El TC suspèn cautelarment la llei de consultes i el decret del 9-N
La reunió s'ha allargat poc més d'una hora
MadridEls 12 magistrats del Tribunal Constitucional han admès a tràmit els recursos presentats pel govern espanyol en contra la llei de consultes catalana i el decret de convocatòria del 9-N, que dissabte va signar el president de la Generalitat. Amb aquest pas, l'alt tribunal formalitza la suspensió cautelar del marc legal que permetria cridar els catalans a les urnes al mes de novembre.
En una providència sobre la llei de consultes i una altra sobre el decret de convocatòria del 9-N, l'alt tribunal deixa clar que "queden en suspens totes les resolucions o interlocutòries dictades en aplicació de la norma i el decret recorregut". Segons fonts del TC, això implica tot allò que s'hagi posat en marxa i eventuals nous passos previstos per a més endavant, destinats a convocar la consulta del 9-N.
Els recursos que aquest migdia ha registrat al TC l'Advocacia de l'Estat en nom de l'executiu de Mariano Rajoy al·leguen que les consultes referendàries que preveu la norma catalana són, en essència, "autèntics referèndums" i que, per tant, no s'ajusten a la Constitució. Pel que fa al decret, asseguren que la Generalitat no té competències, precisament, per convocar referèndums –que estan en mans de l'Estat– i, a més, l'objecte de la pregunta toca de ple la "sobirania nacional" espanyola.
En el recurs d'impugnació del decret, el govern espanyol reclama explícitament que se suspenguin cautelarment tots els "preceptes" i "les restants actuacions de preparació" des del moment mateix de la impugnació. Aquest serà, previsiblement, un dels motius de fricció política dels propers dies. Finalment, el TC els ha fet cas.
L'alt tribunal justifica la rapidesa a actuar per la "transcendència constitucional i política" que aquest afer planteja a la societat catalana i espanyola.