FISCALITAT
Política23/01/2015

El Constitucional suspèn l’impost català als dipòsits bancaris

Patricia González
i Patricia González

BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) va suspendre ahir la llei catalana que regula l’impost sobre els dipòsits de les entitats de crèdit, després d’admetre a tràmit el recurs que va presentar el govern espanyol. La impugnació al·legava que la regulació d’aquesta taxa incorre en “extralimitació competencial”. En concret l’executiu estatal considera que envaeix la competència en matèria d’Hisenda, ja que es refereix als tributs propis.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’impost català als dipòsits es va aprovar al Parlament l’abril de l’any passat i preveia que si una entitat financera captava dipòsits per valor de fins a 150 milions d’euros a Catalunya se li aplicaria un gravamen del 0,3%; entre 150 i 600 milions el tipus seria del 0,4%, i a partir de 600 milions, del 0,5%.

Cargando
No hay anuncios

La taxa es va aprovar el desembre del 2012 mitjançant un decret pactat entre CiU i ERC. Des de llavors el consell de ministres es va afanyar a crear-ne un d’equivalent a tipus zero, amb la finalitat de passar per damunt dels que s’estaven implantant a Catalunya i a altres comunitats. El juliol de l’any passat va elevar el tipus d’aquesta taxa fins al 0,03%, molt inferior al que establia la Generalitat. Tan bon punt se sàpiga quin dels dos impostos es va crear primer se n’aplicarà un o altre. En cas que l’espanyol s’hagués aprovat abans, Catalunya rebria la part proporcional al nombre d’oficines bancàries al seu territori. Si això es complís, el Govern ingressaria 65 milions d’euros, mentre que Madrid en cobraria 122,4.

Catalunya havia previst ingressar 670 milions d’euros sobre la base de 184.690 milions, tal com figura als impostos autonòmics. El portaveu econòmic d’ERC, Pere Aragonès, va demanar ahir al Govern que continuï aplicant l’impost, ja que considera que “continua vigent” perquè el tribunal ha suspès la llei però no el decret precedent que es va aprovar el 2012.