Aragonès i Illa s'arremanguen per desfer el bloqueig dels pressupostos
Els dos líders entren en la negociació i es veuran cara a cara
BarcelonaLes negociacions entre el Govern i el PSC per als pressupostos de la Generalitat ja han entrat en la fase d'eternitzar-se després de dos mesos de converses sense tancar cap acord. Per intentar desencallar la situació, els dos líders entraran personalment en la negociació. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es va posar en contacte dijous a la nit per missatge amb el primer secretari del PSC, Salvador Illa. Finalment, han parlat per telèfon aquest divendres i han acordat trobar-se presencialment aviat. Veient les agendes de l'un i l'altre, podria ser aquest mateix cap de setmana. "Quan el president de la Generalitat em demana parlar, em té sempre i em tindrà sempre a la seva disposició", ha dit Illa en una entrevista al Cafè d'idees de RTVE. A la tarda, Aragonès ha admès que "venen hores importants".
L'esquema recorda en certa manera la negociació entre ERC i Junts per la investidura d'Aragonès la primavera del 2021. Els equips negociadors de republicans i juntaires van donar per impossible un acord, i el bloqueig es va acabar desfent un cap de setmana amb dues reunions maratonianes cara a cara entre el mateix Aragonès i Jordi Sànchez, llavors secretari general de Junts. Pel que fa als pressupostos, fins ara s'han fet una vintena de reunions liderades per les conselleres Laura Vilagrà (Presidència) i Natàlia Mas (Economia) per la banda del Govern, i per la diputada Alícia Romero en l'altra. Totes les parts coincideixen a dir que el problema no han estat mai les partides pressupostàries, sinó el desacord en tres projectes que el PSC reclama impulsar i el Govern recela: l'ampliació de l'aeroport, l'impuls del complex d'oci Hard Rock i la carretera B-40. Caldrà veure si Aragonès i Illa seran capaços de desfer el bloqueig.
Des del Palau de la Generalitat confirmen que hi haurà el contacte cara a cara, tot i que hi introdueixen més matisos. Fonts del Govern expliquen que ja han estat en contacte en altres ocasions durant la negociació i que és lògic que així sigui. L'objectiu d'Aragonès segueix sent tenir els pressupostos garantits més d'hora que tard i considera que és el PSC qui ho està frenant perquè insisteix a posar en la negociació aquests tres projectes "extrapressupostaris" sobre els quals no hi ha consens.
El PSC, en canvi, destaca la importància que els dos líders entrin de ple en la negociació: "No seria comprensible per als ciutadans que en una situació d'aquest tipus no hi hagi una interlocució directa", ha dit Illa. Des de fa dues setmanes, des d'una part i de l'altra es traslladen missatges contradictoris. Des del Govern veuen l'acord a tocar i asseguren que la majoria de les qüestions ja estan pactades. Aragonès va assegurar aquest dijous que estava en disposició de convocar el consell executiu "en qüestió d'hores" si es tancava el pacte. En canvi, els socialistes es mostren escèptics i Illa s'ha mostrat "molt estranyat" pel fet que des del Palau de la Generalitat es parli d'un acord imminent. "No hi ha un acord", ha insistit.
El retret de Vilagrà
El primer missatge d'Aragonès a Illa de dijous va arribar després del toc d'atenció que el socialista va llançar en un acte del partit. Tothom, també des de Palau, va advertir que el socialista apujava el to dels seus avisos: "Si no accepta la totalitat de les nostres propostes no cal perdre més el temps". Que el missatge arribés diàfan a la plaça Sant Jaume no vol dir s'accepti sense reticències. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha mostrat aquest divendres a TV3 el seu enuig davant les "posicions maximalistes" amb els pressupostos. "El tot o res en una negociació no funciona", ha lamentat. De fet, ha posat d'exemple la posició d'ERC en altres negociacions: "Amb un tot o res, Sánchez no hauria estat investit".
Aquest divendres la portaveu dels socialistes, Alícia Romero, ha mantingut la petició perquè s'acceptin totes les seves propostes, però ha suavitzat el to. Ha dit que les reunions amb el Govern estan sent "positives, cordials i constructives", i que estava "bé" que el president hagi acceptat fer "el gest" de veure's cara a cara amb Illa. Ara com ara, per tant, ningú esberla la negociació. Ara bé, els socialistes aquest divendres han proposat que la Generalitat impulsi un Pacte Nacional d'infraestructures que manté com a banderes l'aeroport i la B-40. Presenten a més un pla de Rodalies que tampoc convenç el Govern.
Mentrestant, des de la societat civil es pressiona des de fa dies perquè l'acord es tanqui com més aviat millor. Fa temps que ho fan els agents socials perquè els comptes són expansius i porten incorporats una revisió a l'alça del llindar pel qual es calculen les ajudes socials. Aquesta setmana també han entrat en acció els agents econòmics. Segons ha publicat La Vanguardia i ha confirmat l'ARA, hi va haver una trobada entre el president i el conegut com a G8, el grup format per Pimec, el Cercle d'Economia, Femcat, el RACC, Barcelona Global, el Col·legi d'Economistes i Fira de Barcelona, on li van demanar que es desencallin els comptes. El problema és que per al Govern això és responsabilitat del PSC, i per al PSC, del Govern.