Debat de la segona pròrroga

Sánchez descarta allargar el confinament dur perquè ara mateix "el problema són els contagis a les cases"

El Congrés estén l'estat d'alarma fins al dia 26 i el president espanyol avança més pròrrogues

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés
Mariona Ferrer I Fornells / Ot Serra
09/04/2020
5 min

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, descarta allargar el confinament dur que ha estat en vigor les últimes dues setmanes, en què només s'han mantingut els serveis essencials i s'ha donat un permís retribuït fins al pont de Setmana Santa als treballadors que s'enviaven a casa. Aquest dijous al Congrés el govern espanyol ha rebut l'aval a la segona pròrroga de l'estat d'alarma, que retorna a les restriccions inicials, gràcies als vots favorables del PP, Cs i el PNB. Vox i la CUP hi han votat en contra, mentre que Esquerra, JxCat i EH Bildu s'han abstingut. Tot i que amb alguns suports menys, l'executiu també ha rebut el sí a la convalidació dels decrets laborals i econòmics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la informació que trasllada el comitè d'experts –que Sánchez mai anomena amb noms i cognoms–, el principal "problema" en la situació actual són "els contagis dins de les cases", on es produeixen de manera majoritària. "Què és millor? Estar tots confinats fins al maig o al juny?", s'ha preguntat Sánchez en resposta al plantejament que li ha fet el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que ha traslladat també el clam del president de la Generalitat, Quim Torra, de limitar al màxim els desplaçaments. Rufián li ha replicat que si la gent es contagia més a casa que al carrer, "potser no seria bo" que sortissin al carrer. "¿O es recuperaran millor en un vagó de metro que al llit?", ha preguntat el diputat republicà.

"No ens quedem només en la hibernació econòmica perquè així no vencerem el virus", ha dit el president espanyol, que ha posat sobre la taula tres receptes perquè la setmana que ve molts treballadors tornin a la feina. En primer lloc, ampliar la xarxa de tests –tant PCRs com proves ràpides–; en segon lloc, fer un estudi per saber la immunitat dels ciutadans de l'Estat, i en tercer lloc, proveir de material sanitari els treballadors i el conjunt dels ciutadans –així ha donat a entendre que aviat serà imprescindible sortir al carrer amb mascareta–. Ara bé, en resposta a Bildu ha admès que "els efectes de la hibernació encara no s'han vist" i que tot just en tindrem dades a partir del cap de setmana, ja que de moment la reducció en el nombre de contagis i morts només s'explica –segons el seu comitè d'experts– per la restricció de moviments del primer estat d'alarma, al qual es tornarà a partir de la setmana que ve.

El president espanyol ja va anunciar dissabte passat que tenia intenció de prorrogar l'estat d'alarma tant de temps com fos necessari per anar-lo modulant d'acord amb les recomanacions dels epidemiòlegs. Sí que va deixar clar que s'aixecaria el confinament dur després del pont de Setmana Santa, que aquest dijous ha confirmat, i ha donat per fet que d'aquí quinze dies haurà de tornar al Congrés a un nou debat de pròrroga.

"L'estat d'alarma està funcionant"

Sánchez ha defensat davant la cambra que tenen "l'evidència" que l'estat d'alarma "està funcionant", perquè si bé quan es va començar a aplicar els contagis eren del 22% de mitjana, avui són d'un 4%. "Després d'una setmana agònica, veiem que l'incendi està sota control", ha dit. Però ha fet una crida a no abaixar la guàrdia i ha advertit que ara ve una altra fase molt dura: la desescalada, que comportarà una tornada "escalonada i molt cautelosa" a la normalitat. "Molts aspectes de la nostra forma de viure hauran de ser reformulats", ha advertit, i ha assegurat que "el retorn a la nova normalitat no serà complet mentre no arribi la vacuna" en contra del covid-19. I ha posat com a exemple l'aixecament del confinament més dur a partir de dilluns vinent, quan poden tornar a la feina els treballadors d'activitats no essencials després d'acabar-se el permís retribuït de les últimes dues setmanes. "Totes les activitats que no impliquen un risc de contagi tornen dilluns", ha assenyalat, i ha puntualitzat que s'implantaran noves mesures d'higiene i de distanciament social.

Ha estat un punt que ha volgut subratllar de forma clara: durant molt de temps no existirà una normalitat plena i l'estat d'alarma es prorrogarà tantes vegades com creguin els experts. "La reconstrucció completa és una fase futura que només podrà arribar quan estiguem totalment salvats", ha puntualitzat. Per això ha detallat que s'està preparant un pla de desescalada basat en tres pilars: controls dels contagis, recuperació del sistema de salut i separació dels casos lleus i asimptomàtics.

Reunió amb partits la setmana que ve

Per intentar sumar forces en la crida que va llançar dissabte passat per a uns nous Pactes de la Moncloa, el president espanyol ha anunciat que cridarà la setmana que ve tots els partits per a un gran pacte de reconstrucció social i econòmica. El líder de l'oposició no ha concretat si anirà a la reunió però ha fet un discurs més dur que el de fa dues setmanes. Des d'ERC, el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, ha rebutjat l'estratègia política de Sánchez perquè al seu parer un nous Pactes de la Moncloa busquen "blanquejar una bunquerització del govern espanyol". Junts per Catalunya, que no ha assistit al ple davant l'alerta sanitària, ha dit que té intenció de reunir-se amb Sánchez per "coordinar-se" en la lluita contra el covid-19, però ha advertit que no hi serà per "reeditar" els Pactes de la Moncloa.

"La UE està en perill"

El president espanyol ha destinat la part final del seu discurs a fer una crida a la unitat dels partits polítics i a pressionar Brussel·les perquè tingui en compte la situació d'Espanya. "La UE està en perill si no hi ha solidaritat. Aquest escenari exigeix contundència. Ni l'austeritat ni les retallades són el camí", ha advertit.

Un impacte de 128.288 milions

En termes econòmics, ha anunciat que l'impacte estimat fins ara de la crisi sanitària i econòmica és de 128.288 milions d'euros: 4.600 milions en qüestions sanitàries, 119.000 milions en mesures econòmiques, 3.400 milions en matèria laboral i 1.100 milions en mesures socials. A més, ha assenyalat que demà se celebrarà un nou consell de ministres extraordinari per aprovar l'aval del Congrés a la pròrroga de l'estat d'alarma, en què també s'aprovarà una segona línia de 20.000 milions en crèdits de l'ICO de la qual es podrien beneficiar 1,3 milions d'autònoms i petites i mitjanes empreses.

Convalidació de decrets

Però el verdader debat al Congrés serà la convalidació del decret laboral que ha comportat el confinament dur de les últimes setmanes i que venç entre avui i demà en funció dels festius de la Setmana Santa en cada comunitat. La mesura va fer enfadar tant la patronal com la dreta espanyola i també un dels socis clau de Sánchez: el PNB –que en lloc de votar a favor s'abstindrà "per responsabilitat", tot i que hauria preferit votar-hi en contra–. En un primer moment, el PSOE va arribar a témer que la convalidació acabés naufragant, però al final la salvarà pels pèls. Junts per Catalunya, que defensa un enduriment del confinament en la línia del president de la Generalitat, Quim Torra, hi votarà a favor. Esquerra encara no ha avançat el sentit del seu vot. La mesura també tirarà endavant amb el suport de Ciutadans, que es desmarcarà així de ple del PP, que defensarà el vot en contra. Ho va anunciar ahir al vespre la líder del partit taronja, Inés Arrimadas, a canvi que es tramiti com a projecte de llei i es puguin esmenar punts.

stats