Política 13/09/2021

Costa presenta un recurs al TC perquè s'aturi la causa de la mesa al TSJC

Està citat a declarar amb la resta d'exmembres de la mesa aquest dimecres

ARA
2 min
Imatge d'arxiu de Josep Costa

BarcelonaAquesta setmana, el mateix dia que es reuneix la taula de diàleg, hi ha una data encerclada al calendari judicial: la declaració com a investigats al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de l'expresident del Parlament Roger Torrent, l'exvicepresident Josep Costa i els exsecretaris de la mesa Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado. Un d'ells, però, ha presentat en les darreres hores un recurs al Tribunal Constitucional per intentar-ho aturar: Costa ha demanat empara a l'alt tribunal perquè suspengui cautelarment la declaració de l'antiga mesa catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el recurs, l'exparlamentari recusa tots els magistrats que formen part del Constitucional i considera que no estan legitimats per fer d'àrbitre perquè són l'origen de la causa que té per desobediència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Els components del TC són els mateixos jutges que van signar les peticions d'execució de sentència que presumptament van obviar els membres de la mesa. En aquest sentit, Costa creu que ara hi ha un conflicte d'interessos i demana al TSJC que s'aturi la seva causa de forma cautelar -per tant la declaració prevista per aquest dimecres- fins que s'aclareixi la resolució del recurs al TC.

Si això no succeeix -creu Costa- es vulneraria la seva inviolabilitat parlamentària. "Serà divertit veure què diuen i com ho expliquen a Estrasburg tenint present que són ells que ens han denunciat", ha afirmat Costa a través de Twitter.

Els exmembres de la mesa estan citats a declarar per haver tramitat resolucions en favor de la monarquia i l'autodeterminació en dues ocasions en l'anterior legislatura. Com els membres de la mesa en la legislatura del referèndum, els representants de Junts i d'Esquerra de l'anterior legislatura també estaven advertits pel Constitucional perquè no permetessin la tramitació d'iniciatives parlamentàries que tinguessin a veure amb el Procés. En concret, una de Junts, Esquerra i la CUP en què es "reiterava" la reprovació de la monarquia i la defensa de l'autodeterminació que s'havien anul·lat prèviament.

Costa és l'únic membre de la mesa que ha fet aquest moviment, ja que cadascun dels membres té la seva pròpia estratègia de defensa. Fins i tot entre els membres que formaven part de la mesa en representació de Junts: Campdepadrós té d'advocat Jordi Pina i Josep Costa el lletrat Gonzalo Boye. El que sí que han fet conjuntament Costa i Campdepadrós, però, és acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans aprofitant que el Constitucional els havia rebutjat una petició d'empara.

Estrasburg té des del mes de juliol una demanda dels dos exdiputats de Junts denunciant "coaccions" i "censura" per part del TC a l'Estat i demanant a l'alt tribunal europeu que intervingui per protegir la iniciativa parlamentària. Encara no s'ha pronunciat, però, sobre la qüestió.

stats