Política31/07/2013

Hisenda atorga a Catalunya un objectiu de dèficit de l'1,58% per al 2013

El topall, que va avançar l'ARA fa uns dies, sembla del tot inassumible per a la Generalitat. El 2014 no hi haurà asimetria

Joan Faus
i Joan Faus

MadridEl ministeri d'Hisenda ha atorgat aquest dimecres a Catalunya un dèficit públic de l'1,58% del PIB per a aquest any, fregant l'1,6% que va avançar l'ARA el passat 22 de juliol. La xifra s'ha anunciat en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), en què s'han aprovat per primer cop topalls de dèficit individuals per a cada comunitat autònoma, segons han explicat fonts presents al conclau. Aquest any el conjunt de les autonomies haurà de registrar de mitjana un dèficit de l'1,3%, però algunes tindran límits per sobre i d'altres per sota. A més, Hisenda ha decidit que el 2014 no hi haurà repartiment asimètric del dèficit. És a dir, totes les autonomies hauran de tancar en l'1%.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La meta de l'1,58% queda molt lluny de la pretensió de la Generalitat d'un límit del 2,1%, equivalent al pes de la despesa de les autonomies sobre l'objectiu global d'Espanya (6,5%). El model d'Hisenda estableix que cap territori –llevat d'Extremadura, perquè la seva dada del 2012 era excepcional per un ingrés extra fruit d'una sentència judicial– pot tenir un topall més alt que el dèficit registrat l'any passat. No obstant, es tracta d'un argument només vàlid per a les autonomies: l'Estat no s'aplica la seva pròpia recepta, ja que s'ha fixat per al 2013 un límit més alt que el que tenia el 2012, del 3,5% al 3,8% del PIB.

Cargando
No hay anuncios

El nou objectiu sembla del tot inacceptable per al Govern, que esperava un 1,8%. Complir el topall de dèficit de l'1,58% del PIB per a aquest any implicaria per a la Generalitat uns ajustos pressupostaris d'uns 2.650 milions d'euros, una xifra del tot inassumible per a CiU i el seu soci parlamentari d'ERC. Passar de l'1,96% de dèficit registrat el 2012 al topall de l'1,6% suposaria uns ajustos d'uns 600 milions (200 milions per dècima), als quals cal sumar uns 2.050 milions més: 1.450 milions que la Generalitat ja no podrà obtenir de les diverses privatitzacions que va fer el 2012, més uns 300 milions per l'augment dels interessos del deute respecte a l'any passat, i 300 més de reducció d'ingressos pels impostos que es van cobrar el 2012. La Generalitat ha proclamat que l'any vinent no hi haurà més retallades sinó que l'estalvi vindrà només via ingressos, però assolir aquestes xifres sense reduccions de la despesa s'albira extremadament complicat.