La consulta fa aflorar el xoc entre sectors a Unió
El consell nacional democristià estableix avui les pautes del debat sobre el 9-N
BarcelonaEl procés sobiranista ha tensat les dinàmiques de bona part dels partits catalans i, a mesura que s’acosta el 9-N, els debats interns són cada cop més indefugibles. Unió no s’escapa d’aquesta dinàmica, i el consell nacional que celebrarà avui en un hotel de l’Hospitalet de Llobregat en serà un bon exemple, segons diverses fonts de la direcció democristiana consultades per l’ARA. Els quadres del partit preveuen que aflori el xoc entre la posició oficial de Josep Antoni Duran i Lleida i la dels renovadors -encapçalats per Antoni Castellà i amb una representació minoritària a la direcció-, que busquen portar Unió cap al doble sí.
“Duran ha desistit de fer defensar el sí-no a Unió, perquè el partit no el seguiria de manera unànime”, sostenen fonts de la direcció. El més probable, prossegueixen les mateixes veus consultades, és que el consell nacional d’avui estableixi el marc del debat sobre què votar al 9-N. Aquest debat, que es basaria en un “procés al territori”, culminaria en un nou consell nacional que se celebraria com a màxim d’aquí un mes.
Durant aquest mes es desenvoluparà la batalla legal entre l’Estat i la Generalitat, i cap escenari és descartable. “Encara que finalment no hi hagi el referèndum, Unió ha de prendre una posició oficial sobre això”, sostenen fonts del comitè de govern. L’únic segur a hores d’ara és que moltes mans s’aixecaran avui a l’Hospitalet per defensar el sí-sí a la doble pregunta del 9-N i per demanar celeritat en el debat.
Remor de fons
“La discussió interna sobre el sentit de vot a la consulta no s’acaba aquí, sinó que té més implicacions”, assenyala un membre de la cúpula del partit. Amb Duran construint la plataforma Catalunya al Centre -amb les restes de Sentit Comú per Catalunya i diversos suports empresarials- de cara a unes hipotètiques plebiscitàries, el sector renovador va fent moviments per dur Unió “als seus orígens”, en referència a la defensa d’un estat propi. El que genera unanimitat dins dels dos sectors és que el partit democristià té “futur” en el mapa de partits que sorgeixi del procés sobiranista.
Dirigents pròxims a Duran sostenen que el paper de Castellà en el debat intern pel 9-N no es basa només en el fet nacional, sinó també en un “escenari successori”. En els últims temps ha emergit el debat sobre si el líder d’Unió deixaria pas -en termes de poder real, no representatiu- dins del partit, però els seus col·laboradors insisteixen que en aquest moment no li passa pel cap abandonar la primera línia. Manté un perfil baix -a excepció del seu compte de Twitter- des de fa setmanes, però continua actiu. Ha aconseguit nomenar Ramon Espadaler com a secretari general del partit i de CiU, i això li permet més “llibertat de moviments” -tal com interpreten dirigents consultats- per moure’s dins del procés.
La batalla de fons és, doncs, quin paper ha de representar Unió en un moment clau del país: defensar una tercera via que no dóna senyals de vida a Madrid o alinear-se amb el bloc del doble sí, del qual ja forma part Convergència. I aquests són els termes en què s’expressarà el xoc entre sectors al llarg de les pròximes setmanes, que es preveuen intenses.
No hi ha prevista una intervenció pública de Duran al consell nacional, que prefereix fer-la en privat en la línia de les últimes reunions del màxim òrgan democristià entre congressos. Els quadres del partit esperen amb expectació quines seran les paraules del líder d’Unió, perquè els permetran posar el termòmetre del debat intern. Un debat, el del 9-N, que Duran ha advertit en reunions privades que “pot trencar el partit”. Potser per això una de les opcions que hi ha damunt la taula -i que no genera unanimitat- és la de la llibertat de vot.