El jutge tanca el puzle de corrupció a Madrid
Ja hi ha més de 30 investigats i tot apunta que la xifra acabarà superant els 50
MadridEl jutge Manuel García-Castellón, titular del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, perfila, després de tornar de vacances, el puzle definitiu dels presumptes actes de corrupció al Partit Popular de Madrid. Ho fa a través de les onze peces de l’operació Púnica, una investigació iniciada l’octubre del 2014, en el seu encreuament amb l’operació Lezo, aflorada l’abril del 2017.
El nou disseny proposat per la Fiscalia Anticorrupció el 2 d’agost passat és el d’una peça principal i una reducció de les setze peces originals separades a onze. D’entre aquestes últimes, la Fiscalia sol·licita impulsar, si el jutge així ho decreta, diligències immediates en quatre peces, en les quals ja hi ha més de 30 imputats, comptant tant els existents com els nous. A ells, però, encara se’ls hi afegiran 24 més, que portaran a un total de 54.
Entre aquestes quatre peces hi ha, precisament, la del “desviament de fons” per presumptament finançar campanyes electorals d’Esperanza Aguirre, una peça en què ja consten imputats de l’empresa consultora Indra per suposats pagaments encoberts de factures falses per valor de 566.497 euros a la campanya d’Aguirre per a les autonòmiques de Madrid del 2011. El jutge resoldrà ara sobre la imputació del president de la companyia en el moment dels pagaments, Javier Monzón. El que va ser conseller delegat durant la seva gestió, Javier de Andrés, va ser destituït pel nou president d’Indra, Fernando Abril Martorell, i és un dels executius que continuen imputats a la trama Púnica.
A més de la facturació fictícia d’Indra, una pràctica que la Fiscalia ja considera acreditada, el jutge haurà de resoldre, també, sobre la imputació de Cristina Cifuentes i de dos exconsellers de Salut: Manuel Lamela i Juan José Güemes. Cap dels dos no ha declarat en seu judicial sobre presumptes comissions de l’1% en l’adjudicació de nous hospitals i la rehabilitació d’antics, tot i que sí que van ser citats per la Guàrdia Civil. Entre els imputats del PP madrileny, a més, hi segueix havent el seu gerent, Beltrán Gutiérrez Moliner.
La reorganització del sumari obeeix al fet que l’última pròrroga concedida per l’Audiència Nacional per concloure la instrucció de Púnica arriba fins al 6 de juny del 2020. És a dir, el jutge García-Castellón disposa de nou mesos per acabar el sumari, i això requereix prendre desenes i desenes de declaracions, rebre informes definitius de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO), practicar noves diligències, acceptar comissions rogatòries, confirmar o anul·lar imputacions, dictar la interlocutòria d’acomodació de les diligències prèvies i abreujades i obrir el judici oral.
Blanquejament de capitals
A la peça principal, segons fonts jurídiques consultades per l’ARA, el jutge aspira a resoldre si és necessari o no incloure el delicte de blanqueig de capitals. Encara que en la causa s’investiguen els delictes d’organització criminal, blanqueig, tràfic d’influències, suborns i frau, el jutge vol puntualitzar en la peça principal la persecució d’aquest delicte per no entorpir o perjudicar l’enjudiciament conjunt.
Un cop definida aquesta peça principal, els seus imputats i els delictes, el jutge perfilarà les onze peces: la filtració a Francisco Granados sobre la investigació (jutjada amb condemna ferma); les adjudicacions fraudulentes a la Diputació de Lleó; Múrcia; operacions d’urbanisme a Valdemoro i blanqueig de capitals; contractació local a Valdemoro; Torrejón de Velasco i Serranillos del Valle; contractació de Waiter Music i les fraudulentes adjudicacions a les empreses vinculades als investigats Alejandro de Pedro Llorca i José Antonio Alonso Conesa, a Dènia, València, Madrid, Majadahonda, Valdemoro, la Comunitat de Madrid i països tercers.
An aquestes set peces s’uneixen les quatre citades, sobre les quals el jutge encara ha de decidir la pràctica de diligències i les imputacions: adjudicacions fraudulentes a l’empresa d’estalvi energètic Cofely España, del grup GDF Suez; adjudicacions fraudulentes en l’anomenada Comunitat de Madrid de Francisco Granados; “desviament de fons per al pagament de les despeses del PP de la Comunitat de Madrid”; i escoles concertades (Alfedel).
El puzle de tres presidents madrilenys imputats (Esperanza Aguirre, Ignacio González i Cristina Cifuentes) i un vicepresident (Francisco Granados), i tots alhora responsables del PP de Madrid, serà conegut, previsiblement, la setmana que ve. La investigació tracta, precisament, sobre una corrupció institucional continuada. Una tesi molt allunyada de la que va fer servir Esperanza Aguirre quan va comparèixer a l’Assemblea de Madrid per explicar que “dos alts càrrecs” li havien “sortit carabassa en els seus 33 anys de política”, en referència als seus regidors, Alberto López Viejo i Francisco Granados.