Converses d'última hora per sumar el PSC
Divendres la cimera va ser pública i al Parlament. Ahir, en canvi, els contactes entre portaveus van ser discrets. Però l'acord perquè el PSC se sumi al consens de la declaració de sobirania encara és lluny.
BARCELONANingú tira de moment la tovallola. Ahir a la tarda-nit, els portaveus parlamentaris de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP encara s'esforçaven a buscar un redactat comú per a la declaració de sobirania que dimecres ha de votar el Parlament, segons van explicar a l'ARA fonts coneixedores de la negociació. El repte és aconseguir el consens dels 107 diputats que defensen, amb més o menys intensitat, el dret a decidir. Amb l'acord entre CiU, ERC i ICV-EUiA a tocar de dits i la CUP parcialment despenjada de l'entesa -el seu consell polític va refredar dissabte les expectatives que els seus tres diputats votin en bloc a favor de la resolució-, el gran dubte és quina posició final adoptarà el PSC.
Tot i els retrets que s'havien intercanviat en els últims dies uns i altres per centrifugar responsabilitats davant d'un eventual fracàs negociador, els portaveus de cada grup parlamentari van celebrar una trobada discreta "en terreny neutral" per mirar d'acostar posicions. Segons les fonts consultades, la reunió no va servir per llimar diferències. El PSC seguia exigint que la declaració deixi escrupolosament clar que el procés del dret a decidir respectarà la legalitat vigent, sense preveure escenaris de xoc jurídic amb l'Estat. També els segueix separant de l'acord la voluntat de la resta de grups de reconèixer explícitament el poble català com a subjecte polític "sobirà". El PSC preferiria un document de mínims que recollís els aspectes en què tots coincideixen. Però la resta de partits, especialment ERC, no estan disposats a renunciar al concepte de la sobirania.
Cada un dels partits remarca la seva pròpia "voluntat política" d'arribar a una entesa en el contingut de la declaració. Però el temps s'exhaureix. Avui al matí, les cúpules de cada partit es reuniran per analitzar la situació. A la tarda acaba el termini per presentar esmenes a les propostes registrades ja al Parlament. I precisament avui, després de dinar, els mateixos interlocutors tenen previst reunir-se per tornar-ho a intentar, segons fonts de la negociació.
Suport parcial com a solució
CiU, ERC i ICV-EUiA podrien presentar pel seu compte un text conjunt, que encara podria ser esmenat -i negociat- fins moments abans de votar-se en el ple del dia 23. En el supòsit que no s'arribés a un acord, el PSC es podria conformar votant a favor d'algunes parts del document i desmarcant-se'n en d'altres, com va passar amb el pacte fiscal. Això possiblement permetria a la direcció socialista calmar les aigües amb els sectors crítics més catalanistes, sense trencar la corda amb el PSOE. L'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, pressionava ahir des de Twitter: "Si consensuem el dret a decidir i el referèndum, deixant que cada partit després defensi la seva opció, farem el catalanisme polític del segle XXI".
Malgrat tots els contactes discrets per mirar de trobar un denominador comú que faci possible la majoria històrica de 107 diputats a favor del dret a decidir al Parlament, el cap de setmana ha estat farcit de declaracions creuades que no conviden a imaginar un acord. Dissabte el primer secretari del PSC, Pere Navarro, carregava contra CiU i ERC per creure que "no cal respectar el principi de legalitat". Ahir el president d'ERC, Oriol Junqueras, li contestava que delimitar la consulta dins de la legalitat espanyola implicaria "confiar el futur de Catalunya al PP". Encara més agres van sonar les paraules del secretari d'organització de Convergència, Josep Rull, que va acusar els socialistes d'utilitzar "tots els mecanismes" al seu abast per intentar "no fer viable un ampli acord" al voltant de la declaració sobiranista.
Tampoc des del PSC van arribar missatges que fessin presagiar un pacte. El portaveu del partit, Jaume Collboni, en declaracions a Efe, va demanar un "gest" a ICV-EUiA i Unió perquè donin suport a la proposta socialista de crear una comissió parlamentària per treballar en una reforma federal de la Constitució. En lloc d'entrar al joc, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, va acusar els socialistes de mantenir una actitud "irresponsable". Les úniques paraules que van sonar amb un punt d'optimisme van ser les de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que va declarar a TV3 que s'estaven fent esforços per "sumar" el PSC al consens. De Gispert va fer una crida "a la unitat i a la voluntat de buscar un acord nacional tan majoritari com sigui possible per donar resposta a les expectatives del poble de Catalunya".