Construïm admet que Duran "va tenir un paper" en l'origen de la plataforma
La plataforma, que s'ha presentat aquest dilluns a Barcelona, assegura que vol "inspirar" un programa electoral. Es reunirà amb partits per explicar el projecte i sosté que hi ha "coincidències" amb Unió
Barcelona"Construïm ve per resoldre els problemes de les persones, famílies, autònoms i empreses. Aspira a liderar una àmplia convocatòria social al voltant d'acords fonamentals que donin lloc a un programa polític elaborat per la participació de les persones. Aquesta és la feina de Construïm, la seguretat que aporta, la seva vocació i la seva missió". Així conclou el manifest fundacional que ha presentat aquest dilluns al matí en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes aquesta plataforma, que va irrompre al març amb un article a 'La Vanguardia'.
Ignasi Rafel, portaveu de Construïm, ha reivindicat el llegat del catalanisme polític i ha lamentat el moment de "bloqueig" que, a parer seu, viu la política catalana. "Segurament el pacte és un camí més lent, però segurament és més possible que trencar la cohesió i el benestar que hem anat construint durant tants anys", ha assenyalat Rafel. El text fundacional defensa la consulta com a via per resoldre el futur polític del país. Rafel ha admès que hi ha "coincidències" amb Unió. Construïm es reunirà amb partits catalans en les properes setmanes.
Rafel ha assegurat que, tot i que Construïm és un partit registrat davant del ministeri de l'Interior des del 14 de novembre del 2014, com a formació política "no està actiu". Preguntat sobre la implicació del líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, en la plataforma, Rafel ha admès que Duran "va tenir un paper" en l'origen de l'associació. "Unió i l'Inehca [el 'think tank' democristià] van promoure unes jornades de dos dies [el novembre passat]. Va ser l'origen d'això. Li vam donar forma i vam constituir l'associació. A partir d'aquí, la relació amb el senyor Duran ha estat puntual per relacions personals. En cap cas hi ha vinculació, ni cap dependència, ni cap relació orgànica que ens hi vinculi", ha indicat el portaveu de Construïm.
A la presentació també hi han assistit Núria Gispert, expresidenta de Càritas, i Antoni Durán-Sindreu, fiscalista i professor de la Universitat Pompeu Fabra. "Cal un reconeixement constitucional de les especificitats de Catalunya i un tracte fiscal específic. Tot dins la legalitat, el respecte al diàleg i a la democràcia. Només així es podrà construir una Catalunya com la que volem. Hem de tornar al catalanisme polític", ha apuntat Durán-Sindreu.
Una llarga història
Construïm beu d'una reflexió que va fer Duran a l'escola d'estiu d'Unió de l'any passat, quan va fer una crida a "refundar" el centre catalanista. Persones afins al líder d'Unió i vinculades a plataformes ultracatòliques com E-Cristians van fundar el nou partit el 14 de novembre del 2014, només cinc dies després del 9-N. L'acta de fundació va circular a través de grups de WhatsApp de la direcció d'Unió.