El TC avala la condemna a Junqueras i Romeva amb tres veus discrepants
El magistrat que va absoldre Trapero també emet un vot particular
MadridEl Tribunal Constitucional ha rebutjat aquest dimecres el recurs d'empara d'Oriol Junqueras i Raül Romeva contra la sentència del Procés, però suma una veu discrepant, la de Juan Ramón Sáez, el magistrat que ja va esmenar la plana al Tribunal Suprem quan va absoldre la cúpula d'Interior i dels Mossos d'Esquadra a l'Audiència Nacional. Sáez, que és un dels jutges que van entrar al TC arran de la renovació pactada entre el PSOE i el PP l'octubre passat, s'afegeix a Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, que ja havien presentat vots particulars a les sentències relatives a la resta de líders independentistes condemnats.
S'espera que el TC doni a conèixer aquest dijous la sentència completa de Junqueras i Romeva, així com la decisió als recursos de l'exconseller d'Interior Joaquim Forn i l'exconsellera de Treball Dolors Bassa. El ple d'aquest matí ha deliberat i decidit sobre les al·legacions de l'exvicepresident del Govern i l'exconseller d'Exteriors i ha deixat per a aquest dijous les de Forn i Bassa. Els vots particulars, en canvi, encara trigaran uns dies a conèixer-se, segons indiquen fonts del tribunal.
A l'espera de conèixer els arguments de tots els magistrats sobre tots els recursos d'empara presentats, el TC culmina així l'últim tràmit perquè els nou dirigents del Procés puguin recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Ja ho va fer l'expresident d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart el juny de l'any passat, només 24 hores més tard que el tribunal de garanties espanyol avalés la condemna del Suprem. Aquella sentència ja va tenir els vots particulars de Xiol i Balaguer, molt durs contra el tribunal de Manuel Marchena. Segons el seu punt de vista, el càstig per sedició "amenaça amb empobrir" la democràcia perquè desincentiva la protesta.
Només un dia després que Cuixart, l'exconseller de Presidència Jordi Turull també va portar el seu cas a Estrasburg. En resposta al seu recurs, Xiol i Balaguer van discernir sobre la poca concreció del delicte de sedició, en ple debat sobre la seva possible reforma, ara estancada. L'exconseller de Territori Josep Rull i l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez, representats pel lletrat Jordi Pina, com Turull, també s'han dirigit al TEDH. L'advocat de Forn, Xavier Melero, espera la sentència del TC, així com els exconsellers d'Esquerra. L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ja va veure com el tribunal de garanties li negava l'empara, però encara no ha acudit a Estrasburg. Fonts jurídiques asseguren que ho farà aviat.
Quatre anys de l'exili de Rovira
La resolució del TC arriba justament quatre anys després que el jutge instructor, Pablo Llarena, decretés la tornada a la presó de Romeva, Bassa, Forcadell, Forn, Turul i Rull, i que la secretària general d’ERC, Marta Rovira, s’exiliés a Ginebra per evitar la privació de llibertat. “Els temps no són innocus”, han piulat Junqueras i Romeva, que acudiran al TEDH perquè la “persecució no quedi impune”.