Espanya reobrirà les portes al turisme estranger al juliol

Anima els ciutadans de l'Estat a planejar ja les vacances a partir de finals de juny

La platja de Son Matias, a Calvià, Mallorca, aquesta setmana
Mariona Ferrer I Fornells
24/05/2020
3 min

MadridEspanya comença a mirar més enllà de la desescalada. I ho fa entrant finalment en la cursa per tornar a ser un destí turístic aquest estiu, després que països com Itàlia, Grècia o Portugal ja hagin posat data a la reobertura de portes als visitants estrangers. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va atendre ahir el clam del sector turístic, un dels motors econòmics de l’Estat, i va anunciar que Espanya reprendrà al juliol “l’entrada de turisme estranger en condicions de seguretat”. Durant la compareixença ja habitual dels dissabtes, va demanar al sector que es comenci a preparar ja per estar a punt a finals de juny i va fer una crida als ciutadans a començar a planejar les vacances i apostar aquest any per descobrir les “meravelles nacionals” amb turisme intern per reactivar l’economia.

“Ha arribat el moment. Hi haurà temporada turística aquest estiu”, va proclamar el president espanyol sense donar grans detalls de com es garantiran les mesures de seguretat per evitar un rebrot. Enmig de dubtes sobre com es recompondrà el trencaclosques de l’espai Schengen, suspès per la crisi del coronavirus, Espanya fa setmanes que negocia amb Alemanya, el Regne Unit, Itàlia i França per establir uns “corredors segurs” entre estats que evitin haver de fer complir 14 dies de quarantena als nouvinguts. Amb l’anunci, el govern espanyol també calma els temors sobre la quarantena de 14 dies que es va decretar el dia 12 de maig per a totes les persones que entressin a l’Estat des de l’estranger. “Espanya us espera des del juliol en condicions de seguretat”, ha dit als potencials turistes estrangers.

Els calendaris que té Sánchez sobre la taula van de la mà del procés de desescalada. Si cada territori avança a partir d’ara de fase en dues setmanes, el mínim establert perquè és el període d’incubació del covid-19, tot el territori espanyol haurà assolit la nova normalitat el 6 de juliol. Sánchez, però, va apuntar que a partir de finals de juny ja podria començar a haver-hi turisme intern, tenint en compte els territoris que van començar la fase 1 fa almenys una setmana. D’acord amb aquestes previsions, les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona, l’Alt Pirineu i l’Aran podran viatjar a altres territoris que hagin superat la desescalada a partir del 22 de juny. Girona, Lleida i la Catalunya Central a partir del 29 de juny, i Barcena i les àrees metropolitanes -com també Madrid- el 6 de juliol.

La llum al final del túnel

A més de l’anunci sobre la reactivació del turisme, Sánchez va llançar ahir una bateria de notícies positives per encarar la recta final de la desescalada i girar full a una setmana negra en la gestió de l’executiu pel malestar que ha generat en l’empresariat el pacte amb EH Bildu que derogava per la via ràpida la reforma laboral. Conscient de les protestes creixents de la dreta pel manteniment de l’estat d’alarma, el president espanyol va assegurar que ja es veu “la llum al final del túnel” i, a la bona notícia de poder sortir en grup o en família al carrer a partir de dilluns, hi va sumar l’anunci de la reactivació de la Lliga a partir del 8 de juny.

Per a les famílies més desafavorides -que, en la majoria de casos, no es poden permetre unes vacances- Sánchez va confirmar que la setmana que ve el consell de ministres aprovarà l'ingrés mínim vital, que es podrà començar a cobrar a partir del juny. L’executiu calcula que beneficiï unes 850.000 famílies espanyoles, la meitat amb menors a càrrec, i que es vagi pagant a mesura que arribin les sol·licituds i rebin la llum verda. El cost, va dir el president espanyol, serà d’uns 3.000 milions d’euros.

Dol oficial de deu dies a partir de dimarts

En la línia amb el que ha anat reclamant la dreta espanyola, Sánchezva detallar que dimarts el consell de ministres declararà un dol oficial de deu dies, "el més llarg de la història de la democràcia". Ho va presentar com una demostració de "concòrdia i convivència", enfront de qui només traspua "odi i ira". Va fer servir la mateixa justificació sobre les manifestacions de Vox en cotxe dissabte en moltes ciutats de l'Estat. El president espanyol va defensar que tothom és "lliure" de mobilitzar-se perquè es tracta d'un dret constitucional, però sí que va fer una crida a respectar els criteris i les normes de sanitat per evitar el contagi. "Encara que clami en el desert, jo seguiré clamant a favor de la concòrdia i la convivència en lloc de l'odi i la ira", va concloure.

stats