Política20/05/2020

Sánchez salva l’estat d’alarma amb Cs, PNB i Bildu però s’allunya d’ERC

L’esquerra abertzale arrenca el compromís de derogar “íntegrament” la reforma laboral del PP

M. Ferrer / O. Serra / M. Esteve
i M. Ferrer / O. Serra / M. Esteve

Madrid / BarcelonaLa crisi del coronavirus està provocant imatges inèdites al Congrés. L’última, aquest dimecres, quan el president espanyol, Pedro Sánchez, va sortir del debat amb una nova pròrroga de l’estat d’alarma aprovada pels pèls i amb una aritmètica impensable fa setmanes. L’executiu espanyol va acabar obtenint l’aval de la cambra baixa de la mà d’acords bilaterals amb Ciutadans, el PNB i EH Bildu, que es va penjar a última hora una medalla de pes a canvi de la seva abstenció: el compromís del PSOE i Unides Podem de derogar “íntegrament” la reforma laboral del PP “abans de la finalització de les mesures extraordinàries pel covid-19” i la promesa que Euskadi i Navarra tindran més marge de despesa per a polítiques socials i objectius de dèficit diferenciats d’altres autonomies.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez salvava així un altre match ball,i això que el partit se li havia complicat al matí. L’obstinació del president espanyol de prorrogar l’estat d’alarma sense retornar totes les competències a les comunitats ha esquerdat el bloc progressista que va donar suport a la investidura no fa ni mig any. Sánchez va aconseguir ahir una nova pròrroga de quinze dies, fins al 7 de juny, però la taula de salvació de Ciutadans l’allunya cada cop més d’un dels seus socis clau, Esquerra. El portaveu dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, va advertir ahir durant el debat al Congrés que estava en joc “l’esperit de la investidura” i va retreure al dirigent socialista haver “triat la dreta”. La resta d’aliats van expressar-se en la mateixa direcció. “Avui veiem com comença a esvair-se el bloc de la investidura”, va advertir el líder de Més País, Íñigo Errejón.

Cargando
No hay anuncios

El president espanyol va dedicar bona part del seu torn de rèplica a intentar bastir ponts. Va negar de forma rotunda un canvi de socis i de paradigma al Congrés. “Mantenim els compromisos de la investidura”, va dir a Rufián, estenent la mà a negociar durant tota la legislatura. El guant el va recollir el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que va defensar reprendre la taula de diàleg malgrat el no a l’estat d’alarma. Els republicans sostenen que la pilota continua a la teulada del PSOE, que ha de demostrar que no prefereix la dreta. I Sánchez va insistir ahir que els ponts no estan trencats.

Amb data ja per a les eleccions a Euskadi -es faran el 12 de juliol-, el PNB va tornar a jugar la carta de la salvació a Madrid i, fent tàndem amb Cs, va votar que sí. Queda la incògnita de saber què farà d’aquí quinze dies el govern espanyol. Dimarts Sánchez va acabar rectificant i reduint la pròrroga d’un mes a només dues setmanes, tal com demanava Cs. Sánchez va dir ahir que té intenció de mantenir aquesta mesura excepcional fins al final, però alhora va obrir la porta a fer reformes legals per evitar haver-la de tornar a aplicar si hi ha un rebrot. Per a aquestes reformes, però, caldria una unitat ara mateix inimaginable i una tramitació parlamentària complicada. “Ningú té dret a engegar a rodar el que hem fet entre tots”, va advertir Sánchez a tots els partits que ja s’oposen a aquesta mesura excepcional.

Cargando
No hay anuncios

El president espanyol va arrencar la seva primera intervenció en un to suau, fins al punt de demanar perdó als ciutadans de manera clara pels “errors propis de la urgència, la penúria dels recursos i l’excepcionalitat de la crisi”. Però va pujar de to ja en resposta al PP i Vox, ficant-los al mateix sac i acusant-los d’estar fent servir el virus per “derrocar un govern legítim”. “Entre la unitat i la ultradreta, ha escollit la ultradreta”, li va dir a Casado. I és que, una setmana més, el líder del PP va recitar una llarga llista de retrets al president espanyol, amb l’única diferència que aquest cop va acabar votant no. “De victòria pírrica en victòria pírrica fins a la derrota final”, va augurar el cap de l’oposició, que va acusar Sánchez de convertir l’estat d’alarma en una “subhasta amb separatistes i proetarres”.

Ciutadans va jugar les seves cartes al compàs de Pedro Sánchez. “No s’equivoqui, no té un nou soci”, va advertir el portaveu del partit taronja, Edmundo Bal, al president espanyol. De fet, Bal va assegurar que, si hagués sigut Casado qui governés Espanya, haurien fet tres quarts del mateix, i va evitar aquest cop penjar-se la medalla d’haver aturat la negociació per a una nova cita de la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat, que ERC posava com a condició per arribar a un acord polític. La negociació amb els republicans, segons va assenyalar Sánchez, va allargar-se fins a la matinada.

Cargando
No hay anuncios

L’escull del comandament únic

Cargando
No hay anuncios

El principal escull per a l’acord amb ERC va ser el comandament únic de Sanitat, que el govern espanyol vol mantenir fins al final de la desescalada. Sánchez va insistir que aquest comandament “encara és necessari” i que “no exclou la cogovernança amb els responsables de les comunitats” perquè “mai han perdut la corresponsabilitat en l’exercici de les competències”. La nova pròrroga inclou que els territoris que acabin la fase 3 puguin alliberar-se d’aquesta mesura excepcional i recuperar les competències automàticament.

Tot i l’acord, la crisi del coronavirus està desgastant el govern espanyol a tots els nivells. Si fa dues setmanes Sánchez censurava amb vehemència els que optaven per l’abstenció, com ara el PP, ahir, a banda dels que van dir que sí, també va aplaudir els que no van optar pel no. És el cas d’EH Bildu i del diputat de Sobiranistes Joan Josep Nuet, que va desmarcar-se dels seus socis de grup, ERC, un altre cop.