Revés del TC a PP-Vox: avala que el CGPJ no pugui fer nomenaments mentre està en funcions
La majoria progressista s'ha imposat als quatre magistrats conservadors
MadridEl Tribunal Constitucional de majoria progressista avala la maniobra de Pedro Sánchez per evitar que un Consell General de Poder Judicial (CGPJ) de majoria conservadora i amb el mandat caducat faci nomenaments. Tal com avançava El País, els set magistrats proposats pel PSOE i Unides Podem s'han imposat als quatre impulsats pel PP i dictaran una sentència que dona per vàlida la reforma legal que el Congrés va aprovar el març del 2021, a instàncies dels partits de la coalició de govern a l'Estat, per desposseir de certes atribucions el CGPJ. Bàsicament, de la facultat de nomenar magistrats al Tribunal Suprem, on ara com ara hi ha 23 vacants. Una situació que el president interí de l'alt tribunal, Francisco Marín, va qualificar de "desoladora" durant l'acte d'obertura de l'any judicial a principis de setembre.
El ple del TC ha rebutjat, doncs, el recurs que Vox havia presentat contra aquella reforma legal. La ponent de la sentència ha sigut la catedràtica en dret constitucional María Luisa Balaguer, que també s'encarregarà de redactar la resolució que rebutgi el recurs que també havia elevat el PP. Inicialment, la tasca havia recaigut en el jutge César Tolosa, que proposava tombar la nova llei del PSOE i Unides Podem, però la majoria progressista hi ha votat en contra. Els pròxims dies es donarà a conèixer la sentència completa i els vots particulars dels quatre magistrats de la dreta.
Una de les potes fonamentals del debat se centrava en si és constitucional que una proposició de llei del Congrés elimini competències d'una institució de l'Estat com és el CGPJ. La Carta Magna fixa que serà una llei orgànica la que determinarà les funcions del CGPJ i és aquesta mateixa norma la que la cambra baixa va modificar per matisar les atribucions de l'òrgan de govern dels jutges mentre estigués en funcions. El bloc progressista creu, doncs, que no es va vulnerar la Constitució. De fet, el que expressament diu la Carta Magna és que el CGPJ té un mandat de cinc anys: incomplir aquesta circumstància, que és el que va motivar que es retallessin funcions a l'òrgan, sí que va en contra de la Constitució.
Els arguments
Precisament, la sentència diu que prohibir certes competències un cop passats aquests cinc anys no és contrari a la Carta Magna. S'han de poder posar "límits estrictes per evitar que aquest òrgan, en situació de pròrroga per la concurrència d'una anomalia institucional, comprometi la capacitat de decisió futura del govern del poder judicial", sobretot en les decisions a adoptar que tinguin "un alt grau de discrecionalitat". En canvi, els quatre magistrats conservadors diran en el vot particular que no és cert que les funcions del CGPJ estiguin vinculades "al normal desenvolupament del CGPJ durant el mandat de cinc anys" i que l'incompliment del Congrés i el Senat de renovar l'òrgan de govern dels jutges "no l'habilita per desposseir-lo de les seves funcions".
En aquest sentit, el bloc de la dreta considera que la divisió de poders exigeix que el poder legislatiu "no desnaturalitzi la configuració constitucional del CGPJ com a òrgan autònom creat per a la defensa de la independència judicial". Els quatre magistrats creuen que la reforma legal és una "alteració essencial de la funció que té l'òrgan de govern dels jutges, que li atribueix la Constitució".