La Crida remarca que presentar-se per separat a les eleccions "no ha estat rendible"
Insta ERC i JxCat a vetar l'entrada del PSC als ajuntaments per garantir governs republicans
BARCELONALa Crida Nacional per la República ha lamentat que l'independentisme no s'hagi presentat unit a les últimes eleccions. "No ha estat rendible presentar-se per separat", ha remarcat el secretari general de l'organització, Toni Morral, que ha posat com a exemple Barcelona, on s'ha passat de 18 a 15 regidors. En aquest sentit, l'exdirigent d'ICV ha denunciat que sense la fragmentació de l'espai independentista, agreujada per la presència de Primàries, "la majoria independentista hauria estat més gran" a la capital catalana. Sigui com sigui, la direcció de la Crida ha destacat que "en nombre de vots l'independentisme ha augmentat a Barcelona, però malauradament no en nombre de regidors".
Malgrat la negativa de les forces independentistes a concórrer junts, el secretari general de la Crida ha celebrat avui "l'èxit inqüestionable de l'independentisme en les tres últimes eleccions, especialment a les europees, perquè ha tingut uns resultats històrics i posa de manifest que el mandat de l'1-O segueix molt vigent". "Un 50% dels votants dels comuns han votat el president Puigdemont a les europees", ha afegit alhora Calvo per posar de manifest que l'independentisme també té una important bossa de simpatitzants entre els comuns.
Sobre els pactes postelectorals, Morral ha instat a treballar perquè "hi hagi governs municipals independentistes que treballin per la República Catalana". En aquest sentit, s'ha posicionat en contra d'establir cap mena de pacte amb els partits que van donar suport a l'aplicació de l'article 155, que no denuncien la repressió ni "el judici injust". "Això ha de ser una línia vermella", ha opinat Morral per barrar el pas al PSC als ajuntaments. Per aquest motiu, Morral ha reclamat a "ERC, com a guanyador a Barcelona, que estengui la mà a JxCat i al sobiranisme amb la voluntat de treballar per la República" i per vetar la possible d'entrada dels socialistes.
De fet, JxCat i ERC, negocien un pacte de no-agressió que els permetria governar a les grans ciutats on han sigut la força més votada. Segons ha pogut saber l’ARA, les direccions dels dos partits ja s’han posat en contacte amb algunes seccions locals per instar-les a congelar qualsevol preacord que hagin pogut assolir amb altres forces polítiques. L’objectiu, diuen, és mantenir l’estabilitat del Govern.
Tot i que a les eleccions municipals les forces independentistes no van arribar al 43% de representació, Pep Andreu, membre de la direcció de la Crida, ha rebatut que "el percentatge de vot independentista ha pujat en les tres conteses electorals" i que "no s'hi computen els vots que han rebut les FIC i altres llistes independents". En aquest sentit, Andreu s'ha mostrat convençut que "el nombre d'ajuntaments que formaran part de l'AMI pujaran".
Pel que fa a la davallada de JxCat a Barcelona, Morral ha afirmat que "Elsa Artadi ha fet una bona campanya, però les sigles de JxCat partien de zero perquè era el primer cop que competien i se n'ha sortit prou bé". "El nostre era un gran programa, però els electors s'han acabat decantant per ERC perquè les enquestes les teníem en contra i tampoc podíem disposar del nostre cap de llista, Joaquim Forn", ha afegit Pilar Calvo, que formava part de la candidatura.
Malgrat la crida a la unitat als comicis i que no va ser possible per l'oposició d'ERC, Torra ha reclamat "unitat estratègica" de les tres grans forces independentistes. La Crida, que no ha estat present en aquests comicis com a organització, treballa ara per implementar-se arreu del territori amb la voluntat de constituir el consell de representants. "La Crida pot fer una feina molt útil per fer efectiu el mandat de l'1-O", ha subratllat el secretari general de la Crida.