Lesmes convoca d'urgència la cúpula judicial per "examinar" la reforma exprés del CGPJ

El PP proposa que els jutges escullin directament la majoria de l'òrgan de govern dels jutges

El president del Suprem, contra la comissió que investiga la violència policial
Mariona Ferrer I Fornells
19/10/2020
4 min

MadridDecisió de pes del president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, en funcions des de fa gairebé dos anys. Al pols que manté des de fa mesos amb el govern de Pedro Sánchez s'hi suma ara un nou episodi. En ple debat obert sobre la proposta del PSOE i Unides Podem per "desbloquejar" la renovació de la cúpula judicial, que ha indignat tant la triple dreta com associacions judicials, així com ha provocat un toc d'atenció de Brussel·les –després de les pressions del PP de Pablo Casado–, Lesmes ha decidit convocar d'urgència un ple de la cúpula judicial per "examinar" la reforma de llei orgànica del poder judicial registrada dimarts de la setmana passada al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió suposa un nou xoc entre poders a l'Estat, ja que l'objectiu de la reunió és sortir-ne amb una posició consensuada en contra de la iniciativa parlamentària. Segons ha informat el CGPJ, el ple extraordinari se celebrarà el dimecres 28 d'octubre a les 16 hores de manera telemàtica "tenint en compte les dificultats que l'actual estat d'alarma vigent a Madrid comporta per a qualsevol desplaçament i tenint en compte que el pròxim ple ordinari és el dia 29". Sobta, a més, aquest argument sobre la mobilitat, ja que per raons de feina no hi ha problemes per entrar o sortir de Madrid, a més que l'estat d'alarma venç el 23 d'octubre i el govern espanyol ja ha anunciat que no té intenció de prorrogar-lo.

Sobre la taula hi ha fer un comunicat o bé elaborar un informe –el que ha evitat el govern espanyol en registrar-ho al Congrés com una iniciativa del PSOE i Unides Podem– per elevar a la Comissió Europea després del toc d'atenció enviat a Sánchez la setmana passada. Lesmes mou peça després de la petició de set vocals conservadors del total dels 21 membres que integra l'òrgan de govern dels jutges. Es tracta de José Antonio Ballestero, Carmen Llombart, Nuria Díaz Abad, Gerard Martínez Tristán, Juan Manuel Fernández, Juan Martínez Moya i María Ángeles Carmona. Tots ells escollits a proposta del PP en un moment en què Génova reclama "despolititzar" la justícia.

Rebuig del TSJM i fiscals conservadors

En aquesta línia, la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, presidida pel magistrat conservador Celso Rodríguez –portaveu també de conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM)–, sí que ja ha emès un dur comunicat en què assegura que la proposició de llei "no s'ajusta a la Constitució" i tampoc "s'ajusta a la lògica" per provocar una distinció de requisits entre els vocals del CGPJ –12 serien escollits per majoria absoluta i vuit per majoria qualificada de dos terços–, i "s'allunya dels postulats repetidament defensats per diverses institucions europees". A aquestes crítiques s'hi ha sumat l'Associació de Fiscals (AF), majoritària i de tall conservador, que ha plantat en una reunió aquest dilluns el ministre de Justícia, tal com ja han fet les associacions conservadores de jutges.

Justament aquest dilluns Casado ha exposat les línies mestres de la proposició de llei que el PP ha registrat al Congrés com a reacció a la iniciativa del PSOE i Unides Podem. Si el govern espanyol proposa per una banda reduir la majoria necessària per escollir 12 dels 20 vocals del CGPJ de tres cinquenes parts del Congrés i del Senat a majoria absoluta, el PP vol que siguin "els jutges els que escullin els jutges". A grans trets el model que defensa és el del 1980 i que l'expresident espanyol Felipe González va eliminar el 1985 perquè, amb una judicatura hereva de la dictadura, l'òrgan de govern dels jutges no tingués una àmplia majoria conservadora.

Pablo Casado, presidint el comitè de direcció del PP.

La proposta del PP, però, no és una solució a curt termini. Casado sosté que Sánchez té prou vots al Congrés sense sumar els 35 de Podem per renovar l'òrgan de govern dels jutges. Els populars mantenen tres condicions per seure a negociar –tot i negar que estiguin bloquejant res–: que el partit lila no tingui ni veu ni vot en la renovació, que el PSOE i Podem retirin la reforma exprés del CGPJ i que s'avanci amb eines per assegurar la "independència judicial", que a efectes pràctics és que s'aprovi la seva proposició de llei. En roda de premsa després del comitè de direcció dels populars, Casado ha insistit que Podem ha de quedar fora de la renovació perquè és un partit "imputat" i perquè "ataca" jutges i monarquia, així com reclama pactes amb els "hereus d'ETA" i els partits independentistes. El líder popular manté que a ell "ningú el pressiona", després que Sánchez li enviés divendres un ultimàtum des de Brussel·les: només retirarà la reforma si s'avé a negociar.

El ministre de Transports i secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha insistit aquest dilluns després de la reunió de l'executiva socialista que la prioritat és "desbloquejar" el CGPJ i no pas reformar-ne la llei, que seria només una conseqüència que el PP "no compleixi la Constitució". Ábalos ha instat Casado a votar en contra de la moció de censura de Vox que es debatrà dimecres i dijous al Congrés. Però el líder popular continua sense aclarir la seva posició i intenta restar-li importància mentre creixen les veus dins del seu partit perquè prengui partit al costat de l'extrema dreta (el que seria l'abstenció) o bé de manera clara se n'allunyi (el que seria un vot en contra igual que el PSOE i la majoria de la investidura). "No caben mitges tintes contra el feixisme", ha advertit.

Casado ha replicat en roda de premsa telemàtica després del comitè de direcció del PP que no li importa "gens" la moció de censura de Vox i que "no gastarà ni un sol minut en parlar d'aquesta maniobra parlamentària condemnada al fracàs". Mentre que Sánchez entrarà al cos a cos amb el líder del partit ultra, Santiago Abascal, durant el debat al Congrés, el cap de l'oposició no ha aclarit tampoc qui intervendrà durant el debat per part de la seva bancada.

stats