Amb Cospedal i Fernández Díaz, però sense Rajoy ni Camacho: les compareixences per l'operació Catalunya
El PSOE estalvia el tràngol a l'expresident espanyol, l'exlíder del PP a Catalunya i el coronel Pérez de los Cobos
MadridAra sí, la comissió sobre l'operació Catalunya del Congrés ha enllestit una llista amb una vintena de personatges vinculats a la trama. Després de diversos entrebancs, els partits han aconseguit pactar les compareixences de l'ex número 2 del PP María Dolores de Cospedal i l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, si bé en queden fora noms rellevants com l'exlíder del partit a Catalunya Alícia Sánchez Camacho i l'expresident espanyol Mariano Rajoy. S'han votat un a un els noms que plantejaven els partits i el PSOE ha preferit evitar diverses compareixences que demanaven els seus socis d'investidura. Les sessions van començar la setmana passada amb la declaració de l'excomissari José Manuel Villarejo, que precisament va situar Rajoy en la cúspide de la guerra bruta contra el sobiranisme. Aquests són els principals citats:
Polítics
La cúpula del PP i d'Interior sota mandat de Jorge Fernández Díaz
La protagonista més destacada és Cospedal, assabentada puntualment de l'operació Catalunya, tal com demostren les agendes de l'excomissari José Manuel Villarejo i els àudios que s'han anat publicant els últims mesos. Fins i tot autoritzava pagaments a Villarejo com a recompensa per les seves maniobres per buscar draps bruts d'exdirigents del Procés. També se citarà Fernández Díaz, que va mantenir reunions amb Villarejo i l'ex secretari d'estat de Seguretat Francisco Martínez, per abordar els avenços de les investigacions prospectives de la conxorxa. Martínez i l'exdirector general de la Policia Nacional Ignacio Cosidó també són a la llista.
La policia política
Villarejo, Eugenio Pino, García Castaño
L'operació Catalunya l'executaven comissaris de la Policia Nacional que conformaven l'anomenada brigada patriòtica contra l'independentisme. Més enllà de Villarejo, en formaven part i estan citats a comparèixer en comissió l'exdirector adjunt operatiu Eugenio Pino, l'excomissari Enrique García Castaño, els excaps d'Afers Interns José Luis Olivera i Marcelino Martín Blas i l'excap de gabinet de Pino José Ángel Fuentes Gago. L'exinspector de la Policia Nacional Antonio Giménez Raso, un dels principals informadors de Villarejo a Barcelona, també haurà de comparèixer.
La branca andorrana
Higini Cierco, de la Banca Privada d'Andorra, i els exagregats d'Interior al Principat
La comissió d'investigació es va impulsar arran dels avenços de la causa de l'operació Catalunya a Andorra, on estan investigats exmembres del govern espanyol com Rajoy, Fernández Díaz i Cristóbal Montoro. Un dels querellants és l'expropietari de la Banca Privada d'Andorra Higini Cierco, que haurà de comparèixer, així com els exagregats del ministeri de l'Interior al Principat, protagonistes de l'extorsió als dirigents del banc per obtenir informació fiscal dels Pujol. Es tracta de Bonifacio Díez Sevillano i Celestino Barroso, que va ser l'encarregat de llançar una primera amenaça a l'exconseller delegat de la BPA Joan Pau Miquel. A més, compareixerà el director del Sepblac, el gironí Juan Manuel Vega.
Ramificacions catalanes
Daniel de Alfonso i Agustín Castro Abad
Hi ha dos compareixents més que tenen a veure amb ramificacions de l'operació Catalunya en territori català. Un d'ells és l'exdirector d'Antifrau Daniel de Alfonso, conegut per la seva reunió amb Fernández Díaz en què l'exministre va dir allò de "la Fiscalía te lo afina" i amenaçava amb "destrossar" el sistema sanitari de Catalunya. D'altra banda, també està citat Agustín Castro Abad, que va substituir Narciso Ortega al capdavant de la Policia Nacional a Catalunya. Ortega s'ha querellat als jutjats de Madrid contra alguns personatges de l'entramat perquè, denuncia, va ser destituït de manera sobtada per, suposadament, haver filtrat qüestions de l'operació Catalunya a exdirigents de Convergència.
Absències
Rajoy, Sánchez-Camacho, Victoria Álvarez, Javier de la Rosa
En el capítol d'absències, destaca la de l'exlíder del PP a Catalunya Alícia Sánchez-Camacho, de qui s'ha evidenciat la participació en l'operació amb l'oferiment d'una mena de llista negra d'objectius a Villarejo. Les agendes de l'excomissari també han demostrat el preponderant rol com a confidents de Victoria Álvarez, examant de Jordi Pujol Ferrussola, i de l'empresari Javier de la Rosa. La compareixença d'Álvarez ni tan sols s'ha sotmès a votació aquest dimecres en la reunió a porta tancada de la comissió, mentre que la de De la Rosa sí i s'ha rebutjat. També s'han descartat els testimonis de la ministra de Defensa, Margarita Robles; el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos; l'expresident Jordi Pujol, i l'ex mà dreta d'Artur Mas David Madí.
Per la seva banda, Unides Podem tenia la pretensió de centrar-se en la branca mediàtica de les clavegueres de l'Estat. Per això, la seva llista de compareixents incloïa noms del sector dels mitjans de comunicació que havien establert contacte amb Villarejo com el director de La Sexta, Antonio García Ferreras, i Eduardo Inda i Esteban Urreiztieta, que fa una dècada feien tàndem a El Mundo i eren el principal terminal des d'on l'excomissari esbombava els seus informes falsos contra els Pujol i l'expresident Artur Mas. A més, volien citar l'exlíder del partit, Pablo Iglesias, però la comissió s'hi ha oposat.