Puigdemont precipita els canvis al Govern per blindar el referèndum
El president ultima una reforma a l’executiu després de reunir-se amb els consellers del PDECat
BarcelonaLa crisi de Govern que es va obrir amb la destitució de Jordi Baiget anirà més enllà. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ultimava ahir una reforma imminent de l’executiu que suposaria el relleu de diversos consellers per intentar blindar el referèndum de l’1-O. El president vol un nou equip amb què se senti prou còmode per afrontar amb garanties els menys de 80 dies que falten per a una votació que en aquests moments encara presenta moltes incògnites i que, com es va tornar a comprovar ahir amb la visita de la Guàrdia Civil al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), l’Estat provarà d’aturar per totes les vies.
Tot i que dimecres el president de la Generalitat va dir que no hi hauria canvis immediats a l’executiu, la pèrdua de confiança amb alguns dels consellers ha precipitat el relleu. “Arribarem al cap de setmana amb el tema resolt”, assegurava ahir un destacat dirigent sobiranista. Fonts governamentals coincidien també en el pronòstic. A última hora de la tarda el president va suspendre, de fet, la seva agenda d’avui per continuar amb les reunions i acabar de dissenyar l’executiu que ha d’arribar fins a l’1-O, que ahir ja va estar perfilant.
Després de la destitució dilluns passat del conseller d’Empresa, Puigdemont ha volgut comprovar de primera mà les sensacions de la resta de consellers del seu partit. Per això, s’ha reunit un a un amb ells en els últims dies. En les trobades, apunten fonts governamentals, només dos dels consellers del PDECat -Santi Vila i Josep Rull- van traslladar al president la seva disposició “total i absoluta” a arribar fins al final. D’altres, expliquen les mateixes fonts, van expressar els seus dubtes sobre la conveniència de continuar amb el full de ruta tal com està dissenyat si això pot acabar comportant conseqüències al patrimoni i repercutint sobre les seves famílies.
El resultat de les converses ha portat el president a decidir-se a afrontar una crisi de Govern que, segons diverses fonts, podria afectar el secretari de Govern, Joan Vidal de Ciurana, però també la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, i la de Governació, Meritxell Borràs. També queda enlaire la continuïtat de la consellera de la Presidència i portaveu de l’executiu, Neus Munté, amb qui la relació s’hauria deteriorat arran de la destitució de Baiget. Entre els candidats a entrar a l’executiu, fonts sobiranistes situaven el president de Junts pel Sí, Jordi Turull. Fonts del PDECat subratllaven ahir, però, que qualsevol crisi de Govern implicaria també la sortida de l’executiu d’algun membre d’ERC. “S’han de fer molts equilibris” entre el partit, el grup parlamentari i dins del mateix Govern, admetia ahir un dirigent sobiranista. Sigui com sigui, a última hora del dia tothom donava per fet que finalment la remodelació de l’executiu -que primer, tal com va avançar l’ARA, només havia de servir per concentrar les competències del referèndum en un conseller- serà més extensa i implicarà canvi de noms al Govern.
Un anar i venir constant
El despatx que el president té al Parlament va ser durant tot el dia d’ahir un no parar d’anades i vingudes. Hi van passar diversos consellers del PDECat com Josep Rull -diverses vegades-, Meritxell Borràs i el nou titular de Cultura, Lluís Puig, així com la coordinadora general del partit, Marta Pascal, amb qui aquesta vegada el president està debatent cada moviment. De fet, a última hora d’ahir a la nit es mantenien els contactes entre Puigdemont i la coordinadora general del PDECat. Tot i el distanciament entre la direcció del partit i el president arran de la destitució de Baiget -Pascal va defensar la seva continuïtat dins l’executiu-, el PDECat, dissabte en el consell nacional de la formació, va tancar files amb el president. Tant Pascal com també l’expresident Artur Mas han traslladat el seu suport a Puigdemont en les decisions que prengui i en els canvis que cregui que ha de fer en la recta final cap a l’1-O. Aquest alineament amb el cap de l’executiu ha sigut fruit de múltiples converses en què la formació ha posat sobre la taula de Puigdemont que els consellers que surtin ho facin amb tots els honors i no per la porta del darrere. Diversos dirigents també han demanat a Puigdemont -tal com va fer Baiget- que no hi hagi una deslocalització de les decisions fora del Govern, en referència al sanedrí del Procés, on hi ha persones alienes al Govern com l’exdirigent d’ERC Xavier Vendrell o David Madí.
Davant del panorama, la CUP de moment es manté expectant. Fonts de l’esquerra anticapitalista asseguren que ja han traslladat al Govern els deures que s’han de fer d’aquí a l’1-O (urnes, cens, vot exterior, comissió internacional, punts de votació i agents electorals), i que la manera d’aplicar-ho és competència del Govern. “El full de ruta està clar, només s’ha d’executar”, insistien ahir remarcant que a 80 dies del referèndum s’ha de desencallar de seguida la logística. De fet, serà en el pròxim consell executiu, ja probablement amb una composició diferent a l’actual -malgrat que tots els consellers van signar el compromís amb el referèndum-, que es farà col·lectivament la compra d’urnes.