Política11/11/2016

Consulta els ajuntaments que tenen causes obertes pel procés

Actualment encara hi ha 283 contenciosos en tràmit contra municipis per no penjar la bandera espanyola, obrir el 12-O o impulsar la sobirania fiscal, entre d'altres

Marta Mollfulleda
i Marta Mollfulleda

BarcelonaLa pressió de la justícia sobre les institucions catalanes arriba des de diferents fronts. El cas més important és el que afecta la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Aquesta causa l'afecta directament i la té oberta per haver permès que els diputats debatessin les conclusions de la comissió del Procés Constituent, el 27 de juliol. La Fiscalia Superior de Catalunya atribueix a Forcadell els delictes de desobediència greu i prevaricació continuada. Per aquests mateixos delictes, la Fiscalia demana per a l'expresident Artur Mas 10 anys d'inhabilitació i, per la consulta del 9-N, nou i mig per a les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau. Cap dels dos delictes implica una condemna de presó.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per haver donat suport a la consulta del 9-N, la Fiscalia de l'Audiència Nacional també ha obert vuit causes per sedició contra diferents ajuntaments. Al mateix temps, la Fiscalia investiga un possible delicte electoral contra l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, per no haver retirat l'estelada del balcó de l'Ajuntament durant les eleccions del 27 de setembre i del 20 de desembre. Venturós també té una causa oberta per desobediència perquè no es va presentar davant del jutge quan li van fer el requeriment. Divendres de la setmana passada, els Mossos la van detenir a casa seva i la van traslladar als jutjats. Més tard, va quedar en llibertat després de prendre declaració davant del jutge.

Cargando
No hay anuncios

Actualment, la justícia també investiga Joan Coma, el regidor de la CUP de Vic, per un possible delicte d'incitació a la sedició. A més, hi ha sis regidors de l'Ajuntament de Badalona acusats de desobediència per haver obert el consistori el 12-O.

Aquests casos són els que han tingut més ressò en els mitjans de comunicació, però n'hi ha molts d'altres que mostren la judicialització que l'Estatestà duent a terme contra del procés independentista. Durant aquest temps s'han obert, almenys, fins a 407 causes que afecten 259 ajuntaments, diputacions i entitats municipals descentralitzades, segons el recompte de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que adverteix que la llista pot ser incompleta. Les causes principals són per no penjar la banera espanyola (103), impulsar la sobirania fiscal (106), pagar la quota anual de l'AMI (84), declarar-se "territori català lliure i sobirà" (47) i treballar el 12 d'octubre (58). D'aquestes causes, que s'han interposat a petició de la Delegació del govern, 124 ja han estat desestimades, de manera que en queden pendents 283.