Llei d'amnistia

El Constitucional pot obligar el Suprem a amnistiar Puigdemont?

Els experts consultats per l'ARA consideren que el TC no pot fer aplicar directament la llei, però sí forçar l'alt tribunal a modificar la seva interpretació

3 min
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl pronunciament del Tribunal Suprem en contra de l'amnistia als líders de l’1-O, entre els quals l’expresident Carles Puigdemont, obre pas a un nou actor: el Tribunal Constitucional. No només perquè la sala presidida per Manuel Marchena –més enllà de considerar que no es pot amnistiar la malversació– presenta una qüestió d’inconstitucionalitat, sinó perquè ara es converteix en l’esperança blanca dels encausats, que hi acudiran a través d’un recurs d’empara. Ara bé, ¿pot el Tribunal Constitucional obligar el Suprem a amnistiar Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras? Els experts consultats per l’ARA admeten que la resposta no és senzilla.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El catedràtic de dret constitucional Xavier Arbós considera que teòricament no pot perquè el Constitucional es limita a actuar quan es vulneren drets fonamentals, però afegeix que a la pràctica sí, ja que el pot obligar a canviar de criteri. És a dir, el Constitucional no pot amnistiar directament els líders de l’1-O, però sí que pot dictaminar a favor dels afectats perquè el Suprem faci marxa enrere en la decisió d'aquest dilluns i hagi de prendre una nova resolució amb les noves coordenades que li doni el TC. Per tant, més enllà del Suprem, és clau el que acabin dictaminant els membres del Constitucional sobre els casos concrets de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Amb quin calendari? Això és una altra qüestió, perquè el TC domina els seus temps –diu Arbós–, però ressalta que els casos d’empara tenen preferència sobre els recursos d’inconstitucionalitat, que ja han presentat diverses autonomies governades pel PP.

En el cas de l’expresident són claus tant el contingut com el tempo de la resolució del TC, en el context del retorn o no amb el risc de ser detingut per a una eventual investidura al Parlament, sigui seva o de Salvador Illa (PSC).

Tutela judicial efectiva

Aquesta distribució de funcions entre el TC i el Suprem no sempre és clara ni pacífica i, de fet, la professora de dret constitucional Montserrat Nebrera recorda que ja han protagonitzat topades en casos que no són tan mediàtics. Una font del tribunal opina, en aquest sentit, que el Constitucional no podria obligar el Suprem a aplicar l'amnistia, sinó simplement considerar que hi ha hagut una "motivació irraonable de la seva argumentació i que ha de tornar a analitzar-ho", informa Ot Serra. Què diria el Suprem de nou? Hauria de seguir, en tot cas, coincideixen els experts, la doctrina del TC.

Així, Nebrera diu que malgrat que al Constitucional, sobre el paper, no li està permès entrar en la valoració de les proves d’un judici, indirectament ho acaba fent si dictamina sobre el respecte dels drets en el procediment i dicta al Suprem revertir la sentència. Per tant, resol, com Arbós, que el Constitucional pot limitar i molt el marge d’interpretació del Tribunal Suprem sobre la llei i forçar-lo a revisar la decisió de no aplicar l’amnistia a la malversació de l'1-O.

Quins drets podrien al·legar els encausats? Arbós opina que tant Puigdemont com també la resta de membres del Govern del 2017 podrien apel·lar a l’article 24 de la Constitució sobre el dret a la tutela judicial efectiva, argumentant que el Suprem no és que estigui interpretant la llei, sinó que està inaplicant una norma. Una justificació que Nebrera admet que frega l'acusació de prevaricació. El catedràtic de dret processal Jordi Nieva també apunta que els recursos d’empara podrien anar en la mateixa línia i es mostra convençut que el Constitucional sí que té la capacitat de fer canviar la interpretació del Suprem. Cita la tutela judicial efectiva, però també els drets a la presumpció d’innocència i el dret a la legalitat penal. De fet, si el Constitucional no els donés la raó, els membres del govern de l’1-O encara podrien anar a Estrasburg.

stats