Política31/03/2020

El Suprem avisa de possible prevaricació si les presons excarceren els líders independentistes

Justícia estudia si els reclusos en segon grau que sortien a treballar marxen a casa pel covid-19

Núria Orriols / Ot Serra
i Núria Orriols / Ot Serra

Barcelona / MadridAvís del Tribunal Suprem als centres penitenciaris catalans. Després que el departament de Justícia anunciés aquest dimarts al matí que les presons estudien si els reclusos que fins ara estaven classificats en segon grau i podien sortir a treballar –entre els quals hi ha els presos polítics– poden passar el confinament pel covid-19 a casa, l'alt tribunal no ha trigat a reaccionar. En un comunicat fet arribar als mitjans, l'alt tribunal avisa que si les juntes de tractament acorden l'excarceració dels líders independentistes, el Suprem preguntarà als directors dels centres penitenciaris respectius perquè fonamentin jurídicament la decisió. "Això s'emmarcaria en l'exigència de responsabilitats penals per la possible comissió d'un delicte de prevaricació", asseguren fonts del Suprem, que expliciten que es refereixen a si hi ha un confinament a casa de presos en segon grau.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha replicat a través de Twitter que qui prevarica és l'alt tribunal. "Els funcionaris han de poder fer la seva feina sense cap tipus d'amenaça de ningú i d'acord amb criteris professionals", ha afirmat. També l'expresident Carles Puigdemont ha contestat que es tracta d'una "venjança". "Miserables prevaricadors que apliquen el dret de l'enemic. Els presos polítics han de sortir de les presons de forma immediata; ho demana l'ONU i ho demana el sentit de la justícia", ha sentenciat.

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios

Aquest matí la conselleria de Justícia ha explicat que estudia mesures per "esponjar" les presons, tal com han recomanat institucions internacionals, segons ha explicat aquest dilluns la titular del departament, Ester Capella, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. La mesura que ha anunciat la consellera Capella es tracta d'una decisió excepcional, ja que fins ara el que s'havia fet d'ençà que va començar l'emergència sanitària era enviar a casa els presos en tercer grau o, fins i tot, que els que estaven en un segon grau passessin a un règim de semillibertat perquè poguessin fer el mateix. Per què no es fa el mateix amb els presos polítics? Des de la conselleria, divendres passat, s'assegurava a l'ARA que seria "saltar-se una pantalla" i que seria, fins i tot, contraproduent perquè l'última paraula d'un canvi de grau la tindria el Suprem.

Un terç dels presos en segon grau han passat a un règim de semillibertat durant la crisi sanitària

Els afectats per aquesta via que explora la conselleria són un centenar de reclusos, entre els quals els exconsellers empresonats; l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell; el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i l'exlíder de l'ANC, Jordi Sànchez. Representa un canvi respecte al que s'havia fet fins ara. Quan va començar l'emergència sanitària hi havia 157 reclusos que estaven en segon grau i se'ls havia aplicat l'article 100.2 del reglament penitenciari per poder sortir a treballar o fer el voluntariat. D'aquests, es va canviar a tercer grau a 56 perquè poguessin passar el confinament en arrest domiciliari. Ara el departament vol agafar els 101 restants, que estan en 100.2, i passar-los directament a casa sense canviar-los de grau. Així doncs, als presos polítics, a diferència del que s'ha fet fins ara, no se'ls preveu fer progressar a un règim de semillibertat, sinó enviar-los al domicili mantenint la mateixa classificació.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta decisió la prendran les juntes de tractament dels centres penitenciaris i no hi intervindrà la secretaria de Mesures Penals del departament, com sí que ho faria en cas que hi hagués un canvi de grau. Capella ha recordat que l'última paraula la té el jutge de vigilància penitenciària, que haurà de ratificar la decisió de les presons, en un procés en què també intervindrà la Fiscalia. En última instància, si alguna de les parts recorregués, les audiències provincials es pronunciarien. Seria diferent també si es decidís canviar de grau els empresonats: en aquest cas hi intervindria el departament (que hauria de validar la decisió) i l'última paraula el tindria el tribunal sentenciador, és a dir, el Suprem per als presos polítics.

De fet, el govern espanyol no preveu que els presos amb 100.2 puguin passar el confinament a casa, sinó només els de tercer grau. El ministeri d'Interior, en un informe que va fer a l'inici de l'estat d'alarma, deia que els empresonats de segon grau amb permís per sortir a treballar o fer voluntariat podien confinar-se al domicili en el cas que tinguessin ja autorització del jutge per pernoctar a casa en situacions concretes.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, segons ha dit la consellera a Catalunya Ràdio, els jutges de vigilància penitenciària no han tombat cap mesura per rebaixar la població reclusa que s'hagi fet durant l'emergència sanitària, ja que la situació fa necessari descongestionar les presons. Actualment hi ha vuit contagiats de coronavirus en centres penitenciaris i, segons la consellera, hi ha un miler de funcionaris de baixa.

Així doncs, el departament ha assegurat que analitzarà si els presos amb 100.2 es poden confinar a casa de manera generalitzada i si això es pot aplicar als presos polítics. Així ho haurà d'analitzar Lledoners per als exconsellers i líders socials; Puig de les Basses per a l'exconsellera Dolors Bassa, i Mas d'Enric en el cas de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

Cargando
No hay anuncios

Cuixart, Junqueras i Romeva, al TC; els presos de JxCat veuen marge al reglament penitenciari

Aquest debat arriba al departament després que Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Raül Romeva hagin acudit al Tribunal Constitucional per reclamar que se'ls alliberés pel covid-19 mentre no resolia el recurs d'empara contra la condemna del Suprem. En canvi, fonts de la defensa dels presos de JxCat han insistit que hi havia marge al reglament penitenciari perquè passessin el confinament a casa. "Estem sorpresos”, afirmaven divendres fonts de la defensa dels presos de JxCat, que reclamaven que s'apliqués als presos polítics el que "ja s'estava fent" amb altres empresonats. Asseguraven que en els últims dies “desenes” de reclusos de Lledoners que estaven en segon grau han passat a tercer. Tanmateix, el departament creu que passar ara a tercer grau els empresonats pel Procés seria "saltar-se una pantalla" i que, a més, podria ser contraproduent perquè en aquest cas hi podria intervenir el Tribunal Suprem.

Cargando
No hay anuncios

A diferència de l'aplicació del 100.2, en què l'última paraula la tenen els jutges de vigilància penitenciària i les audiències provincials, si hi ha un canvi de classificació dels presos, l'última instància passa a ser el tribunal sentenciador. En el cas dels condemnats per l'1-O, seria el Tribunal Suprem.

Cargando
No hay anuncios

De fet, ahir la parella de l'exconseller Jordi Turull va reclamar a través de Twitter al departament de Justícia que prengués mesures.