Rebel·lió d'alguns càrrecs autonòmics de Vox contra Abascal

Consellers d'Extremadura i Castella i Lleó decideixen continuar en els executius tot i la decisió del partit de trencar amb el PP

4 min
Vox trenca tots els pactes amb el PP a les autonomies

Madrid/BarcelonaL'anunci de la ruptura dels pactes autonòmics amb el PP que va fer Santiago Abascal aquest dijous al vespre ha obert una crisi al partit tan bon punt diversos consellers han decidit rebel·lar-se i no complir els designis de la direcció de la formació d'extrema dreta. A Extremadura i Castella i Lleó hi ha hagut desercions, que finalment s'han circumscrit a dos del total de dotze consellers que ostentava Vox als cinc executius de Castella i Lleó, Múrcia, Extremadura, País Valencià i l'Aragó. La reacció unànime dels presidents del PP ha estat la d'apostar per continuar governant en solitari. L'executiu de les Illes Balears, que també s'ha vist afectat encara que Vox hi donava suport extern, també ha descartat un avançament electoral.

La primera deserció a Extremadura

L'únic conseller de Vox a Extremadura, Ignacio Higuero, que té la cartera de Gestió Forestal i Món Rural, ha estat el primer a comunicar aquest divendres al matí que no obeeix la instrucció del líder del partit d'extrema dreta i es queda al govern del PP. En una compareixença acompanyat de la presidenta popular, María Guardiola, Higuero ha explicat que "entén" la decisió de la direcció de Vox, però "no la comparteix i no la pot defensar". Per això, abandonarà la formació d'Abascal i es mantindrà en el càrrec.

Guardiola ha defensat que els motius que al·lega Abascal per trencar no tenen res a veure amb l'acord de govern que van subscriure fa un any PP i Vox a Extremadura i ha manifestat la intenció d'acabar la legislatura. D'aquestes sis comunitats on governa el PP, a Extremadura és a l'única on va ser segona força, a molt poca distància del PSOE, amb qui va empatar en escons.

Un membre de Castella i Lleó també es rebel·la

El conseller de Cultura i Esports de Castella i Lleó, Gonzalo Santonja, tampoc acatarà les ordres del partit i continuarà a l'executiu de la comunitat. Ho ha confirmat el president autonòmic, Alfonso Fernández Mañueco, que ha demanat tranquil·litat. Mañueco sí que ha confirmat la dimissió del fins ara vicepresident Juan García-Gallardo i el cessament dels consellers d'Indústria i Agricultura.

García-Gallardo ja havia anunciat la seva dimissió aquest matí en una roda de premsa en què ha dit que "desitjava" que els seus companys del partit fessin el mateix, però ha reconegut que era una decisió "personal".

Reestructuració al País Valencià

També ha comparegut el president del País Valencià, el popular Carlos Mazón, que ha manifestat la determinació de continuar governant en solitari. Mazón va ser el primer a reaccionar aquest dijous al vespre publicant la destitució dels tres consellers de Vox sense deixar-los marge per dimitir. El president valencià ha comunicat que elimina la vicepresidència que ostentava Vox, la de Cultura i Esports, que estava a càrrec del polèmic torero retirat Vicente Barrera, que Mazón ha qualificat "d'amic". Redueix també de deu a nou el nombre de conselleries del seu govern després de la sortida "unilateral" de Vox i ja ha nomenat els substituts.

L'Aragó continuarà en solitari

El president popular de l'Aragó, Jorge Azcón, ha comparegut per explicar la reestructuració del seu govern després de la dimissió dels dos consellers de Vox. Azcón ha assegurat que els aragonesos poden estar "tranquils", ja que continuaran governant amb estabilitat a través del "diàleg i la negociació" . El popular ha aprofitat per agrair la feina feta als dos integrants de Vox que fins ara formaven part del seu executiu i ha remarcat que, des del seu punt de vista, la decisió dels d'Abascal d'abandonar els governs és "equivocada".

Per la seva banda, el que fins ara era el vicepresident primer del govern, Alejandro Nolasco, ha assegurat que dimiteix per una qüestió de "consciència". Nolasco no ha dubtat a culpar Feijóo de la ruptura: "Jo no tindria la consciència tranquil·la si qualsevol d'aquests menors que estem deixant entrar agredís un dels nostres ciutadans".

Fora del govern de Múrcia

El vicepresident del govern de Múrcia, José Ángel Antelo, i el conseller de Foment, José Manuel Pancorbo, també han presentat la seva dimissió de l'executiu de Fernando López Miras. En roda de premsa a la seu de la conselleria d'Interior, Antelo ha dit que les dimissions afectaran a tots els alts càrrecs de l'administració autonòmica del seu partit, i que ell passarà a l'oposició i mantindrà el seu escó a l'Assemblea Regional. Sobre els pactes municipals, com els de Cartagena, Lorca i Molina de Segura, el també president provincial de Vox ha subratllat que ordenarà trencar-los si "col·laboren amb la immigració il·legal".

Incògnita a les Balears

Tot i no formar part del govern de la popular Marga Prohens a les Illes Balears, hi ha la incògnita de com l'afectarà la retirada del suport parlamentari anunciada també per Abascal. La presidenta balear ha garantit "l'estabilitat" del seu executiu i ha esperat continuar arribant a acords puntuals amb Vox i la resta de l'oposició. Prohens també ha demanat que el president del Parlament balear, Gabriel Le Senne, de Vox, abandoni el càrrec un cop trencat l'acord polític entre les dues formacions. De moment, el líder de Vox ha explicat Le Senne no té cap instrucció de deixar el càrrec. "No és cap incoherència", ha dit Abascal en una entrevista a Telecinco. A les Illes, el trencament del pacte amb el Govern no afectaria els acords amb l'Ajuntament de Palma (al qual Vox dona suport externament) ni al Consell de Mallorca (institució on sí que governa en coalició).

stats