Política21/07/2020

Torra manté el seu pla per convocar eleccions tot i el rebrot dels contagis per coronavirus

El president defuig revelar la cita a les urnes, però fins ara s'inclinava pel mes d'octubre

Núria Orriols / Mariona Ferrer Fornells
i Núria Orriols / Mariona Ferrer Fornells

Barcelona / MadridEl president de la Generalitat, Quim Torra, no revela públicament quins són els seus plans de cara a convocar unes eleccions a Catalunya, però malgrat els últims rebrots de la pandèmia manté la data de les eleccions que ja tenia al cap. En la roda de premsa posterior al consell executiu, el president, que ha comparegut juntament amb el vicepresident, Pere Aragonès, per presentar el pla de recuperació econòmica, ha assegurat que ara "només" pensa en controlar els rebrots i en sortir de l'emergència sanitària, però també ha dit que "manté la mateixa data" que tenia pensada a finals de juny.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Mantinc la mateixa data però ara per a mi és molt important que sortim de l'emergència", ha assegurat, i ha afegit que "no faria bé" de tenir altres preocupacions. "La prioritat és orientar esforços cap aquí i no pensar en convocar eleccions", ha dit, i ha garantit que amb l'emergència sanitària "no pot pensar en cap altra cosa". No ha contestat, però, si el fet que el partit de l'expresident Carles Puigdemont no es completi fins al 3 d'octubre és un indicador que les eleccions aniran a finals d'any. Fins ara Puigdemont i el seu entorn s'inclinaven per uns comicis al novembre o al desembre per enllestir l'ordenació de l'espai polític, mentre que el president els volia com més aviat millor.

Cargando
No hay anuncios

Quin era el calendari del president abans del rebrot de la pandèmia i que, segons ell, manté? Tal com va publicar l'ARA, segons diverses fonts consultades del seu entorn, s'inclinava per les eleccions al mes d'octubre, amb una convocatòria al mes d'agost.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la data d'aquest dimarts, 21 de juliol, estava encerclada en el calendari del president com un primer pas per "encarrilar" la sortida de la crisi econòmica, juntament amb el dia 31, quan els departaments han de plantejar els plans de contingència de cara a una eventual segona onada de la pandèmia. Després d'això, el president podria anunciar en qualsevol moment la cita a les urnes, malgrat estar condicionat tant pel seu cas de la pancarta dels presos polítics que es revisarà el 17 de setembre al Tribunal Suprem –que possiblement l'apartaria del càrrec i deixaria Aragonès al capdavant de la Generalitat– com per la pandèmia.

L'existència de diferents rebrots a Catalunya complica que el president pugui signar la convocatòria d'eleccions al mes d'agost, però tampoc té la certesa que a la tardor la situació sigui millor.

Cargando
No hay anuncios

La taula de diàleg, de moment, ajornada

I mentrestant, a Madrid, la incògnita sobre el calendari electoral s'ha convertit en el millor pretext per a la Moncloa per donar llargues a la segona reunió de la taula de diàleg. El president espanyol, Pedro Sánchez, es va comprometre amb ERC que fos al juliol, però ara mateix el més calent és a l'aigüera i la Moncloa ha planejat una recta final del mes carregada d'esdeveniments que minven la possibilitat de fer la trobada. En primer lloc, la ministra portaveu, María Jesús Montero, ha confirmat aquest dimarts que Sánchez convocarà la conferència de presidents autonòmics –segurament la setmana que ve– per explicar els detalls de l'acord sobre el fons europeu i a això s'hi suma la petició de convocatòria d'un ple extraordinari al Congrés dels Diputats per explicar els detalls de la negociació. La Moncloa vol que les comunitats siguin "part activa en l'execució dels fons" i d'aquí el compromís a informar els presidents autonòmics.

Cargando
No hay anuncios

I és que malgrat que el govern espanyol no descarta reunir la taula de diàleg al juliol, ara ja té la vista posada en els pressupostos generals de l'Estat: la intenció és presentar-los "com més aviat millor", cap al setembre. Reunir de nou la taula de diàleg complica una possible negociació amb Ciutadans, tot i que el PSOE encara no ha renunciat a Esquerra. Fonts de l'executiu assenyalen que els republicans "s'han de plantejar com arriben a les eleccions" catalanes, i insisteixen que no esperaran que es produeixin per negociar els comptes. "Crec que sempre han sortit beneficiats dels acords amb el govern" espanyol, afegeixen sobre ERC, recordant que els republicans no han descartat en cap moment asseure's a negociar.