Política05/07/2017

La Moncloa avisa: pot aturar en 24 hores la llei del referèndum

L’executiu atia la fiscalia a investigar els possibles delictes de l’anunci

D.s.u. / M.e.
i D.s.u. / M.e.

BarcelonaTot i les constants al·lusions de Rafael Catalá i altres membres del govern espanyol a la suposada independència de la fiscalia respecte de l’executiu, ahir el ministre de Justícia va posar de manifest la coordinació entre totes dues institucions en la lluita contra el Procés. En un acte a la tarda a Barcelona, Catalá es va referir a l’anunci dels detalls de la llei del referèndum que havien fet al matí diputats de Junts pel Sí i de la CUP i va garantir que la norma no estarà “mai en vigor” en l’ordenament jurídic espanyol. El garant d’evitar-ho serà, justament, la fiscalia, que, va dir, “avaluarà” si ha d’intervenir davant d’aquest nou anunci, en una crida a l’acció al fiscal general, José Manuel Maza. Però, a més, en última instància, segons va advertir la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría en declaracions a Efe, l’executiu podria aturar la llei “en 24 hores” si la recorre al Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Catalá va considerar els plans anunciats del referèndum “antidemocràtics i totalitaris” i va posar així el colofó a una escalada verbal de l’entorn del govern espanyol que havia iniciat la nit anterior el secretari d’estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, que va titllar el president de la Generalitat de “bolivarià”, “radical” i “feixista”, en una entrevista a la Cope. Els excessos verbals dels membres del PP els va continuar la secretària d’estudis i programes del PP, Andrea Levy, que va arribar a acusar el president de la Generalitat d’haver sucumbit al “deliri o la bogeria”. Més reposada, Santamaría va acusar els autors de la llei de “manipular el dret internacional o inventar-se una jurisprudència que no existeix” .

Cargando
No hay anuncios

La decisió de Puigdemont de cessar el fins ahir conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, per la pèrdua de confiança derivada dels dubtes expressats sobre la via unilateral, van acabar de donar munició al partit del president espanyol, Mariano Rajoy, per insistir en el seu argument habitual: atribuir tics “autoritaris” a l’independentisme català, segons va reiterar el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que els va qualificar de propis d’una “democràcia veneçolana”. A la vegada, la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va recordar, com ja ha fet en diverses ocasions, que les forces armades tenen la missió de garantir la “sobirania d’Espanya i la seva integritat territorial”.

I si dilluns el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va acusar la Generalitat de “pressionar funcionaris”, ahir va sortir a la llum una carta del secretari d’estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, enviada a més de 1.500 funcionaris al seu càrrec a les 993 entitats locals de Catalunya, en què els avisa que tenen l’obligació de garantir el “respecte per la legalitat” davant qualsevol acció per celebrar el referèndum de l’1 d’octubre.

Cargando
No hay anuncios

El text demana “col·laboració” als secretaris i interventors dels ajuntaments de Catalunya, subratlla que el referèndum “atempta” contra la Constitució i l’Estatut i recorda que el Tribunal Constitucional s’ha expressat en aquest sentit, ja que ha prohibit “expressament” qualsevol acció relacionada amb la consulta. De la mateixa manera els ofereix “tota la col·laboració i suport” davant els dubtes o incerteses que els puguin sorgir en l’exercici de les seves funcions.