Els àudios de Corinna involucren el rei emèrit en el cas Nóos

Joan Carles I hauria blanquejat diners procedents del projecte del TGV a la Meca a través de l’empresària

Joan Carles I es volia casar amb Corinna, segons un llibre
Ruth Pérez Castro
12/07/2018
4 min

BarcelonaDes que l’any 2006 el jutge de l’Audiència de Palma José Castro va destapar el cas Nóos, la figura del rei emèrit, Joan Carles I, va aparèixer sovint com un dels possibles imputats. Durant la instrucció, de fet, diversos investigats van esmentar el monarca com a peça clau en els mètodes de finançament de l’Institut Nóos. Ara, i després que ahir el digital El Español publiqués una nova gravació d’àudio, és l’empresària i amiga del rei Corinna zu Sayn-Wittgenstein qui l’assenyala.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Si demà hagués d’anar a un tribunal i donar explicacions... a l’Institut Nóos, ¿qui va fer totes les trucades per aconseguir els diners? El rei”. D’aquesta manera responia Corinna als seus dos amics, el comissari José Manuel Villarejo i l’exdirector de Telefónica Juan Villalonga, sobre el paper que tenia Joan Carles I dins l’empresa dirigida pel seu gendre, el marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, i el seu soci Diego Torres.

En els àudios fets públics pel diari, l’amiga del rei, a més, explica durant una reunió amb Villarejo i Villalonga l’any 2015 a Londres que el monarca va fer més d’una trucada per aconseguir contractes favorables a l’Institut Nóos. “Ell va trucar i va dir: «Pots, sisplau, posar un contracte de 100.000, un contracte d’un milió...» Jo era al seu costat”, explicava l’empresària. Unes afirmacions que, segons assegurava ella mateixa, tenen el suport de diverses còpies de documents oficials que les acreditarien. “¿Tu saps tot el que sé jo? Tinc còpies dels comptes bancaris de l’altre [en referència a Joan Carles I]”, els diu, i continua: “I no les tinc perquè les hagi robat, sinó perquè ell mateix me les va donar”.

Pressions del CNI

En aquella trobada l’empresària alemanya també indicava que en tot moment havia actuat en defensa pròpia i sense pretendre acusar cap membre de la família reial. Malgrat això, Villalonga es mostrava convençut que, si calgués anar a judici, ella “facilitaria la informació” necessària per saber “on són els comptes” del pare de l’actual cap d’estat. De fet, des de l’any 2015 Corinna ja es mostrava preocupada amb l’actitud d’Urdangarin. “No entén la diferència entre diners públics i privats. Està intentant guanyar diners ràpidament i és capaç de fer qualsevol cosa”, explica.

No és d’estranyar, per tant, que si Corinna gestionava informació delicada, rebés, si més no, pressions. Una tesi que s’extreu de la reproducció que ella mateixa fa de la conversa que va mantenir amb el director del CNI, el general Félix Sanz Roldán, que hauria intentat intervenir per evitar filtracions que involucressin el rei. “Fa tres anys que no dic res i no diré mai res. Si tu em deixes tranquil·la i dius «Aquesta noia ha sigut fantàstica, discreta i lleial», mai no tindrà cap problema”, explicava que li havia dit a Roldán.

Fa tres anys, doncs, l’amiga del rei ja assegurava que vivia un “malson enorme” perquè Joan Carles I hauria estat posant part del patrimoni a nom seu. Corinna denunciava que el monarca l’havia utilitzat com a testaferro per amagar patrimoni i propietats a l’estranger. Un d’aquests traspassos s’hauria produït per la licitació del megaprojecte del TGV a la Meca.

L’Aràbia Saudita, implicada

Segons exposa l’artistòcrata en un altre àudio difós per El Español, el rei també va intentar cobrar una comissió milionària de la seva mediació per aconseguir que fossin les empreses espanyoles les guanyadores del contracte que pretenia connectar les ciutats de Medina i la Meca a través d’una línia ferroviària de gran velocitat. El consorci espanyol, encapçalat per OHL i Indra, competia per la licitació de més de 6.300 milions d’euros amb un grup francès -avalat per l’aleshores president Nicolas Sarkozy-. L’any 2012 les empreses que tenien el suport monàrquic van acabar aconseguint el contracte milionari. Poc després Corinna percebia als seus comptes bancaris un enviament de fons procedents de l’Aràbia Saudita. “Això és blanqueig”, es lamentava en la conversa amb els seus dos acompanyants.

L’empresària, resident a Mònaco, defensava que estava al marge de les decisions de l’aleshores rei, Joan Carles I. Però insistia que, amb l’ajuda de l’advocat Dante Canoniaca, el rei creava “estructures” opaques i posava propietats a nom seu que després li reclamava. “M’està pressionant molt perquè li torni les coses, però si ho faig vulnero la llei i puc anar a la presó”, reconeixia als seus interlocutors.

Per sortir al pas de la filtració de les converses, Corinna va emetre ahir un comunicat en què assegurava que, des de fa temps, “hi ha una campanya de descrèdit amb motivació política” contra la seva persona. Així, l’empresària alemanya manté que sempre ha actuat correctament malgrat els “constants intents de descrèdit públic” que ha patit amb la publicació d’una “infinitat d’informacions falses”. Ara bé, en les primeres paraules oficials que ha pronunciat la que el rei emèrit considerava “amiga entranyable” no hi ha cap referència a les cintes publicades. Gravacions que destapen, un cop més, les clavegueres de l’Estat, que en aquest cas apunten a Joan Carles I.

stats