encara. La renúncia hauria estat un acte de forta càrrega simbòlica que, sigui o no culpable, hauria facilitat molt les coses, que es podrien recompondre després en cas de sortir airosa del tràngol judicial.
Contacte permanent amb Roca
Ara estem en el punt més rellevant d'aquesta enorme crisi que travessa la família reial espanyola, malgrat que per a aquesta cita judicial hagi fet pinya entorn de la infanta Cristina. La declaració va ser seguida puntualment i amb impaciència des de la Zarzuela, que va suspendre tots els actes a l'agenda oficial durant tot el dia d'ahir i es va mantenir en contacte permanent amb l'advocat Roca i Junyent.
Letícia segueix distant amb el nucli familiar
Letícia no va entrar mai amb bon peu a la Zarzuela i la seva evident incomoditat amb el que mou i les formes que fa servir la monarquia ha anat a més. Les seves fredes relacions amb els membres de la família reial, que vénen de lluny, així com els rumors de crisi matrimonial amb Felip de Borbó, són de difícil gestió. Sobretot quan el príncep té una agenda especialment intensa a Llatinoamèrica (vint actes i tres viatges només al gener). A les tensions s'hi suma que han de repartir-se molts actes oficials atesa la falta de membres disponibles de la casa reial, que a dia d'avui es limiten, per la delicada salut de Joan Carles, a ells dos, la reina i ocasionalment la infanta Elena. La princesa es refugia en el seu grup d'amigues i el príncep fa el mateix. Letícia exerceix de funcionària d'alt nivell i gestora del seu rol. Avui, però, la tensió pot malmetre el que va ser una història d'amor.