CAP AL 28-A
Política10/03/2019

Jordi Sànchez reclama tornar a intentar el diàleg amb l’Estat

Borràs apunta a número 2 d’unes llistes que tensen el PDECat

Núria Orriols / Gerard Pruna
i Núria Orriols / Gerard Pruna

BarcelonaAbans fins i tot de rebre al vespre l’aval de les bases de la Crida per ser el candidat de JxCat a les eleccions espanyoles del 28-A, Jordi Sànchez va començar ahir a actuar com a cap de llista in pectore. En una entrevista difosa al matí per l’ACN, el líder de la Crida i president del grup parlamentari de JxCat, va dibuixar les línies mestres del que ha de ser l’horitzó de l’independentisme la pròxima legislatura al Congrés. Una legislatura en què, va remarcar, caldrà tornar a parlar amb el govern espanyol per intentar crear “un espai de diàleg que busqui la solució al conflicte polític entre Catalunya i Espanya”. Un diàleg, però, que va subratllar que ha de tenir “l’autodeterminació com a referència i un referèndum com a instrument democràtic”.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Prova d’aquesta voluntat de tornar a obrir un escenari de diàleg amb l’Estat és que, en la mateixa entrevista, Sànchez marca distàncies amb aquelles veus que des de l’independentisme aposten per anar a les eleccions del 28-A a intentar bloquejar la política espanyola i fer el país ingovernable. “A mi m’agrada l’acció política en positiu. De fet, la majoria del poble volem solucions i no actituds de bloqueig”, va remarcar el líder de la Crida, que, tanmateix, subratlla que no entendria que l’autodeterminació no fos el punt principal de les forces independentistes que concorren a les eleccions. Sànchez, a més, també fa autocrítica sobre l’anterior etapa de diàleg entre executius, tancada abruptament després de la negativa d’ERC i el PDECat a tramitar els pressupostos generals de l’Estat. Així, Sànchez opina que les dues parts van cometre “errors” i situa en el camp de l’independentisme -en concret en el d’ERC- el fet d’haver “condicionat diverses vegades i públicament l’acció de seure a parlar de pressupostos a l’actitud que la Fiscalia mantingués amb els presos”.

Cargando
No hay anuncios

Pugna oberta per les llistes

Aquestes declaracions de Sànchez van arribar just el dia en què les bases de la Crida van avalar àmpliament (amb el 81% dels vots de la consulta interna) que sigui cap de llista de JxCat a les eleccions estatals. Unes eleccions a les quals la Crida no es presentarà però on sí que hi haurà diversos dirigents de l’organització, com el mateix Sànchez i, amb tota probabilitat, Laura Borràs. Segons les fonts consultades per l’ARA, l’actual consellera de Cultura es perfila com a número dos per Barcelona, seguida de la vicepresidenta del PDECat, Míriam Nogueras. Algunes fonts situen tot seguit a la llista de Barcelona l’eurodiputat Ramon Tremosa i l’ex director general de la Policia Pere Soler, processat per l’1-O a l’Audiència Nacional. També hi seran Ferran Bel, darrere de Josep Rull a Tarragona, i Sergi Miquel com a número dos a Girona, mentre que Jordi Turull liderarà la llista a Lleida.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, la composició de la candidatura està generant fortes tensions dins del PDECat, on el sector més moderat critica que el president de la formació, David Bonvehí, estigui cedint davant Carles Puigdemont i que, com el 21-D, l’expresident estigui imposant els seus noms i relegant perfils més pragmàtics, com els de Jordi Xuclà, Carles Campuzano i Marta Pascal. Aquesta discussió es va fer palesa ahir en la reunió d’urgència de l’executiva del partit i tornarà a aflorar avui al Consell Nacional que ha de validar els candidats del PDECat que hauran d’integrar-se després a la llista de JxCat.

Cargando
No hay anuncios

El Consell Nacional haurà de votar també avui un altre apartat polèmic: l’aprovació de la forma de governança de Junts per Catalunya. Un punt conflictiu perquè alguns sectors del PDECat consideren que pot ser el primer pas per a la dissolució del partit dins l’espai que capitaneja Puigdemont. Les eleccions s’acosten i l’amenaça d’una fractura dins l’espai de Junts per Catalunya segueix viva.