CORRUPCIÓ
Política15/08/2013

Cospedal responsabilitza Rajoy del sou de Bárcenas

La secretària general del PP es desmarca dels detalls de la liquidació

Joan Faus
i Joan Faus

Madrid.Hi ha frases que en política perduren i que acostumen a perseguir els seus autors. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, en va pronunciar una d'aquestes el 25 de febrer quan va afirmar que l'extresorer del PP Luis Bárcenas es va beneficiar d'una "indemnització en diferit" un cop va abandonar teòricament l'abril del 2010 la formació conservadora després de treballar-hi 20 anys. Va ser la millor manera que va trobar, citant una figura jurídica inexistent, de justificar el prorrateig de la liquidació del contracte de Bárcenas, que més tard s'ha demostrat que seguia sent un salari convencional.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, ahir, gairebé sis mesos després, Cospedal va oblidar per complet tots aquests detalls. En la seva declaració com a testimoni davant del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, va assegurar que no va "intervenir" en l'acord sobre la sortida de l'extresorer del partit, segons van explicar advocats presents en la declaració, de dues hores i mitja, i en què va anar consultant documents i es va mostrar correcta, tranquil·la i seriosa. La número dos del PP va explicar a Ruz que en el moment dels fets no va tenir constància de la reunió que Bárcenas va mantenir el març del 2010 amb el llavors president del partit, Mariano Rajoy, i l'ex secretari general Javier Arenas, però que "entén" que els detalls de la liquidació es van abordar en aquella trobada.

Cargando
No hay anuncios

L'afirmació sobre l'acord econòmic coincideix amb la versió que va donar l'extresorer en la seva última citació davant Ruz a mitjans de juliol, i gairebé en la seva totalitat amb la d'Arenas dimarts al mateix magistrat. L'actual responsable territorial del PP va admetre que a la reunió es va autoritzar Bárcenas a mantenir un despatx a la seu del PP i un cotxe amb xofer, però va negar que es parlés d'emoluments, com sí que va apuntar l'extresorer, que va dir que li van garantir un sou " sine die ".

Defugint tota responsabilitat

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, Cospedal es va intentar desmarcar dels aspectes comprometedors sobre la sortida o no sortida de Bárcenas del PP l'abril del 2010, després que hagués estat imputat pel cas Gürtel. Aquesta posició, però, resulta poc coherent per diversos motius. En primer lloc, per la mencionada expressió sobre la "indemnització en diferit". Si no coneixia els detalls, com va dir ahir, per què va fer llavors aquella afirmació? Una pregunta sense resposta. En segon lloc, l'estratègia de desmarcar-se grinyola pel fet que, quan es va produir la polèmica reunió, Cospedal ja feia prop de dos anys que ostentava el càrrec de secretària general i, per tant, resulta sorprenent que desconegués els fets.

En aquest sentit, i com a últim motiu, pel fet que admetés ahir que la seva relació amb Bárcenas era "dolenta" i que no ha tingut contacte amb ell des del 2009, quan va esclatar el cas Gürtel. Tenint en compte això i que des de l'entorn de l'extresorer s'ha culpat sempre Cospedal de la seva sortida del PP, sembla poc creïble el suposat desconeixement dels detalls sobre la desvinculació de Bárcenas del partit.

Cargando
No hay anuncios

Al cap i a la fi, amb aquesta estratègia d'espolsar-se tota responsabilitat, Cospedal porta a la pràctica la frase que va pronunciar pocs dies després que sorgissin al gener les revelacions sobre la presumpta comptabilitat paral·lela al PP: "Que cadascú assumeixi la seva responsabilitat". Una opció arriscada, ja que implícitament Cospedal va apuntar ahir Rajoy i Arenas com a responsables d'haver mantingut una remuneració a Bárcenas, malgrat que no va citar directament cap dels dos en la seva declaració, segons fonts presents a la sala judicial.

Seguint la mateixa estratègia, la número dos del PP també va descarregar tota la gestió dels comptes del partit als tresorers, com ja havien fet dimarts Arenas i el seu predecessor, Francisco Álvarez-Cascos. Cospedal va sostenir que el control de les donacions que rebia el partit era "exclusivament de la tresoreria", cosa que, segons els advocats de l'acusació, incompliria els estatuts del PP perquè entenen que fixen que el control últim dels comptes és de la secretaria general. Un extrem que el partit nega. L'únic que va dir Cospedal sobre les donacions és que "imagina" que les aportacions amb el nom de PP estaven fetes per afiliats. En canvi, Bárcenas va explicar a Ruz que es posava aquest nom per evitar que es descobrís que algunes empreses estaven fent donacions per sobre del permès per la llei.

Cargando
No hay anuncios

Nega els sobresous i la caixa B

Com s'esperava, durant la seva declaració com a testimoni, en què estava obligada a dir la veritat, la secretària general del PP va negar haver cobrat sobresous en negre, així com l'existència d'una caixa B, tot i que va centrar les seves explicacions en el seu període al càrrec.

Cargando
No hay anuncios

A més, la també presidenta de Castella-la Manxa va desmentir que existís al PP una comissió d'infraestructures -cosa que contradiu les versions d'un empresari i de Cascos-, i que ella tingués res a veure amb el presumpte pagament el 2007 de 200.000 euros per part de la constructora Sacyr al PP manxec per finançar la seva campanya electoral. No obstant, Ruz va impedir a les acusacions preguntar-li pel rebut del pagament, ja que, va adduir, afecta "aforats", com l'actual president del Parlament de Castella-la Manxa, i cal decidir si els fets són competència de l'Audiència.

Com també era d'esperar la declaració va suscitar tot tipus de reaccions. El PSOE i Esquerra Plural van carregar contra Cospedal, mentre que el PP la va defensar a ella i Rajoy. A fora de l'Audiència ja es va viure aquesta crispació, amb crits entre partidaris i detractors de Cospedal. El serial continua, però Rajoy ho té cada vegada més negre.