Cospedal admet trobades amb Villarejo a la seu del PP però nega cap implicació en l'operació Kitchen
Afirma que les reunions amb l'excomissari eren per saber d'on procedia una campanya mediàtica en contra seva
BarcelonaCom l'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz, l'ex secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, no en sabia res del cas Kitchen, la causa que investiga la presumpta utilització de fons reservats per part de l'últim govern popular per espiar de manera il·legal l'extresorer del partit Luis Bárcenas i esbrinar si tenia informació comprometedora sobre les finances de la formació. Cospedal ha declarat aquest dimarts com a imputada a l'Audiència Nacional i s'ha vist amb Manuel García-Castellón, el jutge que instrueix la causa i que atribueix a l'ex número 2 del PP una intervenció "decisiva" en la captació com a confident policial del llavors xòfer de Bárcenas Sergio Ríos. Però Cospedal, segons fonts judicials consultades per Europa Press i Efe, s'ha desvinculat de l'operació i fins i tot n'ha posat en dubte l'existència.
També ha negat que fes qualsevol encàrrec a l'excomissari José Villarejo, afirmant que desconeixia per què apareixia el seu nom a les anotacions que Villarejo va fer a la seva agenda. Tot i això, sí que ha admès que es va reunir fins a quatre vegades amb l'excomissari, i ha concretat que algunes d'aquestes trobades van tenir lloc a la seu del PP del carrer Génova de Madrid. Segons Cospedal, el motiu no tenia cap relació amb Bárcenas: ha argumentat que s'hi va reunir perquè sabia que Villarejo tenia bona relació amb els mitjans de comunicació i estava interessada en saber d'on procedia la campanya mediàtica contra ella i el seu marit. De fet, va ser el seu marit, el també imputat Ignacio López del Hierro, qui li va presentar Villarejo l'any 2009. Segons la declaració de Cospedal, el va pintar com un policia en excedència que dirigia una consultora important que feia feines d'investigació. Amb tot, les reunions entre Cospedal i Villarejo no van quedar registrades a l'agenda oficial de l'exlíder popular, cosa que Cospedal ha dit que desconeixia.
L'operació no venia del PP
Des d'un principi Cospedal ha deixat clar que ella només responia pel seu paper com a secretària general del PP, i no pel ministeri d'Interior del govern de Mariano Rajoy, on exercia de ministra de Defensa. Per això ha assegurat que l'operació no va sortir de Génova. De fet, ha posat en dubte fins i tot que l'operació Kitchen existís.
En aquest sentit, ha reconegut que es va reunir amb advocats del partit per saber els avenços de la investigació de la trama Gürtel i que després ho transmetia al seu superior, sense esmentar explícitament el nom de Mariano Rajoy. El PP de Pablo Casado –el suport de l'exministra de Defensa va ser clau perquè arribés a la presidència del PP– no va obrir a principis de juny un expedient informatiu a Cospedal per la seva imputació en el cas Kitchen. El comitè de drets i garanties de la formació va argumentar llavors que el processament no resultava de "l'exercici d'un càrrec públic o representatiu". En canvi, a Fernández Díaz sí que se'l va expedientar.
Posa en dubte la credibilitat de Bárcenas
A més de desmarcar-se del cas Kitchen, Cospedal ha tornat a posar en dubte la credibilitat de Luis Bárcenas. Abans fins i tot de declarar, la seva defensa ha presentat un escrit on adjuntava una sèrie de documents per demostrar "la falta absoluta de credibilitat" de Bárcenas. Després, Cospedal hi ha insistit: ha dit que sempre li havia cridat l'atenció que, en lloc d'investigar els 47 milions que Bárcenas tenia amagats a Suïssa, la investigació se centrés en la comptabilitat del PP. Unes irregularitats que Cospedal ha atribuït al mateix Bárcenas i no al partit.