Cremen fotografies de Felip VI i de Macron a la manifestació de l’esquerra independentista
12.000 persones es mobilitzen per reivindicar la "desobediència" com a pas previ a la independència
BarcelonaAlmenys cinc encaputxats han cremat una bandera europea i dues imatges, una del rei Felip VI i una del president francès Emmanuel Macron, durant la manifestació que l'esquerra independentista ha convocat, com cada any, per la Diada. Els fets han passat quan la capçalera baixava pel passeig Lluís Companys a l’altura del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
La manifestació ha començat a quarts de set de la tarda a la plaça Urquinaona. Sota el lema 'Organitzem el poder popular. Cap a la independència no hi ha dreceres', unes 12.000 persones –segons l'organització– han baixat per la ronda de Sant Pere i el passeig de Lluís Companys fins al Born. Pocs minuts abans de començar, portaveus d’Endavant i Arran ja deixaven clar el missatge: no estan disposats a acceptar cap "via morta" com la que propugna pactar amb l'Estat: "Sense desobediència no hi ha independència". La portaveu d'Arran, Núria Martí, ha afegit: "No hi ha dreceres, ens hem de plantar davant les lleis injustes i els governs autonòmics que promouen lleis com la llei Aragonès (projecte de llei de contractacions públiques), que no ha fet més que promoure privatitzacions i perjudicar dones treballadores".
En l'acte final, els assistents han pogut escoltar un missatge gravat de l'exdiputada cupaire Anna Gabriel, que ha donat les gràcies als que segueixen "dempeus" en un temps de "desconcert" i "desencís": "Hem après que no hi ha receptes màgiques, però ens queda l’opció de no renunciar", ha afirmat. També ha parlat la diputada de la CUP Natàlia Sànchez, que ha reiterat la negativa a l'estratègia pactista amb el govern espanyol: "Amb l’Estat no s’hi pacta: a l’Estat se’l combat”. Sànchez ha acusat també el Govern de JxCat i ERC d'utilitzar la solidaritat ciutadana amb els presos independentistes "en benefici propi" i ha alertat que l'executiu que presideix Quim Torra "també reprimeix la voluntat popular". "Ni són els únics que tenen represaliades, ni la repressió és exclusiva de l'estat espanyol, perquè el govern autonòmic també reprimeix la voluntat popular", ha denunciat Sànchez.
Després de demanar als partits independentistes majoritaris que "deixin d'utilitzar la solidaritat repressiva en benefici propi", Sànchez ha criticat el Govern per "no tenir com a prioritat la necessitat de les classes populars" i ha recordat que és la Generalitat "la que envia els Mossos d'Esquadra a reprimir els que ens organitzem al carrer". Ha reclamat, a més, que es posi "fi" a la llei de contractes de serveis a les persones, més coneguda com a llei Aragonès –pel vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès–, ja que, segons el seu parer, "promou una de les majors privatitzacions" de la història recent.
A la cloenda també han tingut veu representants de diferents col·lectius que defensen els drets arreu del territori, com el Sindicat d'Habitatge del Raval, el sindicat COS-Educació i la Taula pel dret universal a l’avortament, que ha reclamat una "una sanitat universal i amb perspectiva de gènere".
La mobilització la convocaven diverses organitzacions de l'esquerra independentista encapçalades per Alerta Solidària, la CUP, Arran, COS i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). A la capçalera, íntegrament formada per dones, hi havia la diputada de la CUP al Parlament Maria Sirvent i l'exdiputada Mireia Vehí. Durant tot el recorregut els manifestants han exhibit banderes estelades i d'altres de moviments independentistes d'arreu del món, i han entonat crits com "Fora les forces d’ocupació", "1 d'Octubre, ni oblit ni perdó", "Ni França ni Espanya: Països Catalans", "Independència, socialisme i feminisme" i "Escolta Anna, et volem a casa", en referència a l’exdiputada Anna Gabriel, que és a l'exili.