POLÍTICA
Política 22/01/2013

Crisi entre CDC i UDC

El conseller Pelegrí repta CDC a replantejar la federació després del fet "gravíssim" que CDC de Barcelona hagi aprovat un text de retret a Duran. La portaveu democristiana, Marta Llorens, insta CDC a preocupar-se pel cas Palau i no per les declaracions de Duran

Ara
3 min
REUNIÓ A PALAU
 Artur Mas i Josep A. Duran i Lleida, màxims dirigents de CiU, es van citar al Palau de la Generalitat ahir al matí per parlar.

BarcelonaLa temperatura dels retrets entre CDC i Unió ha arribat al punt d'ebullició. Després d'una escalada significativa de la virulència de les reaccions a la declaració de la federació de Barcelona de CDC de rebuig al líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, la portaveu democristiana, Marta Llorens, ha situat l'enfrontament ara ja en un punt de difícil retorn. I no ha dubtat a llançar contra CDC l'embargament de la seva seu nacional per fer front a la fiança de 3,2 milions que li va imposar el jutge com a responsable civil a títol lucratiu pel cas del desviament de fons del Palau de la Música.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"CDC de Barcelona vol enfonsar el president? Per presentar a qui? Més valdria que es preocupessin per l'embargament de la seva seu", ha etzibat Llorens al seu Twitter. Un torpede directe a la línia de flotació de CDC. Però no només això, sinó que ha considerat que la declaració de la federació de Barcelona de CDC és una "gravíssima irresponsabilitat" que "ofèn la intel·ligència, evidencia mala fe" i "demostra que han perdut de vista la realitat".

Duran, amb Rajoy a Xile

Si una cosa ha quedat clara és que CDC de Barcelona ha tocat os. I Duran, per aquí, no està disposat a passar-hi. Des de Xile -on és de viatge oficial amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy-, el líder d'Unió ha advertit que resta a l'espera del posicionament de la direcció nacional de CDC entorn de la declaració de rebuig de la federació de Barcelona, que ha encès els ànims a Unió: "A Xile em trobo amb un comunicat de CDC Bcn Ciutat. Sempre sorpreses a Xile! És una gravíssima irresponsabilitat. Espero què diu CDC nacional". No és una espera innocent. Duran sap que el secretari general de CDC i el secretari d'Organització, Oriol Pujol i Josep Rull, respectivament, van ser presents en la reunió del consell de federació de la polèmica declaració. La crisi és ara ja una declaració de guerra.

Tempesta entre socis

Després de la sorprenent declaració de la federació de Barcelona de CDC, Artur Mas ha fet aquest dimarts un toc d'atenció al seu partit. Tot i insistir que la declaració "no s'ha de llegir com un problema dins la federació" de CiU perquè es tracta d'una declaració aprovada només pel consell barceloní de CDC, si que ha volgut llançar un avís als seus perquè sàpiguen prioritzar el procés del dret a decidir que vol encetar el Govern. "Estem davant una operació de país d'una envergadura i una transcendència molt grans. Hem de deixar una mica de banda allò que no és fonamental o principal", ha recalcat.

Però l'intent de pau de Mas no ha calmat Unió. El president de la intercomarcal d'UDC de Barcelona, Gerard Ardanuy, ha acusat el president de CDC de Barcelona, Jordi Martí, de "generar desorientació entre els electors" quan aquest dimarts ha defensat, en declaracions a RAC1, que els posicionaments de Duran entorn del dret a decidir han estat en part la causa de la pèrdua de suports a CiU el 25-N. "Si hi ha alguna declaració que pot generar desorientació al nostre electorat i als militants dels dos partits són les que ha fet el president de Barcelona ciutat de CDC", ha etzibat Ardanuy.

Però el que ha confirmat que la tensió entre socis ha arribat a un extrem important han estat les declaracions no d'un líder territorial, sinó de tot un conseller del govern. El secretari general dels democristians i conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha emès un comunicat per advertir que és "inacceptable" i "gravíssim" i un exemple de "deslleialtat" la declaració del consell de federació de CDC de Barcelona d'aquest dilluns a la nit de rebuig al líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. "És inacceptable políticament que CDC qüestioni el lideratge i la persona de Duran i Lleida en relació amb l'actual moment polític que viu Catalunya", adverteix Pelegrí, que encara va més enllà i repta CDC a replantejar la federació: "Si no els agrada la federació, que plantegin als òrgans competents del seu partit la denúncia de l'acord de federació".

L'últim episodi de la guerra oberta ha estat el tuit de Marta Llorens sobre l'embargament de la seu de CDC. Un tuit que sembla demostrar que la fractura entre els dos socis és més forta que mai, una divisió que ha estat molt destacada per la premsa de Madrid, que posa èmfasi en la divisió de CiU hores abans de la històrica declaració sobiranista al Parlament de Catalunya.

stats