Política27/07/2017

Rajoy reactiva el mur judicial abans de marxar de vacances

El Consell d’Estat avala que avui l’Estat demani al TC la suspensió del nou reglament del Parlament

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridMariano Rajoy vol marxar amb els deures fets a Pontevedra. Avui celebra l’últim consell de ministres abans de vacances i ja ho té tot a punt per reactivar el mur judicial contra el Procés fins que el Parlament aprovi la llei del referèndum, previst per al primer ple de setembre. Marxa, però deixa tot l’equip amb un ull obert pel que pugui passar a Catalunya, i amb els magistrats del Tribunal Constitucional de guàrdia treballant fins al 31 de juliol. Si no hi ha cap canvi d’última hora, el consell de ministres acordarà avui demanar la suspensió del nou reglament del Parlament, aprovat tot just dimecres. Només 20 hores després, el Consell d’Estat va concloure ahir que hi ha “fonaments jurídics” per interposar-hi un recurs d’inconstitucionalitat.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquesta suspensió, Rajoy busca ofegar per enèsima vegada els preparatius per al referèndum. L’últim que va enviar al TC contra l’1-O va ser a l’abril, i hi demanava aturar tota via de finançament per al referèndum i advertia de possibles conseqüències penals tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com tots els consellers i bona part dels alts càrrecs que tenen a les seves mans executar les partides de la votació. A la via judicial s’hi va sumar l’acord -anunciat per sorpresa divendres passat- d’intervenir setmanalment les finances de la Generalitat i demanava un llistat amb el nom i les dades de tots els responsables econòmics de les conselleries i entitats públiques catalanes.

El Govern, però, no ha fet els deures, tal com ja va anunciar el seu vicepresident, Oriol Junqueras, i no ha entregat aquest llistat. Per això el ministeri d’Hisenda va enviar ahir una segona carta requerint tota la informació. Si no es compleix, la conseqüència immediata podria ser que l’Estat tallarà l’aixeta del fons de liquiditat autonòmic (FLA), que garanteix la supervivència dels serveis públics a Catalunya a falta d’un nou finançament. El principal interrogant és si la Moncloa anunciarà avui represàlies, tot i que el Govern ha garantit que el FLA no perilla i s’ingressarà puntualment l’1 d’agost.

Cargando
No hay anuncios

Rajoy serà l’encarregat d’explicar quins són els pròxims passos abans que el Parlament abordi la llei de desconnexió. Avui no delegarà ni en la seva número dos ni en el seu portaveu. Abans de marxar de vacances sempre surt en roda de premsa per fer balanç del primer semestre. Si les bones dades de l’Enquesta de Població Activa -la millor de la sèrie històrica- van ajudar-lo ahir a girar full a la declaració en el cas Gürtel, avui Catalunya serà un dels plats forts de la seva compareixença. Per a l’executiu espanyol, la reforma del reglament “té la finalitat declarada de facilitar el referèndum inconstitucional d’autodeterminació”. I el Consell d’Estat, per unanimitat, li va donar ahir la raó en una reunió de poc més d’una hora.

Limitació del dret d’esmena

Aquesta institució conclou que el nou reglament suposa una “limitació del dret d’esmena imposat per la majoria sobre la minoria que no existia en l’anterior reglament”. I que, per extensió, això suposa una vulneració del dret dels ciutadans a participar en assumptes públics a través dels seus representats, recollit en l’article 23.2 de la Constitució. Per raonar-ho, s’aferra als informes de la junta de lletrats del Parlament i del Consell de Garanties Estatutàries. El dret a l’esmena és la clau en què es fonamentarà tot el recurs: el reglament anterior recollia que calia unanimitat per impulsar una tramitació per lectura única sense esmenes; amb el d’ara n’hi ha prou amb la presentació de la mesura per part d’un grup i l’aval de la mesa.

Cargando
No hay anuncios

A més, el Consell d’Estat també avala la presentació d’un recurs d’empara al TC. Tant el PP com Ciutadans ja han anunciat que ho faran. El PSC, en aquest cas, se’n desmarca perquè entén que les condicions del reglament no permeten tramitar lleis com la de desconnexió.

El CGPJ adverteix la Generalitat que no pot inspeccionar la justícia

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va advertir ahir la Generalitat, a través d’un comunicat, que no pot inspeccionar els òrgans judicials. La informació correspon a una polèmica que, per al Govern, persegueix fins polítics. Justícia va crear fa mesos un equip de nou persones amb l’objectiu d’avaluar i millorar l’eficiència dels jutjats. Però tant el TSJC com el CGPJ ho van interpretar com una ingerència. Ara, en plena escalada del Procés, el CGPJ dona la raó a la conselleria i conclou que sí que pot fer tasques de control, però ho disfressa advertint que no pot fer inspecció, una intenció que el Govern sempre ha negat.