Cospedal reapareix però només per carregar contra l'1-O i ETA
L'ex número 2 del PP s'acull al seu dret a no declarar davant la comissió del cas Kitchen
MadridLa compareixença de María Dolores de Cospedal a la comissió del Congrés encarregada del cas d'espionatge Kitchen havia despertat moltes expectatives. El 2 de juny es va suspendre perquè justament es va saber que el jutge Manuel García Castellón havia decretat la seva imputació i els diputats van pensar que s'acolliria al seu dret a no declarar. "Em sembla molt fort. Per què m'han desconvocat? Quina ximpleria!", es queixava des dels passadissos de la cambra baixa. La van avisar amb tan poca antelació per correu electrònic que se'n va assabentar quan ja havia arribat al Congrés. Aquell dia estava disposada a declarar, segons explica, però aquest dijous ha preferit acollir-se al seu dret a no dir res sobre el cas perquè la Fiscalia, el PSOE i Unides Podem –que exerceixen l'acusació popular– han recorregut l'arxivament.
L'exsecretària general del PP ja està retirada de la política, tot i que si fos per ella seria presidenta del partit –va perdre les primàries de 2018–. La sap llarga i les dues vegades que s'ha deixat veure al Congrés no ha desaprofitat l'ocasió per exposar la línia dura que la caracteritza. Durant la compareixença, més enllà d'explicar els motius pels quals no respondria als diputats, ha trencat el seu silenci només en dues ocasions: per carregar contra l'1-O i contra ETA. El diputat de Junts Josep Pagès ha recordat la vinculació de Cospedal amb l'Operació Catalunya i s'ha referit al referèndum, i l'exministra de Defensa hi ha vist una oportunitat per colar el seu primer atac. "Les forces i cossos de seguretat van defensar la legalitat contra aquells que van intentar provocar un cop d'estat", ha subratllat.
També ha retret a Pagès que insinués que ella va fer política per "ficar la mà a la caixa". "No és el meu cas", ha subratllat, i ha criticat que l'acusi des del Congrés, on el protegeix la immunitat parlamentària. "Si m'ho digués al carrer, m'hi podria querellar", ha apuntat. El diputat d'EH Bildu Oskar Matute, que ha contextualitzat que al barri on ha crescut aquest tipus de frases sonen a amenaça –"Me lo dices en la calle"–, ha obert una nova escletxa perquè Cospedal deixés anar el segon dard: "He assenyalat que aquest tipus d'afirmacions si es diuen fora poden ser objecte d'una actuació judicial. Jo no sé d'on ve vostè, o sí que ho sé, que ho sabem molts. D'on vinc jo vol dir que puc fer una acció judicial, no un altre tipus d'acció amb armes o altres coses".