Rajoy demana al TC que adverteixi Mas i Forcadell d'una possible suspensió
Els acusa de "vantar-se" de "trencar la democràcia" a Catalunya. El recurs del govern espanyol assenyala 21 alts càrrecs que seran suspesos si no acaten la decisió de l'alt tribunal
MadridL'amenaça està a punt de ser efectiva. Tant el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, així com la resta de la mesa, podrien enfrontar-se a la suspensió de les seves funcions si desacaten les ordres del Tribunal Constitucional (TC), tal com contempla la moció de Junts pel Sí i la CUP. El recurs del govern espanyol demana a l'alt tribunal que notifiqui per carta a un total de 21 alts càrrecs la previsible suspensió cautelar de la declaració de ruptura i els adverteixi que, si tiren endavant estructures d'estat, admetent a tràmit proposicions de lleis, per exemple, poden enfrontar-se a una inhabilitació.
Així ho ha recordat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, immediatament després de la presentació davant del TC del recurs contra la declaració de ruptura. "Cal assegurar que es compleixi la suspensió en cas de ser acordada –ha dit en roda de premsa–. Tots ells han d'assumir la seva responsabilitat". Rajoy ha lamentat que Junts pel Sí estigui "vantant-se" de vulnerar la llei i ha alertat que estem davant d'una qüestió molt seriosa. "Aquí s'està trencant tot", ha assegurat. "S'està trencant la democràcia a Catalunya", ha afegit. Amb tot, espera que aquest sigui "l'últim pas" que hagi de fer per frenar el procés.
El recurs del govern espanyol s'aferra a dues idees, avalades de forma unànime pel Consell d'Estat: la resolució del Parlament suposa una "vulneració evident del nucli de la Constitució espanyola", i també una clara "insubmissió a les institucions de l'Estat". "Jo no puc acceptar que hi hagi governants que diguin que no compliran la llei", ha advertit Rajoy, que ha apel·lat a la feina feta des de l'aprovació de l'Estatut. Per una banda, negar-se al fet que "s'imposés un model de finançament contrari a la igualtat de tota la societat espanyola", i per una altra rebutjar el referèndum del 9-N, que "liquidava el dret de tots els espanyols a decidir sobre el seu país".
En marxa el ple del TC
El ple del Tribunal Constitucional ja està reunit des de dos quarts de cinc de la tarda per admetre a tràmit el recurs i suspendre immediatament la declaració de ruptura, invocant l'article 162.5 de la carta magna. Està previst que ho decideixi per unanimitat. La principal incògnita és si immediatament després es notificarà per carta a fins 21 membres del Govern i del Parlament que si desacaten l'ordre del TC i tiren endavant estructures d'estat, admetent a tràmit proposicions de lleis, per exemple, poden enfrontar-se a una inhabilitació.
20 dies hàbils per recórrer la decisió
Un cop admès a tràmit el recurs i acceptada la suspensió cautelar, tant el Parlament com el Govern tenen fins a 20 dies hàbils (no s'inclouen diumenges ni festius a nivell estatal) per recórrer la decisió. El govern espanyol demana que s'utilitzi la jurisprudència que ja va crear el TC amb la impugnació de la declaració sobiranista del Parlament per agilitzar els tràmits i tenir una resposta al més aviat possible.
Retransmissió en directe de la presentació del recurs al TC
La cerimònia del govern espanyol ha estat preparada fins a l'últim mil·límetre perquè els mitjans poguessin seguir al compàs la presentació del recurs davant del TC. A les 10 h es reunia el consell de ministres de forma extraordinària i al cap d'una hora s'anunciava que d'advocada de l'Estat seria l'encarregada de portar-lo davant de l'alt tribunal perquè les càmeres tinguessin temps de cobrir-ho en directe. Els mitjans han seguit Marta Silva fins a l'interior del TC, en una imatge que ha recordat la presentació del recurs d'empara per part de C's, PP i el PSC.
Tot seguit, Rajoy ha sortit a parlar en roda de premsa des de la Moncloa acompanyat per la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, el seu cap de gabinet, Jorge Moragas, i el secretari d'estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón.
Felip VI, segons ha informat la Moncloa, ha seguit amb atenció la roda de premsa després de desplaçar tota l'agenda d'aquest matí per estar pendent de la reunió extraordinària. Rajoy va rebre dimecres a la tarda el líder del PSOE, Pedro Sánchez, altre cop a la Moncloa per donar una imatge de resposta d'estat.