Calvo defensa una pròrroga de l'estat d'alarma de més d'un mes: "Serà radicalment diferent"

La Moncloa ofereix més "marge" a les comunitats però rebutja que Illa perdi poders com vol ERC

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, conversant amb el president de la comissió Constitucional del Congrés, l'exlehendakari Patxi López, durant la compareixença d'aquest dilluns.
Mariona Ferrer I Fornells
18/05/2020
4 min

MadridEl govern espanyol negocia a contrarellotge els suports en el debat al Congrés de dimecres per a una cinquena pròrroga de l'estat d'alarma, que Pedro Sánchez vol que sigui ara d'un mes per garantir el pas almenys fins a la fase 3 de la majoria de territoris sense haver de patir per l'aval de forces com ERC i Ciutadans, que de moment s'exclouen mútuament i mantenen el no. El president espanyol ha reunit aquest dilluns el comitè federal del PSOE per primer cop des que va ser investit el gener passat per mostrar la unitat entre els barons socialistes al voltant de la cinquena pròrroga, després de crítiques com les dels presidents del País Valencià i el de Castella-la Manxa pels criteris per passar a la fase 1. Tal com ja avançava avui l'ARA, Sánchez ha deixat clar que té la intenció d'oferir més "marge" d'autonomia a les comunitats a canvi de l'aval a la pròrroga, i ha donat per fet que seran els territoris els que decidiran sobre l'últim tram de la desescalada en comptes del ministeri de Sanitat. Però, de moment, rebutja del tot que ja a partir de diumenge Sanitat deixi de tenir la competència única, tal com demanen ERC i Junts per Catalunya, i continuarà sent l'equip de Salvador Illa qui decidirà el canvi de fases.

Cassolada ahir diumenge al vespre davant de Ferraz, la seu del PSOE, en contra de la gestió de la crisi del coronavirus per part del govern de Pedro Sánchez.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha insistit que la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma, que aprovarà demà dimarts el consell de ministres però que encara serà susceptible a canvis si els partits presenten propostes de resolució, serà "radicalment diferent" a les anteriors però a proposat que, per anar bé, s'allargui fins a principis de juliol. De fet, si Sanitat acaba aprovant que Barcelona i Madrid entrin en la fase 1 a partir del dilluns vinent, no acabarien la desescalada fins el diumenge 5 de juliol, tenint en compte que el govern espanyol ha calculat dues setmanes per cadascuna de les tres fases, el període d'incubació del coronavirus. Durant una compareixença a al comissió Constitucional del Congrés, Calvo ha insistit que les comunitats recuperaran totes les competències excepte les de Sanitat i que els territoris que superin la fase 3 podrien sortir de l'estat d'alarma, que només es mantindria en les zones on hi ha hagut més incidència com la capital catalana i madrilenya.

En la mateixa direcció s'ha expressat el president del nou consell de política federal del partit socialista –el nom que s'ha posat a l'antic comitè federal– i president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, en la primera roda de premsa en nom del PSOE des que va començar l'estat d'alarma. Vara ha traslladat l'acord unànime de tot el comitè federal al "gran instrument" de l'estat d'alarma, que ha considerat la millor "medicina" per lluitar contra el coronavirus. També ha defensat que Illa continuï decidint qui canvia de fase perquè el criteri ha de ser "compartit" i "ampli", però ha assegurat que no té "cap dubte" que "en algun moment el govern espanyol cedirà a les comunitats" aquesta competència. Ho ha plantejat sobretot cap al final de la desescalada perquè, "en la mesura que es desescala, els escenaris es van fent més petits" i les decisions, al seu parer, ja es prenen per municipis o fins i tot carrers, residències o col·legis –els ha esmentat tot i que estan tancats.

Preguntat específicament sobre aquesta mesura, Vara ha dit que Sánchez els l'ha plantejat però que no s'ha detallat. De totes maneres, és lògica si es té en compte que prorrogant un mes l'estat d'alarma el govern espanyol encara no se situaria al final de la desescalada, perquè territoris com Madrid i Barcelona, encara en la fase 0,5, no acabaran la fase 3 ni se situaran a la nova normalitat fins al 6 de juliol. El president extremeny tampoc ha avançat fins quan té previst Sánchez demanar la pròrroga de l'estat d'alarma. En la compareixença de dissabte, el president espanyol va apuntar que seria "al voltant" d'un mes.

El president d'Extremadura, el 'baró' socialista Guillermo Fernández Vara, en roda de premsa.

Atent als precs de les comunitats

Vara ha defensat que Sánchez està atenent contínuament als precs de les comunitats i ha negat que la Moncloa estigui fent contínuament "cops de timó" durant el procés de desescalada, i ho ha presentat com una manera d'atendre a les peticions territorials. Ha posat d'exemple la petició perquè els menors de 14 anys poguessin sortir a passejar, o bé permetre la caça i la pesca ja a la fase 1. "El diàleg existeix i no hi haurà problemes perquè en un futur hi hagi més marge de decisió de les comunitats autònomes", ha assegurat. Tres quarts del mateix ha dit Calvo, assegurant que s'han atès el 80% de les peticions de les comunitats pel que fa el procés de desescalada.

Fora del faristol de la Moncloa, on el govern espanyol s'està de criticar durament el PP, Vara no ha tingut problemes per censurar l'estratègia del líder de l'oposició, Pablo Casado. Preguntat per les protestes que van començar al barri de Salamanca de Madrid, al ric carrer de Núñez de Balboa, i que s'estan estenent per unes quantes ciutats amb cassolades convocades per Vox cada vespre a les 21 h, el president extremeny ha utilitzat l'expressió recurrent que feia servir Mariano Rajoy per referir-se a la Catalunya no independentista que no es mobilitzava, però en aquest cas per parlar dels espanyols que avalen l'estat d'alarma: "La manifestació més gran que hi ha a Espanya és la de la majoria silenciosa". Vara també ha negat que hi hagi més polarització de l'habitual i ha assegurat que unes noves eleccions a Espanya no servirien de res: "Si algú pensa que perquè hi hagi eleccions en quatre mesos això canviarà, s'equivoca".

A qui sí que ha elogiat és a Ciutadans, en plena negociació pel seu a la pròrroga de l'estat d'alarma. Vara ha dit que des del punt de vista polític "ha tingut un comportament molt humà" durant tota la pandèmia a Extremadura. I ho ha contraposat al paper de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, tot i que ha dit que no era el moment per presentar una moció de censura a Madrid sinó d'ajudar-se.

Diferències pel repartiment del fons de 16.000 milions

El PSOE ha volgut mostrar aquest dilluns unitat entre els barons però es mantenen les discrepàncies per territoris pel que fa al repartiment del fons no reemborsable de 16.000 milions d'euros a les comunitats autònomes. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va dir que es faria d'acord amb els criteris d'ingressos hospitalaris però comunitats com Extremadura, menys afectades per la pandèmia, han demanat que es tingui en compte la quantitat total de casos. Vara ha assegurat que al tenir moltes zones rurals, molta gent havia passat la malaltia a casa i això també suposava un desgast. La Generalitat continua reclamant una quarta part del fons: 4.000 milions d'euros. Hisenda ha dit que ho negociaria i encara no ha pres una decisió final. El repartiment s'haurà de debatre i aprovar al Congrés.

stats