Torra i els presidents autonòmics del PP s'oposen a la cinquena pròrroga de Sánchez
El govern espanyol garanteix que creixerà "la capacitat de cogovernança" de les autonomies
Cerdanyola del VallèsDiumenge i com és tradició des que Espanya viu immersa en l'estat d'alarma, els presidents autonòmics han escoltat de boca de Pedro Sánchez les novetats que la Moncloa preveu introduir en la desescalada. També els canvis que planteja per a la cinquena pròrroga del decret, que sap que haurà de suar per tirar endavant. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comunicat a Sánchez que s'oposarà a qualsevol pròrroga si la Generalitat no recupera "totes" les competències, segons han informat fonts del Govern. "Catalunya porta gestionant la seva sanitat des de fa 37 anys. Coneixem perfectament com volem gestionar aquestes competències i creiem que l’autoritat competent hem de ser nosaltres", ha defensat. No entra, però, en els plans del govern espanyol, que preveu mantenir el "comandament únic" del ministre Salvador Illa en Sanitat, tot i que plantegi tornar a les autonomies les competències en Interior i Transports (Defensa també deixaria de tenir poders especials).
La Generalitat s'oposa en boca de Torra a la nova pròrroga que es votarà dimecres al Congrés, però una altra part del Govern, la que representa ERC, continua negociant amb el PSOE les modificacions acceptables per donar-hi suport. De fet, el portaveu dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, ha fet ràpidament un tuit per remarcar que la posició d'ERC en la votació de dimecres que ve no la marcarà Torra.
La portaveu de la Moncloa, la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ha subratllat en roda de premsa que amb la cinquena pròrroga "s'avança" en la "cogovernança", tot i que des del govern espanyol s'insisteixi que les comunitats "mai" han perdut les competències. "Mai van perdre el seu àmbit competencial", ha remarcat, tot just abans de reconèixer que "van seguir desenvolupant les seves competències, això sí, amb la direcció d'un comandament únic" com s'estila, segons ha dit, en la gestió de les pandèmies. També ha destacat que totes les decisions que s'han pres fins ara "han comptat amb l'aportació, discussió i debat amb les comunitats autònomes, encara que la decisió sigui del ministre de Sanitat".
L'oposició dels presidents del PP
Sánchez ja sap que aquest cop no podrà comptar amb l'abstenció del PP –Pablo Casado li ho ha dit reiteradament des de l'última votació– i, de fet, els populars apugen el to contra la Moncloa. Els barons autonòmics del PP també s'han mostrat crítics durant la reunió i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, s'ha convertit en la principal veu discrepant amb el pla de desescalada de l'executiu espanyol. Aquest diumenge, segons informen fonts de la Comunitat de Madrid, Ayuso ha mostrat a Sánchez el malestar del seu govern i li ha insistit en les conseqüències econòmiques que pot comportar per a Madrid seguir en la fase 0 una setmana més.
"Mai m'ha contestat a una sola pregunta i estic preocupada amb el que està succeïnt perquè tinc la responsabilitat d'administrar la vida i obra de 7 milions de persones", ha assenyalat Ayuso, que ha dit que des del govern de l'Estat s'està tractant la sanitat madrilenya "com si fos del tercer món". Cap sorpresa per al líder socialista, que fa dies que sent com la presidenta madrilenya l'acusa de tenir "segrestada" la comunitat i no fer prosperar Madrid a la fase 1 per "motius ideològics". En tot cas, Montero ha volgut restar importància a les crítiques i ha defensat que en "el to de la reunió ha estat cordial". El ministre Illa, de la seva banda, no ha volgut entrar en polèmica amb Madrid i ha opinat que "des del primer minut estan tots al mateix equip".
També s'han mostrat crítics els presidents de Galícia, Alberto Nuñez Feijóo, i d'Andalusia, Juan Manuel Moreno, que juntament amb d'altres presidents autonòmics han exigit "transparència" a l'Estat. L'únic canvi en aquest sentit l'ha comentat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la roda de premsa posterior a la reunió: quan totes les comunitats hagin passat a fase 1 es faran públics els informes de cadascuna d'elles. D'aquesta manera Illa s'estalvia publicar els informes negatius que ara tenen sobre la taula Madrid, Barcelona i diverses zones de Castella i Lleó.
Mascaretes obligatòries i renda universal
Malgrat que sovint els presidents autonòmics es queixin que Sánchez no els escolta, el president espanyol ha subratllat en la desena reunió amb ells que les decisions s'han pres de forma coordinada, recollint algunes de les propostes que li han fet arribar les últimes setmanes. Torra, però, ha insistit en diverses qüestions que han quedat sense resposta.
La única que, ara per ara, sembla tirar endavant és que l’ús de mascaretes sigui obligatori: "Hem d’aconseguir que ningú surti al carrer sense posar-se una mascareta. És fonamental perquè entrem en una fase molt important de conscienciació dels hàbits de salut, higiene i distanciament social", ha dit Torra dins la reunió. En la roda de premsa posterior, Illa ha confirmat que en els pròxims dies es donarà una ordre ministerial per fer obligatori l'ús de les mascaretes. Montero ha assenyalat que ha estat una petició "unànime" de tots els presidents autonòmics.
Torra també ha insistit en la renda bàsica universal, ha instat Sánchez a resoldre els problemes de cobrament dels ERTO –la Generalitat farà una reclamació pels impagaments– i, com altres líders autonòmics, ha demanat que es clarifiquin els recursos que l'Estat destinarà a les autonomies i que la Generalitat calcula que haurien de reportar 4.000 milions a Catalunya.