Arrenca la consulta del 10-A
A les 9 del matí han obert els col·legis electorals de Barcelona i una vintena de municipis més. Els primers electors ja han votat. 1,42 milions de barcelonins empadronats majors de 16 anys estan cridats a votar a una de les 505 urnes distribuïdes per tota la ciutat
BarcelonaA les nou del matí han obert els col·legis electorals de l'última tongada de consultes per la independència. A Barcelona són 347 col·legis electorals, que recolliran els vots en un total de 505 urnes. En total, 1,42 milions de barcelonins empadronats majors de 16 anys estan cridats a les urnes.
"He votat 'sí' perquè no vull dependre de ningú". Són declaracions de Germà Pigem, un barceloní que a les nou en punt ha votat en un col·legi electoral del carrer Diputació, el primer a fer-ho en aquell col·legi. "Estic molt content, sento molta satisfacció, però m'agradaria que la votació d'avui tingués valor jurídic", ha afegit.
Barcelona no és l'única ciutat que vota. També ho faran una vintena de municipis més. Els vots d'avui s'hauran d'afegir als que ja s'han recollit de manera anticipada, opció prevista pels organitzadors. Els més destacats, el del president de la Generalitat, Artur Mas, i el de l'expresident Jordi Pujoi.
Un llarg camí
Després de mesos de preparatius amb 7.000 voluntaris tirant del carro, la consulta sobre la independència arriba avui a la capital catalana. La iniciativa, que fa poc més d'un any i mig va néixer al menut poble d'Arenys de Munt, culminarà avui.
El camí no ha estat fàcil, però ha arribat el gran dia. En total, 3.000 voluntaris s'encarregaran de garantir el bon funcionament de la jornada. Uns 500 no són de Barcelona, són voluntaris d'altres municipis que en el seu moment ja van celebrar la consulta. Trobar punts de votació suficients per garantir una bona cobertura a la ciutat no ha estat fàcil. Barcelona Decideix no ha pogut disposar dels col·legis electorals que s'habiliten en una convocatòria electoral oficial. Per tant, la meitat estaran distribuïts en carpes a l'exterior per tots els districtes.
L'altra meitat són seus d'entitats i associacions, escoles i, fins i tot, locals de negocis privats que han volgut aportar el seu espai pel referèndum. També alguna parròquia ha cedit el seu espai per acollir les urnes, en contra de la consigna que va donar l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.
Al llarg del dia, Barcelona Decideix anirà donant dades de participació des de la seu central, a la seu d'UGT. Els col·legis tancaran a les vuit del vespre. Les dades totals de participació es faran públiques a quarts de nou, mentre que l'escrutini no s'espera que estigui enllestit fins ben entrada la nit.