Política03/01/2014

Fernández Díaz acusa Mas de fracturar Catalunya i assegura que hi ha famílies que aquest Nadal han optat per no reunir-se

El ministre de l'Interior diu que, tot i la carta enviada als líders de la UE, Brussel·les ja ha dit "clarament" que un estat català en quedaria fora

Europa Press
i Europa Press

MadridEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat aquest divendres que la carta del president de la Generalitat, Artur Mas, a dirigents europeus per demanar-los suport a la consulta ja va tenir "resposta per avançat" del president del Consell Europeu i de la CE. A més, ha acusat Mas d'estar provocant una fractura sense precedents en la societat catalana, fins i tot entre familiars i amics, amb un projecte que està "contaminant la convivència", ha dit en una roda de premsa per valorar la sinistralitat del trànsit el 2013.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntat per les cartes, el ministre ha afirmat que, el mateix dia que Mas anunciava la data i la pregunta de la consulta, el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, que es trobava a Madrid de visita oficial, va dir "clarament" que si una part d'un estat membre se separa queda automàticament exclosa de la UE i s'ha de posar a la cua si vol tornar a ingressar-hi.

Cargando
No hay anuncios

Ha afegit que el president de la CE, José Manuel Durao Barroso, va respondre en el mateix sentit, i ha al·ludit a l'entrevista que Mas va concedir al diari italià 'La Repubblica' reconeixent que Catalunya sortiria de la UE en cas d'independitzar-se: "Ell mateix es va contestar".

Al marge de les cartes enviades per Mas, ha afegit que, com a català, el que li "fa mal de veritat" dels plans de Mas és que està fracturant la societat catalana fins al punt que aquest Nadal ha pogut comprovar que hi ha famílies o amics que han optat per no reunir-se.

Cargando
No hay anuncios

"Acabo de viure situacions molt tristes que mai vaig pensar que viuria a Catalunya", s'ha lamentat.

No és desafecció

Cargando
No hay anuncios

Així, creu que no hi ha una desafecció entre Catalunya i la resta d'Espanya –utilitzant el terme al qual va recórrer el 2007 el llavors president de la Generalitat, José Montilla–, sinó que s'està produint una "fallida social i familiar" en la societat catalana per una iniciativa que considera que va en perjudici de Catalunya i en contra dels interessos del conjunt d'Espanya.

El ministre ha recordat els eslògans que es corejaven a Catalunya durant la Transició, començant per "Llibertat, amnistia i Estatut d'Autonomia", per recordar que, llavors, els catalans pensaven que la llibertat havia d'anar acompanyada d'autogovern i de la restauració de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Però també ha recordat un segon lema, "Avui més que mai un sol poble", per remarcar que als anys setanta es volia evitar una fractura en una societat que havia rebut molta migració d'altres parts d'Espanya.

"Es deia 'Català és aquell que viu i treballa a Catalunya' i ara, en canvi, alguns estan treballant i no deixen de treballar perquè avui més que mai Catalunya sigui un poble dividit i fracturat socialment i familiarment", ha lamentat.