Res com el gel hidroalcohòlic (per cremar fotos del rei)
Centenars de persones escalfen la vigília de la visita de Felip VI
BarcelonaDe vegades, la diferència entre una pràctica delictiva i una performance massiva és una sentència d’Estrasburg. El 2007, qui gosava cremar una imatge del rei d’Espanya s’exposava a 15 mesos de presó o multes de 2.700 euros. Per sort, el Tribunal Europeu de Drets Humans va posar fi a aquest despropòsit el 2018 i va sentenciar que allò que a Espanya eren les sacrosantes “injúries a la Corona”, a la resta de la UE es considerava un simple exercici de la llibertat d’expressió.
Potser és per això que la crema d’imatges del monarca espanyol es va convertir ahir en l’últim xou de l’independentisme. Perquè no hi ha res com un enemic extern per unir un moviment en hores baixes, i més si la fúria va adreçada a l’hereuet de Franco que va esperonar l’“ A por ellos ”. Per escalfar la visita d’aquest divendres, l’ANC va encarregar-se de coordinar aquesta primera crema sincronitzada de retrats del rei davant de tots els ajuntaments del país. La convocatòria ho feia fàcil, ja que des d’ Encartellem.cat -web germana d’aquell Empaperem que va salvar l’1 d’Octubre- facilitaven Borbons en DIN A4 a punt per a la impressora.
I cada poble ho va fer a la seva manera. A Gràcia, els monarques van cremar-se de manera ordenadíssima, mantenint en tot moment les distàncies de seguretat i amb els assistents dipositant els Borbonets en flames dins d’una paperera metàl·lica, la versió inflamable del “Ni un paper a terra” que ha caracteritzat sempre les mobilitzacions independentistes. I entre càntics de “Si el rei vol corona, corona li darem; que vingui a Barcelona i el cul li cremarem”, tot va dissoldre’s en qüestió de minuts.
Sant Joan de tardor
A Sant Jaume, en canvi, la cremà va ser més caòtica, i van arribar-se a improvisar fins a tres o quatre focs de camp als llambordins de la plaça. Com si després del Sant Jordi d’estiu, ahir celebréssim un Sant Joan de tardor. Això sí, en aquesta ocasió les flames no van anar a càrrec de la sectorial piròmana de l’independentisme -els joves d’Urquinaona-, sinó que van ser els sèniors, els incendiaris. Si no portàveu cap Borbó a sobre, els voluntaris en repartien de fotocopiats, i el líquid de barbacoa el va posar l’Adrià Alsina, coordinador de comunicació de l’ANC, al ruixar amb gel hidroalcohòlic els primers retrats del monarca. Les flames, esclar, no van fer-se esperar, i els flaixos dels fotògrafs tampoc.
Es van repartir adhesius de “Catalunya no té rei”, i els 200 congregats van entonar “Foc al Borbó, per lladre i per cabró” i “Foc al Felip, perquè es un malparit”. Des de lluny, els treballadors del sector de l’oci nocturn que acampen a la plaça -protesten per l’ara-sí-ara-no de l’obertura de pubs i discoteques- s’ho miraven impassibles.
Això sí, amb tanta planificació, les fogueres només cremaven aquests Felips VI low cost, serialitzats, i la desfilada de fotocòpies en blanc i negre va quedar en poca cosa per a la premsa gràfica, que s’esperava algun Borbó a mida real, o algun ninot faller del preparao que fes més lluïda la foto del dia. Tampoc va encendre’s cap retrat de Joan Carles I, el damnificat de les primeres cremes, i això que de motius no en faltaven.
L’Estació de França, sense trens per la presència del monarca
La visita de Felip VI avui a Barcelona obligarà a deixar l’Estació de França sense servei ferroviari durant unes hores. Els Mossos d’Esquadra han demanat a Renfe que els trens de Rodalies no circulin entre les 9.25 h i les 11.45 h pel recinte, on el monarca presidirà l’entrega de premis de la Barcelona New Economy Week. El dispositiu policial que es desplegarà a la zona comptarà amb efectius dels Mossos, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana de Barcelona. Els cossos de seguretat, que es limiten a dir que els agents garantiran l’arribada del rei, també trauran al carrer les unitats d’ordre públic per les mobilitzacions convocades contra Felip VI per les entitats sobiranistes i els CDR.