El Consell de Garanties recorda al Parlament que els grups han de poder demanar dictàmens
Fonts de Junts pel Sí responen que l'òrgan no té "competència" sobre les decisions del ple
BarcelonaEl Consell de Garanties Estatutàries (CGE) recorda que, després de la publicació de "qualsevol proposició de llei", la mesa del Parlament ha d'obrir un "termini" perquè els grups puguin fer peticions de dictamen a l'òrgan. Així consta en la seva resposta al PSC i Cs, que han demanat directament al CGE un informe sobre la llei de l'1-O després que el ple acordés per majoria suprimir aquesta possibilitat en la tramitació de la norma que ha de donar cobertura al referèndum.
L'òrgan estableix en el seu escrit que s'ha de permetre la sol·licitud d'informes amb caràcter "preceptiu" i "en garantia dels drets dels diputats". "D'acord amb això, correspon a la mesa, com a òrgan parlamentari competent per a la qualificació i admissió a tràmit de totes les iniciatives parlamentàries la tramesa de les sol·licituds de dictamen al Consell en compliment de l'Estatut, el reglament del Parlament i la llei 2/2009", afegeix el CGE.
Fonts de Junts pel Sí han respost al CGE que "les sol·licituds de dictamen de socialistes i Ciutadans no s’han presentat correctament, perquè havien d'haver estat admeses a tràmit per la mesa". Afegeixen, a més, que "també són preceptius els tràmits reglamentaris, que han estat exclosos per majoria absoluta del ple d’acord amb l’article 81.3 del reglament". "El Consell de Garanties Estatutàries no té competència per dictar resolucions que puguin obligar el ple a realitzar el que considerin", conclouen les mateixes fonts.
Aquesta ha estat la mateixa argumentació que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha donat després que Cs, PSC i PP presentessin a la tarda un nou escrit a la mesa demanant que, en base a la resposta del CGE, s'obrís un període per demanar dictàmens a l'òrgan. "El ple ja ha votat l'exempció d'aquest tràmit", ha dit Forcadell.
Davant d'aquesta situació, el PSC ja ha presentat aquest migdia un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional (TC). El primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta, ha argumentat que no permetre demanar informes al CGE "certifica la pèrdua de drets dels diputats i dels grups de l'oposició" al Parlament. "En defensa d'aquests drets, el meu grup presentarà un recurs d'empara davant del TC", ha afirmat Iceta. Cs i el PP no han aclarit si també recorreran al TC.