VIATGE ALS ESTATS UNITS

Mas vaticina un conflicte si l’Estat veta la consulta

Procurarà que el xoc sigui “civilitzat” i encoratja els catalans a no deixar-se “espantar” pel discurs de la por

El president de la Generalitat, Artur Mas, va visitar ahir la planta que l’empresa Grífols té a Clayton, a Carolina del Nord (EUA).
i Roger Mateos
18/06/2014
4 min

Enviat especial a ClaytonA 48 hores de la coronació de Felip VI com a rei d’Espanya i a l’espera de comprovar si la seva arribada al tron anirà acompanyada de moviments en el tauler polític, Artur Mas va voler marcar territori, anticipant-se als que li demanen que arxivi la consulta i s’avingui a negociar amb el govern de Mariano Rajoy qualsevol altra solució. En la primera i única jornada del viatge oficial als Estats Units (l’entronització del nou rei l’ha obligat a cancel·lar el periple per Califòrnia), Mas va llançar un advertiment a les autoritats espanyoles: res no el farà canviar d’opinió, convocarà la consulta del 9 de novembre i l’única manera d’evitar el xoc de trens és que l’Estat permeti als catalans pronunciar-se a les urnes. En cas de no fer-ho, hi haurà “conflicte”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de Clayton (Carolina del Nord) Mas va fer notar que encara s’és a temps d’“evitar” aquest conflicte si les institucions espanyoles mostren finalment una “actitud dialogant, tolerant i de sentit democràtic”. Mas està disposat a parlar dels detalls del 9-N. Tot i no fer servir els mateixos termes “col·loquials” utilitzats fa uns dies per Josep Antoni Duran i Lleida, que va advertir Rajoy que si no fa gestos per desactivar el contenciós català la situació “rebentarà”, sí que va alertar que, si se segueix negant el dret a decidir dels catalans, el conflicte “hi serà”. Va puntualitzar, però, que procurarà que “aquest conflicte sigui civilitzat i desdramatitzat”.

De confiança en un estovament de postures a Madrid no en té gaire. Més aviat al contrari. Va queixar-se que ministres com el d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, insisteixin a fer “campanya pel no” a la independència sense autoritzar, en canvi, que la gent pugui pronunciar-s’hi en una votació.

Totes aquestes reflexions les va fer en una breu atenció als mitjans catalans desplaçats fins a Clayton, on va presidir l’acte d’inauguració de la nova planta de fraccionament de plasma de la farmacèutica Grifols, acompanyat pel president de la companyia, Víctor Grífols. Allà mateix va mantenir una breu reunió amb el governador de Carolina del Nord, Patrick McCrory, i més tard, a Raleigh, va trobar-se amb el president del Senat d’aquest estat, Phil Berger. A Clayton, Mas va equiparar les claus de l’“èxit” de Grifols amb les actituds que li caldran a Catalunya per sortir-se’n davant del “gran repte” del 9-N: tenir projecte, demostrar una “gran determinació” per dur-lo a terme i comportar-se sempre amb “mentalitat oberta”.

Què succeirà, però, si veten la consulta? Mas va garantir que “diguin el que diguin” ell tirarà endavant el procés. “El 9-N passaran coses”, va assegurar, sense donar més pistes. El més important, va insistir, és que el poble de Catalunya no defalleixi i segueixi empenyent el procés sobiranista sense que li tremolin les cames, malgrat “l’agressivitat” de l’estat espanyol. “No ens podem capficar per les dificultats que ens aniran posant. No ens hem d’espantar ni atabalar”, va remarcar.

El pitjor seria “no fer res”

Davant d’aquells que puguin tenir dubtes sobre si paga la pena tant d’esforç, va subratllar que el que cal és comparar-ho amb el cost de “no fer res” i deixar-se engolir per l’“onada de recentralització” que des de fa temps alimenten des de Madrid. Segons Mas, no atrevir-se a aixecar el dit, en aquests moments, generaria “frustració” a Catalunya. “Quan lluites, pots guanyar o perdre, però si no lluites ja has perdut. I estem en una lluita per guanyar”, va proclamar.

Del que no va voler dir gaire cosa és del que espera del nou monarca, presentat per alguns partidaris de la tercera via com la gran esperança per desbloquejar el conflicte institucional entre Catalunya i Espanya. ¿Estarà disposat Felip VI a forçar Rajoy a moure’s? “No ho sé, sincerament. No sé quin rol voldrà assumir”, va dir el president de la Generalitat, contrari a “especular abans d’hora” sobre les intencions polítiques de l’hereu al tron.

Va advertir, això sí, dels “poders limitats” que atorga la Constitució al cap de l’Estat. No n’espera miracles, però tampoc es vol precipitar a l’hora de fer prediccions i mira de no anticipar el missatge que li traslladarà en privat al monarca: qualsevol reclamació, en vigílies del relleu reial, seria interpretada com un moviment de pressió. De moment, va dir, “ wait and see ”. Esperar i veure.

Avui Mas vola cap a Madrid per poder ser dijous a l’acte al Congrés. Abans d’acomiadar-se dels periodistes a Clayton, va destacar la “importància” del gest de cancel·lar el viatge a Califòrnia, on preveia trobar-se amb el governador d’aquest estat, intervenir davant del Senat californià i pronunciar una conferència a la Universitat de Berkeley. Els consellers Andreu Mas-Colell, Felip Puig i Josep Maria Pelegrí hauran de suplir-lo.

Víctor Grífols vol una consulta “amb dignitat”

El 3 d’abril d’enguany Artur Mas inaugurava una fàbrica de Grifols a Parets del Vallès i escoltava, per boca del president de la companyia, Víctor Grífols, unes paraules d’encoratjament: “Sé que ho està passant malament, però si té determinació tiri endavant, no s’arronsi”. Un pronunciament inèdit venint d’un directiu d’una empresa de les dimensions d’aquesta multinacional farmacèutica. Ahir, abans de començar l’acte d’inauguració d’una planta de fraccionament de plasma a Clayton (“la més gran del món”, treia pit l’empresari), va matisar que les paraules que va adreçar al president de la Generalitat a l’abril no signifiquen necessàriament que doni suport a la independència, sinó a la celebració d’una consulta feta “amb dignitat”, no de qualsevol manera. Arribat el moment de votar, s’hauran de ponderar “els pros i els contres” d’un estat propi, va exposar Grífols. La nova planta a Carolina del Nord produirà a partir del 2016 fins a sis milions de litres de plasma. Extraient-ne les proteïnes augmentarà la producció de medicaments per a malalties sanguínies.

Margallo: “El 9-N farà inviable Catalunya”

El ministre d’Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va demanar ahir al president de la Generalitat, Artur Mas, que faci marxa enrere en la consulta. “Oferir una consulta que no és viable i per no viable produiria conseqüències catastròfiques en termes econòmics no és una opció raonable, i per això no n’hem de parlar”, va defensar. Margallo també va indicar que optar pel 9-N és fer “inviable” Catalunya. “Quan algú es tira amb paracaigudes, hi ha el risc d’estavellar-se”, va defensar.

stats