Crisi al Govern

La continuïtat del Govern queda en mans de les bases de Junts

Aragonès i Turull no aconsegueixen arribar a un acord

BarcelonaJust fa un any i mig, el cap de setmana del 15 i 16 de maig, tot estava a punt de trencar-se. Públicament, Pere Aragonès s’havia mostrat disposat a governar en solitari i Junts per Catalunya a quedar-se a l’oposició. Però a última hora, i fora del focus mediàtic, el presidenciable d’Esquerra i el llavors secretari general de Junts, Jordi Sànchez, van aconseguir arribar a un acord després de tancar-se a soles 48 hores fora de Barcelona. ¿Es pot repetir la mateixa seqüència? ¿Aragonès i l’actual secretari de Junts, Jordi Turull, poden reconduir la situació? Tot apunta ara per ara que no i, malgrat que fins al final hi haurà marge de negociació, el més probable és que el futur del govern de la Generalitat quedi en mans de la militància de Junts per Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A primera hora d'ahir diumenge es va produir una conversa entre Aragonès i Turull, però no es va avançar en res concret. No hi va haver contactes al llarg de tota la tarda i només a la nit hi va haver algun canvi: Junts per Catalunya va aparcar la petició de restitució del vicepresident, Jordi Puigneró, però va insistir en demanar que es reuneixi la direcció estratègica del Procés la setmana que ve sota el lideratge del Consell de la República. Tanmateix, per al president "no resol res" i encara planteja "més dubtes", malgrat que per a Junts per Catalunya només de complir l'acord de govern, on els dos socis de coalició es comprometien a reunir-se periòdicament amb tots els actors de l'independentisme per bastir una alternativa al diàleg.

Cargando
No hay anuncios

Reunió de l'executiva de Junts

Aquest dilluns al matí està prevista una trobada clau de la direcció de JxCat, on es valoraran els resultats de l'última negociació amb Aragonès –dijous van acordar encetar una negociació exprés amb el límit d'aquest diumenge–, però sobretot s'hauran de decidir les regles del joc de la consulta i la pregunta, que serà determinant.

Cargando
No hay anuncios

Poca munició per als que volen seguir a l'executiu

A l'ala més pragmàtica del partit li aniria bé poder exhibir algun resultat d'aquestes converses per guanyar arguments per quedar-se al Govern davant els que volen marxar. Ara bé, no són optimistes i ja es preparen per batallar amb acord amb els republicans o sense: Esquerra no s'ha mogut de la seva posició des de fa un mes –fins i tot nega la major i diu que s'està complint l'acord de legislatura– i el cessament de Jordi Puigneró com a vicepresident del Govern ho posa tot encara més difícil.

Cargando
No hay anuncios

Davant d'això, i en un context que beneficia el sector de Junts que vol sortir del Govern, els dirigents més institucionals ja es preparen per intentar guanyar la consulta a la militància. Si bé fins ara s'han sentit veus que advoquen pel distanciament amb Esquerra –aquest dissabte Laura Borràs a 8TV assegurava que Aragonès ja no té el suport dels diputats de Junts al Parlament–, els més pragmàtics al llarg d'aquesta setmana també volen dir-hi la seva. És a dir, defensaran la seva posició internament, però també externament.

Cargando
No hay anuncios

A favor de quedar-se al govern de la Generalitat s'hi troben els consellers Jaume Giró, Victòria Alsina, Violant Cervera i Lourdes Ciuró, així com l'ex secretari d'organització David Saldoni; els exconsellers Josep Rull i Damià Calvet, o l'ex secretari general de Junts Jordi Sànchez. També el sottogoverno de l'executiu, que no entén com la direcció del partit els ha portat a la situació actual. En particular, recelen de la qüestió de confiança que el president del grup parlamentari, Albert Batet, va demanar a Aragonès durant el debat de política general, ja que va ser un moviment que no s'havia discutit ni en el si del Govern ni a la direcció del partit. Va ser responsabilitat de la més alta direcció de la formació: només ho sabien Borràs, Turull, Batet, el portaveu, Josep Rius, i també en tenia constància l'expresident Carles Puigdemont.

Cargando
No hay anuncios

El factor Waterloo

Els anomenats turullistes, doncs, estan a favor de quedar-se al Govern. Altra cosa és el que pensa ara mateix Jordi Turull. Malgrat la seva marcada trajectòria en la política institucional, l'actual secretari general de Junts fa equilibris des que l'entorn de Puigdemont defensa trencar l'executiu, tal com ja va explicar l'ARA. Així es va constatar en la reunió de direcció de dijous en què l'exconseller Toni Comín, en nom de l'exili i com a representant del Consell de la República, va fer un discurs favorable a sortir immediatament del Govern. També Josep Rius, de l'entorn més directe de l'expresident, i Aleix Sarri, membre de l'executiva proper a l'exili, així com Albert Batet. De fet, el discurs de Puigdemont en l'acte del Consell de la República per commemorar l'1 d'Octubre també deixa pocs dubtes sobre el que pensa l'expresident en relació al rumb de l'actual president, basat en la negociació amb l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

Turull no vol una confrontació oberta amb l'exili, que en aquest cas coincideix amb el que pensa l'entorn de Borràs, i per això fa dies que es planteja com una opció real la sortida del Govern. Creu que així es podria evitar la divisió del partit, malgrat que tot apunta que el resultat de la consulta posarà en evidència més que mai l'existència de dues ànimes dins de Junts. És més: serà la fotografia més clara de quina és la força que té cadascuna.