CANVI DE CICLE, PACTE NACIONAL PEL DRET A DECIDIR

La consulta es legitima més amb un front d'unitat civil

Mas reclamarà ara per carta a Rajoy que escolti el clam pel referèndum

Roger Mateos
27/06/2013
3 min

BarcelonaLa causa del dret a decidir va enrobustir-se ahir amb una històrica fotografia d'unitat civil. Una cinquantena d'entitats, partits i institucions d'orientació ben diversa van participar en el naixement del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, un instrument més per fer pinya, més enllà de la política, al voltant d'un denominador comú: la consulta d'autodeterminació. Sindicats i patronals, diputacions i governs locals, moviments socials i culturals, associacions sobiranistes i de defensa de la llengua... Malgrat les diferents sensibilitats -i en algun cas fins i tot forts recels cap a l'estat propi-, els assistents a la cimera van transmetre una imatge unitària que posa més difícil al PSC poder desmarcar-se'n i, de retruc, dóna múscul al Govern per reivindicar el referèndum davant Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Artur Mas, que va presidir la reunió constituent a l'Auditori del Parlament, vol aprofitar el cop d'efecte d'ahir per treure pit. En els pròxims dies remetrà una carta a Mariano Rajoy per informar-lo de la posada en marxa del Pacte i estendre-li la mà per dialogar i negociar una fórmula legal per poder citar el poble de Catalunya a les urnes. Serà, a més, una manera de donar compliment a un dels punts de l'acord d'estabilitat signat amb ERC a principis de legislatura, que exigia formalitzar dins del primer semestre del 2013 la petició d'un referèndum.

Un dels fruits de la fotografia unitària d'ahir és que als sectors més bel·ligerants amb el sobiranisme els resultarà més complicat desenterrar l'argument que esgrimien fa uns anys sobre el suposat desinterès ciutadà per l'Estatut, caricaturitzat com una dèria dels polítics catalans. A hores d'ara ningú dubta de la resposta negativa de Rajoy, però malgrat tot Mas podrà esgrimir l'aval d'una part important de la societat civil al seu compromís de convocar una consulta, sovint presentada com un caprici del Govern per tapar les conseqüències de la crisi.

De fet, el procés de legitimació de la consulta va començar la nit electoral del 25 de novembre, amb la suma dels 87 diputats -de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP- defensors del camí sobiranista, i s'ha anat reforçant després amb més votacions. Al gener va aprovar-se la declaració de sobirania, un mes després els diputats del PSC al Congrés -llevat de Carme Chacón- van sumar-se al front comú català a favor del diàleg amb el govern espanyol per possibilitar una consulta i, al març, la mateixa petició va comptar amb el suport de 104 diputats -inclosos els socialistes- del Parlament.

L'excepció a l'absència del PSC

La cúpula del PSC, amb Pere Navarro al capdavant, ja havia avisat dimarts que no es prestaria a inflar la "bombolla sobiranista". El sector crític del partit, però, va aconseguir esmunyir-se a la reunió d'ahir. Fabián Mohedano, membre del corrent intern Avancem i integrat a l'executiva del PSC, va ocupar una de les gairebé 70 cadires de la sala, en qualitat de màxim responsable del Moviment Laic i Progressista.

No hi van assistir la patronal Foment del Treball -ja se n'havia despenjat feia uns dies- i la Federació de Cases Regionals de Catalunya. Però les portes segueixen obertes per a aquestes entitats i totes les que vulguin adherir-se al Pacte. Per facilitar-ho, s'activarà una pàgina web que vehicularà totes les peticions. Les 49 entitats que van fer-se la foto de família amb Mas i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, queden investides com a grup promotor, amb previsió de fer més reunions. La resta formaran part d'un plenari més ampli i menys operatiu.

Per evitar que les organitzacions més allunyades del sobiranisme se'n desmarquin d'entrada, el Govern vol evitar donar la impressió que es tracta d'un fòrum esbiaixadament independentista. En sortir de la reunió, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va destacar la "lliçó" de "radicalitat democràtica" que els participants havien ofert, en defensar unànimement la via de la consulta per dirimir el contenciós Catalunya-Espanya. A porta tancada, Mas els va convidar a fer pedagogia per estendre el consens social a favor del dret a decidir.

Més enllà del naixement del Pacte, el procés cap a la consulta agafarà embranzida abans de les vacances d'estiu. La setmana vinent es constituirà la comissió parlamentària pel dret a decidir, amb el concurs, aquí sí, del PSC. Al juliol, el Consell Assessor per a la Transició Nacional lliurarà el seu informe sobre com s'ha de fer la consulta. I divendres tindrà lloc al Camp Nou el Concert per la Llibertat. Ja s'escalfen motors per a la Diada.

stats