Les credencials de Puigdemont, Comín, Ponsatí i Solé com a eurodiputats segueixen en l'aire
El Parlament Europeu reclama la informació a l'autoritat espanyola perquè no ha pogut concloure la verificació dels parlamentaris de Junts i de Jordi Solé (ERC)
Brussel·lesNou capítol en la complicada història de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí com a membres del Parlament Europeu. L'Eurocambra no ha conclòs el procés de verificació de les credencials dels europarlamentaris de Junts, i tampoc les del membre d'ERC Jordi Solé, que va substituir Oriol Junqueras. Segons ha explicat l'eurodiputat de Ciutadans i president de la comissió d'Afers Jurídics Adrián Vázquez, no s'ha pogut concloure el seu procés de verificació perquè la Junta Electoral Central (JEC) no ha enviat la notificació assegurant que s'han completat tots els processos legals a Espanya que els acrediten com a eurodiputats. Per això, l'Eurocambra requerirà ara a la JEC que expliqui per què falta aquesta informació.
El que tenen en comú aquests quatre europarlamentaris és que no van jurar la Constitució a Madrid per recollir l'acta. Els tres primers perquè estan exiliats i Solé perquè va optar voluntàriament per seguir el que ja s'anomena doctrina Junqueras i no fer-ho, perquè el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ja va dictar que no era un requisit necessari per ser proclamat eurodiputat. Ara caldrà que la JEC expliqui per què no considera el procés acabat tenint en compte aquesta sentència, i després serà l'Eurocambra qui analitzi quines conseqüències se'n poden derivar.
"L'Estat segueix sense entregar les credencials de Jordi Solé, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, ignorant així la justícia europea. A l'espera de veure com acaben els processos judicials oberts, cal que l'Eurocambra demani explicacions a l'Estat sobre aquesta anomalia democràtica", ha piulat l'europarlamentària d'ERC Diana Riba. Fonts de la institució aclareixen que a la pràctica aquest fet no té cap implicació, perquè el reglament preveu que un europarlamentari continuï al càrrec mentre es verifiquen les seves credencials. A més, Vázquez ha apuntat que no hi ha cap termini concret perquè la JEC respongui o el Parlament Europeu resolgui el cas.
Puigdemont i Comín van recollir l'acreditació provisional d'eurodiputats el desembre del 2019, després que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) els proclamés europarlamentaris malgrat no haver anat a jurar la Constitució espanyola a Madrid. Ponsatí, en canvi, va aconseguir-la l'any següent, beneficiada pel repartiment d'escons després de la marxa del Regne Unit de la Unió Europea, seguint un procediment semblant. Després, els europarlamentaris de Junts van superar un suplicatori gestionat per la comissió d'Afers Jurídics de l'Eurocambra que presideix el membre de Ciutadans, Adrián Vázquez. L'Eurocambra els va retirar la immunitat i ara el Tribunal de Justícia de la UE està estudiant les qüestions prejudicials del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena sobre les euroordres que pesen sobre els independentistes, suspeses mentrestant a Bèlgica. A més, els europarlamentaris també van denunciar la JEC per haver vulnerat els seus drets fonamentals.
L'escó de Junqueras
No és l'únic conflicte que l'independentisme té obert al Parlament Europeu. Tot l'embolic sobre si el president d'ERC, Oriol Junqueras, tenia dret a ser eurodiputat quan va estar empresonat encara porta cua. La justícia europea li va reconèixer la immunitat, però la justícia espanyola no li va permetre sortir de la presó. Davant d'aquesta col·lisió de posicions, l'Eurocambra va acabar retirant a Junqueras la possibilitat d'exercir de parlamentari. Aquest dimecres s'ha conegut que l'advocat general de la Unió Europea es pronunciarà el 16 de juny sobre la negativa de l'Eurocambra a concedir aquest escó, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la UE (TJUE). L'opinió no és vinculant, però pot donar indicis sobre quina serà la decisió final del tribunal. El ponent serà Maciej Szpunar, el mateix que l'any 2019 ja es va pronunciar a favor del reconeixement de la immunitat al líder d'ERC.
Reunió Aragonès-Puigdemont
Aquest dimecres l'Eurocambra també ha sigut d'actualitat per la reunió que hi ha mantingut el mateix Puigdemont amb Pere Aragonès. El president de la Generalitat està de visita institucional a Brussel·les i aquest dijous també es veurà amb eurodiputats catalans d'ERC, Junts, el PSC i els comuns. Durant la trobada, d'una hora i quart de durada, els dos líders han parlat amb deteniment del Catalangate, tant per compartir la preocupació per "l'escàndol" com per criticar la "inacció" del govern espanyol. També han parlat de la situació judicial de Puigdemont i de la resta dels exiliats, i l'expresident li ha explicat la seva estratègia i els pròxims passos previstos.