La reforma del Codi Penal

Un Constitucional dividit marca el rumb del pols Sánchez-Feijóo

Els 11 magistrats decideixen avui si aturen la renovació del TC al Senat

La seu del Tribunal Constitucional (TC) En una imatge recent.
19/12/2022
3 min

MadridTot el Congrés de Diputats mirava al Tribunal Constitucional dijous passat, i aquest dilluns ho farà el Senat, on s'obre camí la proposició de llei de reforma del Codi Penal i de dues normes més que forçarien la renovació del TC. Els 11 magistrats de l'òrgan de garanties estan citats a les 10 del matí per a un ple tan imprevisible com transcendental: en podria sortir una decisió que permetés que la proposició de llei continués el seu tràmit a la cambra alta, el que espera la Moncloa, o bé la seva suspensió abans que sigui aprovada –seria la primera vegada a la història de la democràcia espanyola–, tal com reclama el PP. El terratrèmol institucional baixaria de grau si es donés la primera i provocaria estralls si s'optés per la segona. Mentrestant, PSOE i Unides Podem pensen plans B que estan condicionats a la decisió del TC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els pronòstics fan de mal dir havent-hi tantes variables en joc. Ni els millors guions de ciència-ficció haurien pogut imaginar un paper tan rocambolesc com el que protagonitza el president del TC, Pedro González Trevijano: té el mandat caducat des del 12 de juny i la norma controvertida que es dirimeix planteja una fórmula que implicaria el seu relleu gairebé immediat un cop s'aprovi al Senat i es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Per això, Unides Podem ha sol·licitat la seva recusació, així com la del magistrat Antonio Narváez, en idèntiques circumstàncies. El ventall d'opcions per a Trevijano és ample: pot abstenir-se en la deliberació motu proprio per la connexió directa que té amb els fets i, com a president, té marge per decidir sobre l'ordre del dia del ple.

El primer moviment tindria una conseqüència rellevant en la composició del tribunal: si s'apartessin Trevijano i Narváez, el bloc progressista passaria a tenir una majoria de cinc a quatre. La segona prerrogativa és també clau perquè, a hores d'ara, no està clar que el primer que hagi de debatre el ple aquest dilluns siguin les recusacions plantejades per Unides Podem. La personació de l'espai lila en el litigi encara no ha estat acceptada i, de fet, l'ordre del dia teòric del ple és el mateix que el de divendres i només hi figurava el recurs del PP. Caldria que el president proposés un canvi i situés en primer lloc el debat sobre les recusacions. Segons expliquen fonts consultades per Europa Press, obrir un incident de recusació paralitzaria la resta del procediment i això donaria oxigen a la votació del Senat. El PSOE aquest mateix diumenge també va presentar dos escrits al·legant que el recurs del PP vulnera els drets dels ciutadans.

El PP demana el fre al Senat

L'ajornament del ple del TC fins dilluns va fer que el Congrés pogués votar les iniciatives dijous i ha modificat en certa manera el paisatge. La mesura cautelaríssima que sol·licitava el PP, impedir que s'arribés a votar a la cambra baixa, va decaure automàticament. Però els conservadors van registrar una ampliació del seu escrit divendres al·legant que la seva petició abraça tota la tramitació parlamentària, inclosa la del Senat. És una manera de subratllar que la seva sol·licitud no ha perdut el sentit. En canvi, Unides Podem va presentar també un escrit divendres al TC en què demanava que el ple dels magistrats d'aquest dilluns no se celebri un cop ja no s'ha pogut satisfer el prec inicial del PP. Al Senat, la mesa es reuneix dimarts amb una petició del grup conservador sobre la taula perquè aturi el tràmit a la comissió de Justícia.

La supressió de la sedició i la reforma de la malversació, a mercè d'un ple decisiu al TC.

stats