Espanya s'encamina cap a un nou estat d'alarma però controlat per les comunitats
Sánchez reclama "totes les mesures necessàries" per evitar un segon confinament
MadridEspanya s'encamina cap a un altre estat d'alarma. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest divendres en una declaració institucional que recordava les de la primera onada del coronavirus. Un missatge de gravetat per reclamar "màxima disciplina" social si es vol evitar tornar al confinament domiciliari. "La situació és greu. Cal reduir la mobilitat per frenar els contagis. No hi ha cap més solució", ha assenyalat el president espanyol. Però, tot i el debat autonòmic obert per donar una empara legal al toc de queda que ja han anunciat diferents comunitats, Sánchez ha evitat anunciar mesures dràstiques. A diferència de la primera onada, ha recordat que està en mans de les autonomies aplicar "totes les restriccions necessàries" i les ha convidat a demanar l'estat d'alarma si ho creien convenient. L'autoritat delegada en aquesta onada, ha insistit, seran sempre les comunitats.
I dit i fet. La primera comunitat a demanar-ho formalment ha sigut el País Basc, després que el lehendakari Iñigo Urkullu hagi trucat a Pedro Sánchez. I durant aquesta tarda s'hi han sumat diferents comunitats socialistes: Astúries, Extremadura, La Rioja i Castella-La Manxa, així com la ciutat autònoma de Melilla, que assegura que està a les portes del col·lapse. Navarra i Catalunya a última hora de la tarda. El gest de la Generalitat ha precipitat les coses a la Moncloa.
Un consell de ministres extraordinari el diumenge?
La intenció inicial era esperar al suport del PP, que continua demanant una reforma legal exprés per evitar l'estat d'alarma. El consell de ministres no tenia intenció de reunir-se de forma extraordinària aquest cap de setmana, però veient que tenen el suport d'ERC i Junts per Catalunya, així com també del PNB i de Ciutadans, que ha ofert de nou els seus 10 diputats, això significa una majoria clara per prorrogar l'estat d'alarma més enllà dels 15 dies. Així Sánchez també es garantiria els suports que anhela pels pressupostos, a pocs dies de presentar l'esborrany dels comptes de 2021. A hores d'ara l'equip de Sánchez recorda que tot està obert i que el president és a Roma on demà té una entrevista amb el Papa Francesc al Vaticà "Cada qüestió requereix el seu moment", apunten fonts de la la Moncloa. La reunió extraordinària del consell de ministres, doncs, podria ser el diumenge.
Des de fa dies el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha posat dues condicions per aplicar de nou l'estat d'alarma de manera generalitzada a tot l'Estat. Primera, que un conjunt de comunitats ho demanin. I segona, que hi hagi prou consens parlamentari per garantir-ne pròrrogues al Congrés, ja que no es tractaria d'una mesura per a només 15 dies.
Crida a la unitat política
En una declaració sense preguntes que ha durat poc més de vint minuts, Sánchez ha demanat a tothom que eviti ser "egoista" i sacrifiqui "la vida social i el contacte humà". "Ara és l'hora d'establir distàncies", ha afegit fent una crida a la unitat, però sobretot des del punt de vista institucional i entre partits polítics. Sobre la possibilitat d'aplicar l'estat d'alarma, Sánchez s'ha emparat en el document amb quatre fases d'alerta que va aprovar ahir dijous el consell interterritorial i que en l'última, la quarta, es preveuen mesures que requeririen l'aplicació d'aquest precepte constitucional per donar-hi empara legal.
En aquest sentit, ha assegurat que "ningú", ni el govern espanyol ni les comunitats, "té interès en imposar més limitacions a les que resultin imprescindibles". De moment, per a la Moncloa, les mesures que s'estan aplicant van en la bona direcció: confinaments perimetrals, limitació de les reunions a sis persones, reducció d'aforaments i, fins i tot, el toc de queda que ja han implementat algunes comunitats amb els dubtes de si la justícia els avalarà o no perquè suposen la restricció de drets fonamentals. Ara bé, Sánchez ja ha pronosticat un allau de noves restriccions els pròxims dies.
A efectes pràctics, el president espanyol ha reiterat aquest divendres el mateix missatge que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, fa dies que repeteix: que venen setmanes molt dures i cal preparar-se per a almenys cinc o sis mesos de restriccions en major o menor mesura. L'objectiu, segons ha detallat el president espanyol, ha de ser primer baixar del llindar d'una incidència acumulada de 250 casos de covid-19 per 100.000 habitants els últims catorze dies, que situa Espanya en una situació d'alerta màxima, perquè actualment té una incidència de 348 casos. Però l'objectiu últim ha de ser situar-se per sota de 25. Cal tenir en compte que al final de la primera onada, quan es va aixecar l'estat d'alarma, la incidència era de només vuit casos. Les dades, però, són poc comparables perquè llavors es feien moltes menys proves PCR.
El missatge de Sánchez arriba després del llarg debat de la moció de censura de Vox aquesta setmana, en què el PP de Pablo Casado ha trencat amb els de Santiago Abascal. La Moncloa ho ha interpretat com un gir al centre dels populars i una oportunitat per intentar arribar a acords per lluitar plegats contra la pandèmia. Si bé Casado es va apartar del consens inicial en la primera onada a l'hora d'aplicar l'estat d'alarma i el govern espanyol va haver de comptar amb els vots de Ciutadans, ara Génova insisteix que calen reformes legals per donar cabuda al toc de queda sense recórrer a aquest precepte constitucional.
Des de Valladolid, acompanyat del president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha tornat a circumscriure l'aplicació de l'estat d'alarma al fet que el PP assumeixi un "compromís clar" perquè es pugui prorrogar al Congrés més enllà de quinze dies. De moment ha defensat les mesures que estan prenent les comunitats i no s'ha compromès a anar més enllà. "Ja ho veurem, estudiarem les coses pas a pas", s'ha limitat a dir. "No es pot legislar a cop d'estat d'alarma", ha advertit la portaveu del PP, Cuca Gamarra, en una roda de premsa des de la Rioja.
Pressió autonòmica per aplicar l'estat d'alarma
Tant Andalusia com el País Valencià i Castella i Lleó ja han anunciat l'entrada en vigor d'un confinament nocturn, a l'espera de saber si el Tribunal Superior de Justícia de cada comunitat l'avalarà. De fet, la Comunitat de Madrid també prohibirà les reunions al carrer a partir de dissabte a mitjanit –un cop s'acabi l'estat d'alarma territorialitzat que hi va imposar la Moncloa–, i que s'aplicaran entre la mitjanit i les sis del matí. El govern d'Isabel Díaz Ayuso creu que pot tirar la mesura endavant sense l'estat d'alarma, tot i que dilluns el seu conseller de Sanitat demanava una empara legal al govern espanyol.
Cs torna a oferir els seus vots
La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha trucat aquest matí a Sánchez per exigir-li que agafi les regnes del control de la pandèmia i l'ha instat a aplicar l'estat d'alarma si és necessari. "Té deu diputats de Cs lleials per aprovar les pròrrogues, si cal", ha assegurat la dirigent del partit taronja en una compareixença des de la seu del partit. Arrimadas ha assenyalat que Sánchez "mai s'hauria d'haver rentat les mans" d'aquesta segona onada cedint totes les competències a les comunitats autònomes, informa Ot Serra.