Crides a refer el diàleg però sense moure peça
Els partits preparen l’endemà de la segona votació d’investidura fallida i evidencien les tensions internes
MadridAquest vespre es confirmarà el fracàs de la investidura de Pedro Sánchez. El candidat del PSOE tampoc aconseguirà la majoria relativa dels vots per ser president i, a partir de dilluns, s’obrirà un nou temps. Amb el rellotge en marxa per esgotar el termini de dos mesos per convocar noves eleccions, els partits tornaran a temptejar l’acord en un context de forta pressió. L’agre debat de dimecres, i un bloqueig que fa dos mesos que dura i que l’insuficient pacte PSOE-C’s no ha resolt, ha enrarit l’ambient i als partits implicats afloren els dubtes i la preocupació. Ahir el PP va dir que Mariano Rajoy trucaria al PSOE per obrir converses. Sánchez li agafarà el telèfon però per dir que no. C’s demanava, vista la negativa del PP, l’abstenció de Podem per deixar governar Sánchez i Rivera en minoria, i els de Pablo Iglesias registraven iniciatives al Congrés per deixar en evidència l’acord de socialistes i liberals.
A la Zarzuela, més preocupats pel judici a Cristina i el seu espòs, ahir guardaven silenci, però dilluns s’hauran de pronunciar. És poc probable que Felip VI convoqui una altra ronda. Deixarà passar unes setmanes. El PSOE no tira la tovallola i intentarà ampliar suports, i el PP vol que Rajoy provi de ser investit. És difícil que si tots dos volen sotmetre’s a un nou debat Felip VI ho encarregui a un dels dos si no té prou vots al sarró. Podria deixar passar el temps i anar a eleccions. Amb l’esperança que les actituds o els actors canviïn si no ho fan els electors.
Partit Popular
Rajoy més sol que mai però si és president del partit és candidat
Esperanza Aguirre va marcar el camí quan es va apartar de la presidència del partit a Madrid pels casos de corrupció. I és que té molt present que, mentre Rajoy sigui president del PP, ha de ser, per estatuts, candidat a la Moncloa. El president del govern en funcions no es planteja, per ara, fer cap pas enrere malgrat que és el que li va demanar, per exemple, el líder de C’s. Va sortir del debat de dimecres encara més aïllat. El problema el tindrà quan hi hagi dirigents del seu partit que li comencin a demanar el mateix pensant que així serà més fàcil estovar el PSOE i aconseguir que el PP continuï a la Moncloa. Repetir eleccions no era, per a ells, un problema, però els casos de corrupció a Madrid i al País Valencià i els judicis dels pròxims mesos poden fer del 26-J un trencacolls. Rajoy està cremat però, per ara, no es mou.
Partit Socialista
Sánchez es consolida però la via del pacte amb C’s no és viable
Sánchez hauria pogut ser president si hagués tancat un acord amb Podem, Compromís i IU i hagués intentat després que s’hi afegissin el PNB, CC i Ciutadans. Va optar per una via més barata políticament però del tot insuficient. L’enfrontament amb Podem ofegarà les veus que li demanaven que pactés a l’esquerra, com les del PSC, inexistent en tot el procés negociador. El líder del PSOE sí que ha aconseguit garantir-se que si hi ha eleccions ell torni a ser el candidat. Però si hi ha una gran coalició i es busca una figura independent o un polític del PP que no sigui Rajoy els seus el deixaran caure sense miraments.
Podem i les confluències
La sortida de to d’Iglesias fa aflorar les dues ànimes del partit
Dimarts a la nit Pablo Iglesias va enviar el seu discurs per al debat d’investidura al seu cercle més pròxim. En l’escrit, segons fonts de Podem, no hi havia ni rastre de l’atac a Felipe González per tenir el passat “tacat de calç viva”. La sortida de to d’Iglesias, sobretot en el torn de rèplica, ha tornat a fer aflorar les dues ànimes de Podem: els més partidaris d’intentar bastir ponts amb el PSOE -encara que sigui de cara a la galeria- i els que opten directament per dinamitar-los i intentar acabar amb els socialistes a les urnes. Aquestes dues ànimes van quedar reflectides a l’hemicicle. Mentre Iglesias s’incendiava, la cara del seu número dos, Íñigo Errejón, era un poema. El sector més afí al número 2 de Podem lamentava ahir que podien pagar molt cara la “sortida de to” del seu líder, mentre que d’altres intentaven minimitzar-ho. El secretari d’organització, Sergio Pascual -un dels homes d’Errejón-, va assenyalar que el to “responia a un debat intens” i que ara l’important era buscar “solucions”. Més pròxim a Iglesias, Pablo Bustinduy, secretari de relacions internacionals, ho va titllar d’“anècdota”.
Ciutadans
Encadenar-se al PSOE per no res pot tenir un preu alt a les urnes
Rivera va dir en el debat de dimecres que ell no volia “fer història” sinó “ser útil” i que per això es va arremangar i pactar amb Sánchez, a qui li va donar els vots. Però a la formació liberal estan preocupats. Ells ho han fet tot per evitar noves eleccions, convençuts que és el pitjor escenari per a ells i per a Espanya, i en aquest intent han perdut la virginitat política i han sacrificat la seva equidistància. Haver fet un acord amb el PSOE que pot no servir per a res els pot sortir car si cal tornar a les urnes. En la campanya del 20-D Rajoy i els seus no paraven de dir que C’s “prenia els vots al PP per donar-los al PSOE”. Un discurs que ara estarà sostingut pels fets. L’opa de C’s a l’electorat conservador, que havia de tenir via lliure si el PP passava a l’oposició i implosionava, pot posar-se molt difícil.
El PSOE pressiona Podem amb els governs municipals
Pedro Sánchez va aconseguir ahir una aliada d’última hora per intentar guanyar la batalla pel relat que fa setmanes que disputa amb Podem. En un acte públic i sense que cap periodista li insistís en l’assumpte, l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va demanar el sí per a Pedro Sánchez en la segona votació aquest vespre al Congrés. “Em sembla que seria bonic que hi hagués aquest suport a qui en aquests moments està sol·licitant la investidura”, va assenyalar, i va reclamar que no es vagi a eleccions. El PSOE va córrer a fer servir les seves paraules d’ariet per convèncer Iglesias. De fet, va anar més enllà i va recordar al líder de la nova esquerra que els socialistes van facilitar el canvi a molts ajuntaments, l’any passat, “a canvi de res”. Poques hores després l’alcaldessa de Madrid s’esmenava via Twitter i Iglesias s’afanyava a retuitejar-la. “Un govern fort i del canvi és un govern de coalició entre el PSOE i Podem. Que ningú em malinterpreti”, va dir Carmena.