Judicialització del Procés

El Constitucional aparta Macías de la deliberació sobre l'amnistia i reforça la majoria progressista

El ple accepta la recusació que demanava la Fiscalia per la seva participació en l'informe que va fer el CGPJ

En primer pla, el magistrat José María Macías, durant un ple del Tribunal Constitucional
15/01/2025
2 min
5
Regala aquest article

MadridEl Tribunal Constitucional aparta el magistrat José María Macías de les deliberacions sobre l'amnistia. La majoria progressista s'imposa per 6 a 4 i aquesta composició és la que abordarà tots els recursos que tinguin a veure amb l'oblit judicial del Procés. L'exministre Juan Carlos Campo ja va decidir abstenir-s'hi perquè va dictar els indults quan era al govern de Pedro Sánchez i ara s'accepta la recusació que la Fiscalia havia plantejat contra Macías, que com a vocal afí al PP al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va liderar un dur informe contra la norma mentre es tramitava al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Macías no tenia cap intenció d'abstenir-se del debat de l'amnistia, malgrat la seva actuació des del CGPJ fa alguns mesos. Els magistrats de la dreta, Ricardo Enríquez, Enrique Arnaldo, Concepción Espejel i César Tolosa, han presentat un vot particular a la decisió dels sis magistrats progressistes: Cándido Conde-Pumpido, Inmaculada Montalbán, María Luisa Balaguer, Laura Díez, Ramón Sáez i María Luisa Segoviano. Els majoritaris creuen hi va haver una "participació directa o indirecta" de Macías en la resolució del CGPJ sobre l'amnistia i que va tenir "coneixement de l'objecte del litigi i formar-se criteri en detriment de la imparcialitat". És el que preveuen alguns apartats que figuren a la llei orgànica del poder judicial sobre les causes d'abstenció i recusació.

Un cop resolt aquest tràmit, ara ja sí que el TC podrà entrar en matèria. El primer que estudiarà és la qüestió d'inconstitucionalitat que el Suprem va presentar per un cas sobre l'aplicació de l'amnistia a un activista encausat per les protestes postsentència. Aquesta resolució versarà bàsicament sobre els punts més genèrics de la llei, com per exemple si trenca el principi d'igualtat dels ciutadans davant la llei que preveu la Constitució. El ponent és el conservador Ricardo Enríquez, que potser es veurà abocat a cedir-la a algun altre magistrat si la seva proposta xoca amb la de la majoria progressista. El que es determini servirà per a recursos posteriors, com el que va presentar el grup parlamentari del PP i també les comunitats autònomes governades pels conservadors, però no abordarà altres afers clau com la interpretació que va fer el Suprem sobre si és amnistiable el delicte de malversació als líders del Procés, que afecta directament a l'expresident Carles Puigdemont, encara exiliat.

stats