Sánchez avisa que la desescalada serà "lenta": "la nova normalitat" no arribarà fins a finals de maig
El Congrés aprova la tercera pròrroga de l'estat d'alarma fins el 9 de maig
Madrid"Convé que tots assumim que la desescalada serà lenta i gradual, perquè ha de ser segura". Amb un missatge de, sobretot, prudència, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha dirigit aquest dimecres al Congrés per demanar la tercera pròrroga de l'estat d'alarma fins el 9 de maig. Ha aconseguit, una vegada més, el suport del PP, però cada cop acumula més vots en contra: als de Vox i la CUP, s'hi han sumat els de Junts per Catalunya, mentre que ERC s'ha abstingut abstenir tot i advertir que està "molt a prop del no".
Com ja ve advertint des de fa setmanes, el president espanyol ha deixat clar que hi haurà més pròrrogues. Ha presentat la descoordinació d'ahir dimarts després del consell de ministres sobre la sortida a passejar dels nens a partir del diumenge, en què la Moncloa es va veure obligada a rectificar per la pressió de partits, comunitats autònomes, ajuntaments i associacions infantils, com una mostra de la capacitat d'"escoltar" de l'executiu després d'haver "pecat de prudència". Un primer pas cap al que ha anomenat "la nova normalitat" i que allarga fins la segona quinzena de maig, un cop es prorrogui ja per quarta vegada l'estat d'alarma.
"Durant les pròximes setmanes i tenint la segona meitat de maig com a horitzó de la desescalada, o fase dos de la lluita contra l'epidèmia del covid-19, les regles i les limitacions hauran d'anar variant per ajustar-se als nous escenaris", ha detallat Sánchez, insistint que les mesures seran sempre reversibles perquè segons com evolucionin les dades de la pandèmia es podrà "fer marxa enrere". El consell de ministres va aprovar ahir dimarts que el ministre de Salut, Salvador Illa, tingui la competència total per al desconfinament diferent per territoris, si així ho considera oportú.
El president espanyol s'ha escudat en que fa tres setmanes que ja s'està treballant en el pla i que s'ha demanat a cada comunitat autònoma que aportés un responsable per a la interlocució. "La desescalada no s'ha de produir a nivell autonòmic, perquè la realitat de Barcelona és diferent que la de Girona o Lleida", ha subratllat assenyalant que es fixaran dos marcadors molt importants, que hauran de ser sempre homogenis i base a criteris científics: la resiliència del sistema de salut i l'evolució de les dades. Considera que fixar els marcadors no serà difícil, sinó que el que serà realment "complicat" és explicar i "fer pedagogia" de l'avançament a ritmes diferents per territoris limítrofes.
Sobre el ball de xifres de morts, Sánchez ha assegurat que ningú té xifres reals i ha tret pit de ser un dels estats del món que fa més testos -tot i que alguns estudis internacionals ho qüestionen-. "Estem sent molt rigorosos en aquest punt i demanem no banalitzar ni frivolitzar en això com a arma de doble tall contra l'executiu", ha reclamat.
Acords allà on el PSOE és a l'oposició
Sánchez ha prosseguit, de nou, fent una defensa del "diàleg" amb totes les administracions després d'haver convertit la taula per a la reconstrucció social i econòmica que va anunciar fa dues setmanes en una comissió parlamentària, a petició del líder de l'oposició, Pablo Casado. En aquest sentit, ha fet una crida a "no patrimonialitzar" qualsevol acord i ha demanat, de nou, "arrimar el hombro -l'executiu espanyol fa dies que utilitza aquesta expressió castellana- per demanar a totes les parts que ajudin a sortir d'aquest crisi i no es culpi només la Moncloa. Sobre un eventual acord, ha anunciat que el seu objectiu és que "els pactes de reconstrucció siguin per escalons de la geografia" espanyola. És a dir, a cada nivell: grans partits al Congrés, comunitats autònomes i municipis "governi qui governi".
La Moncloa vol que els acords siguin d'aquesta manera en doble direcció i ha promès que el PSOE estarà a favor de pactar allà on governa el PP, sigui a Galícia, Castella i Lleó, la Comunitat de Madrid, Múrcia o Andalusia. Ja en el torn de rèplica, Sánchez ha tornat a demanar el compromís de Casado i li ha censurat l'onada de retrets. "Demano que s'uneixi als acords, perquè el PSOE també els oferirà allà on sigui oposició", ha assenyalat.
Casado demana un minut de silenci i diu que això no és una guerra
El discurs inicial ha durat gairebé una hora però ha tingut pocs anuncis de calat. Sánchez se'ls acostuma a reservar per a les intervencions en televisió del dissabte. Ha conclòs demanant centrar "tots els esforços col·lectius" en combatre la crisi i no en enfrontaments polítics. Casado no li ha donat treva: ha començat la intervenció demanant un minut de silenci i assegurant que "li fa mal Espanya". Ha acusat el govern espanyol, de nou, de convertir Espanya en el país amb més morts per coronavirus, "com cinc atemptats de l'11-M en un dia" i "més que en les morts d'aliats en el desembarcament de Normandia". "Això no és una guerra, és una hecatombe en vides humanes", ha etzibat. "No ha fet referència al nombre de víctimes, i no és casual ni moral", ha retret al president.
El líder del PP ha anunciat finalment que el seu partit tornarà a votar favorablement a la pròrroga, per bé que ha deixat clar que el govern "no peca de prudència, sinó d'incompetència", perquè està posant per davant la "propaganda que els bous de la gestió". Casado no ha elevat tant el to com altres dies, a diferència del president de Vox, Santiago Abascal, que ha mantingut el llistó acusant Sánchez i el seu govern de voler convertir Espanya en una "presó chavista". De fet, el líder de l'extrema dreta ha mantingut la seva obsessió amb criticar el vicepresident segon, Pablo Iglesias, i ha insistit en exigir la seva dimissió, així com del president. "Són un frau i una calamitat que ha omplert Espanya de fèretres", ha reblat, i ha afirmat que les residències s'han "convertit en gulags". Vox tornarà a votar en contra.
Sánchez li ha replicat que darrere de les seves sigles només "hi ha odi" i la justificació d'un "estat autoritari" presidit pel mateix Abasacal. "Vostè no creu en la llibertat d'expressió, creu en la llibertat de la mentida, només fomenten notícies falses", li ha etzibat.
Aquesta vegada Cs també ha posat l'accent en els "errors" del govern espanyol i li ha recriminat la "improvisació" i la "falta de consens" en la majoria de mesures. El portaveu de la formació taronja, Edmundo Bal, ha mantingut la mà estesa -Cs vota a favor de la pròrroga-, però ha tornat a repetir que no és un "xec en blanc". "L'ajudem que no torni a cometre els errors", ha afirmat Bal, molt crític amb la manca de transparència de l'executiu i amb la creació d'una "mena de ministeri de la veritat", en relació a la campanya contra les suposades notícies falses, que ha recriminat que el govern les assimili com el "nou concepte de l'amenaça a la llibertat d'expressió".